CDR.cz - Vybráno z IT

Virgin Galactic představilo novou kosmickou loď pro vesmírný turismus

Společnost Virgin Galactic se již od svého začátku snaží co nejvíce zpřístupnit oběžnou dráhu Země vesmírnému turismu. Za tímto účelem představila včera, 30. března, již své druhé pilotované vesmírné letadlo s názvem VSS Imagine. I když VSS Imagine vychází v mnohém ze svého předchůdce, VSS Unity, dostal do vínku i pár vylepšení.

Zdroj

Tato vylepšení jsou první vlaštovkou nové generace vesmírných lodí SpaceShip III a vyznačuje se lepším výkonem, lepší údržbou a větší rychlostí letu. Dalším znatelnou změnou je pak design VSS Imagine, kde na první pohled upoutá zrcadlové provedení kapoty.

Zakladatel společnosti Virgin Group, Richard Branson, pak prohlásil, že třída SpaceShip III, jejíž zástupcem je Imagine, není jen krásná na oko, ale představuje i rozrůstající se flotilu vesmírných lodí Virgin Galactic. VSS Unity a Imagine jsou shodně dvoupilotní šestimístná kosmická letadla navržená tak, aby mohla vzlétnout zavěšená pod křídly letadla, které je uvolní zhruba 15 km nad Zemí. Odtud pak putují do suborbitálního prostoru.

Cílem vesmírné turistiky v podání Virgin Galactic není dopřát turistům pobyt na oběžné dráze, jako to mají astronauti na ISS. Skutečným cílem totiž je dopřát pasažérům několik minut beztíže s tím, že uvidí např. zakřivení Země oproti temnotě vesmíru. Společnost přiznala, že i když letenka stojí více než 5,5 milionů korun, evidují přes 600 rezervací.

Již nyní se však začíná pracovat na vývoji další vesmírné lodi ze třídy SpaceShip III, která ponese název VSS Inspire. Virgin Galactic však není jedinou společností, která se snaží v oblasti vesmírné turistiky proniknout. Její asi největší konkurencí je společnost Jeffa Bezose, Blue Origin. Ta se pro změnu snaží vyvinout kapsle, které vynesou pasažéru do vesmíru, kde chvíli setrvá a následně se opět celá kapsle spustí na Zemi.

Diskuse ke článku Virgin Galactic představilo novou kosmickou loď pro vesmírný turismus

Středa, 31 Březen 2021 - 18:03 | Ondar | No jako reklama pěkná, ale jinak se za ty léta...

Zobrazit diskusi