CDR.cz - Vybráno z IT

U.S. Army vyvíjí neprůstřelný oblek ve stylu Iron Mana

talos us army ironman
Americká armáda vyvíjí revoluční chytré brnění, které svému nositeli propůjčí nadlidskou sílu a odolnost. Ztráta životů na bitevním poli může být minulostí.

Armáda Spojených států amerických si vzala příklad se slavného filmu Iron Man, v němž ožívá slavná komiksová postava. V příběhu si hlavní hrdina Robert Downey Jr. alias Tony Stark vyrobí speciální kovový oblek, který mu pomáhá bojovat proti zlu. Oblek je jeho součástí, ale rovněž slouží jako silná zbraň.

Americká speciální jednotka US SOCOM (United States Special Operations Command) v současné době spolupracuje s univerzitami, laboratořemi a technickým průmyslem, aby společně vytvořili superoblek ve stylu Iron Mana, který by mohli vojáci nosit na bitevním poli.

Nový projekt TALOS (The Tactical Assault Light Operator Suit) slibuje americkým vojákům inteligentní bojový oblek, který bude odolný proti ručním palným zbraním. Jeho základ představuje tekuté brnění, na němž pilně pracuje americká univerzita Massachusetts Institute of Technology. Tento tekutý pancíř je vyroben ze speciální kapaliny, která se dokáže změnit za pár milisekund díky magnetickému poli do pevného skupenství. Když do obleku například narazí kulka, tekutý materiál se ihned přemění na tvrdou "skořápku".

"Naším cílem bylo dostat rozsáhlou škálu systémů do jedné bojové uniformy. Exoskeleton jsme spojili s inovativním brněním, se zařízením monitorujícím napájení a životní funkce a zabudovali jsme do něj zbraně," řekl pro BBC výzkumný vojenský poradce Karl Borjes.

talos us army

Exoskelet je možné v porovnání s klasickými keramickými pláty lépe tvarovat. Zbraně budou připevněny k nosnému rámu, takže nové brnění nebude vojáka tolik tížit a nebude jej omezovat v pohybu. Součástí obleku by měl být rovněž řídící počítač, 360° noční vidění, zařízení pro detekci okolního pohybu, pěna pro zacelení ran nebo senzory pro přílišnou zátěž, stres a dehydrataci.

První prototyp revolučního obleku TALOS by se měl podle vědců objevit do tří let. Do té doby se může podobným oblečením chvástat pouze Tony Stark.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku U.S. Army vyvíjí neprůstřelný oblek ve stylu Iron Mana

Čtvrtek, 17 Říjen 2013 - 09:18 | randomofamber | ... low energy ... ... ... health critical!
Středa, 16 Říjen 2013 - 15:08 | Jozef Fezoj | Maximum armor!
Středa, 16 Říjen 2013 - 10:31 | Stanislav Sobotka | TALOS guide you :-D
Úterý, 15 Říjen 2013 - 19:26 | Nick | Inženýři se musí bavit. Nevím k čemu to je při...
Úterý, 15 Říjen 2013 - 16:13 | HKMaly | Klid, ten Starkuv je o par generaci napred ... ty...

Zobrazit diskusi