CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Vlastní hardware pro virtuální realitu chce i Google, začal najímat inženýry

Gugl po fiasku s androidem asi stale jeste nepochopil, ze nejde o penize, ale o lidi. Stejne tak zcela evidentne selze i apple s tvorbou vlastnich procesoru. Neni mozne behem "chvile" vyrobit vlastni procesor nebo operacni system, kdyz nemaji lidi. Teda vyrobit jiste jde, ale ne takovy, aby za neco stal. Klicove lidi si spolecnosti drzi a novi nerostou na stromech. Muzou uspet na zelene louce, ale ne za rok .... musi ty lidi vychovavat a to trva klidne desitky let. Proto treba sklidil takovy "uspech" projekt google glass ... proto se tesi takove oblibe vsechny ty cardboardy atd .... gugl s alphabetem uz nevi, co by .... stejne jako apple. Vymysleji picoviny ... oculus nedozenou kvalitou, tomu neverim, muzou konkurovat leda cenou (tristni cardboard) s silenym bolehlavem a diky dalsimu paskvilu z dilen internetoveho vyhledavace (opet) pokrivit trh a presvedcit lidi, ze VR je na hovno (coz se guglu podle ruznych diskuzi pod cardboardem uspesne dari). Gugl je posledni dobou takovy buzz killer .... vychovava z lidi tupe opice snad jeste vic nez apple, dnes uz nikdo nezvlada ani zakladni pouzivani pocitacu, vse se rve do cloudu, pouzivaji se jeho paskvilni nebezpecne systemy, no az tahle bublina splaskne, to jsem zvedav:)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Že to dělá google mi nevadí - je to jejich bussines model, přišli s tím víceméně první, ať si klidně pokračují. Mnohem větší průšvih je, že to dělají _úplně_ všichni ostatní. I taková Mozzila se snaží narvat lidí do svého cloudu (sync, persona...), pak tady máme výborný Adobe cloud, co dělá MS asi netřeba komentovat - dostat Widle do stejného "cloudového" režimu a převzít nad nimi kontrolu je majstrštyk v tomto směru.

Unixový přístup v podstatě vymazal hranici mezi používáním počítače a programováním, umožnil tak vznik free software a nakrátko dal lidem svobodu nezávislosti na velkých SW dodavatelem. S příchodem cloudu toto všechno zase pomalu mizí do nenávratna a už jsme zase tam, kde jsme byli - můžeme ty služby tupě používat, ale jakmile nějaký dodavatel změní cokoli, máme pravo tak maximálně kliknout na tlačítko "accept" a držet hubu... Vždyť kolik je dnes třeba self-hosted alternativ flickru/smagmugu/google photos? Žádná. :-(

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

"umožnil tak vznik free software a nakrátko dal lidem svobodu nezávislosti na velkých SW dodavatelem"

Ze neco existuje jeste neznamena ze to je alternativa - kdyz reknes v grafickem studiu ze pracjues v Gimpu, budou se uzivatele Photoshopu valet smichy po zemi. Ano, alternativa existuje, ale to je asi tak vsechno.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Máš hrozně krátkozraké uvažování. Pokud by ty alternativy neexistovaly vůbec, tak by svět vypadal úplně jinak. Dovedu si představit, že kdyby nebyl apache, tak licencujeme MS IIS systémem 1 USD za 1000 servírovných stránek. Samozřejmě má komeční sofware své pevné místo, stejně jako SaaS modely apod., ale pokud není pod tlakem a nemusí být lepší, než ostatní alternativy, tak vznikají paskvily jako Windows 10 apod. - to si jako uživatelé takto přáli?

Neříkám, že zrovna u souboje mezi Gimpem a PS - tam je to asi rozdané, ale jsou jiné případy a často záleží spíš na zvyku a preferenci. Třeba já mám plnou licenci MS Office (potřebuju je občas) a používám paralelně hlavně LO - částečně protože se mi nechce se převykat mezi ovládáním a částečně protože LO mají některé featury, které MSO nemají - například výběr kódování a formátování při importu / exportu CSV, regulární výrazy apod., prostě jsou pro mě lepší, i když uznávám, že MSO asi bude sedět více lidem. Ale pak jsou tady i souboje, kde OSS vyhrává - třeba webservery - vždyť kromě apache už poráží tu IISku v některých disciplínách i nginx, podobně třeba software pro routery, CMS, browsery, ... Pohříchu (zpět k původnímu tématu) - v oblasti "cloudu" a webových služeb otevřená řešení nefungují a proto je v tomto odvětví takový bordel.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jak muzete vedle sebe napsat "kromě apache už poráží tu IISku v některých disciplínách i nginx" a hned potom "v oblasti "cloudu" a webových služeb otevřená řešení nefungují" ... existuje spousta webovych sluzeb ktere muzete sam hostovat. Ano, v mnoha pripadech to dopada jako mezi Gimpem a PS. Postavit si vlastni webovy vyhledavac neni zrovna realne - software existuje (ano, i zdarma, napr. sphinx), ale vyhledavaci index zabira dost mista. Ale moznosti jsou a hlavni duvod, proc nejsou kvalitnejsi a popularnejsi je ze ty velke cloudy sice nejsou svobodne, ale jsou zhusta zdarma (zivene reklamou) nebo za symbolicky poplatek.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No nevim... přijde mi, že když posadíte zkušenějšího uživatele k počítači, který má na sobě nainstalovaný GIMP, Kritu, Inkscape a windows malování, tak vám udělá mnohem víc a za kratší dobu než péro, který si stáhlo PS z uloz.to a jeho celoživotní záliba je mazání červených očí a přidělávání parohů Zemanovi.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Může mi někdo vysvětlit proč v tom videu virtuální postavy tančí kontaktní improvizaci? :D
Jak to vypadá normálně...
https://www.youtube.com/watch?v=ED8hNoulZv4

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.