CDR.cz - Vybráno z IT

Virgin Galactic poprvé absolvovalo první suborbitální let

Kosmické letadlo společnosti Virgin Galactic s názvem Unity uskutečnilo v sobotu svůj první úspěšný suborbitální kosmický let. Šlo o dlouho očekávaný první let ze tří testovacích. Na základě údajů z těchto testovacích letů by měla společnost Virgin Galactic obdržet povolení k provozování komerčních letů.

Zdroj

První úspěšný testovací let pilotoval Dave MacKay a Frederick Sturckowom, kteří nejdříve byli vyneseni do výšky 13 kilometrů svou mateřskou lodí a následně došlo k odpoutání. Po oddělení se zažehly raketové motory a oba piloti vystoupali až do výšky 89 kilometrů, což je již na hranici vesmíru.

Během testovacího letu se pohybovali nad státem Nové Mexiko zhruba trojnásobnou rychlostí zvuku. Zpět na zem se pak vrátili tzv. klouzavým letem. Po přistání došlo k exportování veškerých všech operačních a výkonnostních údajů a jejich předání Federální letecké správě (FAA), která bude celý let Unity vyhodnocovat.

Tento let, stejně jako všechny budoucí, byl uskutečněn z domovského přístavu Spaceport America. V následujícím letu budou do posádky začleněni mimo pilotů i čtyři zaměstnanci společnosti Virgin Galactic, aby mohli následně zprostředkovat autentický pocit, který čeká platící pasažéry.

Při posledním testovacím letu by měl být součástí posádky i zakladatel a majitel společnosti Virgin Galactic, Richard Branson. První komerční let by pak měl být již koncem tohoto roku a o lety tohoto typu je velký zájem, což dosvědčuje i fakt, že si svou letenku předplatilo již 600 zájemců.

Diskuse ke článku Virgin Galactic poprvé absolvovalo první suborbitální let

Pátek, 28 Květen 2021 - 11:13 | Hvězda | Jak píše kolega přede mnou- není to sice úplně...
Pondělí, 24 Květen 2021 - 18:59 | Renier X | Hned titulek je mimo. On 13 December 2018, VSS...

Zobrazit diskusi