CDR.cz - Vybráno z IT

Videohry se nakonec na olympiádu nedostanou. Výboru vadí jejich násilí

Hraní počítačových her se již delší dobu mění ze zábavy na sportovní disciplínu, snažící se o prosadit do programu olympijských her. Vypadá to, že i nadále neúspěšně.

Přestože prosazení hraní kompetitivních počítačových her vypadalo poslední dobu velmi nadějně, nyní tvrdě narazily na šéfa mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha. Ten totiž prohlásil, že většina známých počítačových her obsahuje až příliš mnoho násilí a zabíjení, než aby mohly být prezentovány jako oficiální olympijská disciplína.

Na olympijských hrách se při tom můžeme setkat s takovými sporty jako teakwondo, box nebo moderní šerm. Bach, který se sám věnoval šermu, se nedávno vyjádřil následovně: „Je samozřejmé, že každý sport má kořeny v reálném boji. Sport je v podstatě jeho civilizovaným vyjádřením. S tímto principem nejsou hry, kde někoho zabíjíte, vůbec v souladu.“

Ne každá počítačová hra je však plná násilí a zabíjení, příkladem za všechny mohou být hry typu Rocket League, Pro Evolution Soccer nebo Hearthstone. S tímto přístupem a pohledem na věc se ovšem takového celosvětově populárního Counter Strike, kde se střílí mezi sebou teroristé a zásahové jednotky, na olympiádě asi jen tak nedočkáme.

Původním záměrem bylo zařazením esportů zaujmout i mladší divácké kategorie a přidat tím na celkové popularitě olympijských her. Dokud však nebude přístup výboru dostatečně flexibilní, budou muset zůstat na streamovacích platformách. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Videohry se nakonec na olympiádu nedostanou. Výboru vadí jejich násilí

Žádné komentáře.