CDR.cz - Vybráno z IT

Vrtulníky Black Hawk mohou vypouštět za letu průzkumné kamikaze drony

Americká armáda úspěšně vypustila dron z letícího vrtulníku, dnes už legendárního černého jestřába (Black Hawk). Tyto drony mají v budoucích konfliktech zajistit přežití zejména průzkumným helikoptérám.

Začátkem března tohoto roku úspěšně proběhl na zkušebním polygonu Yuma Proving Ground v Arizoně testovací let dronu ALTIUS 600, který byl vypuštěn z letící helikoptéry UH-60 Black Hawk. Jedná se o dron určený pro ISR operace (zpravodajství, sledování a průzkum), který byl během letu helikoptéry umístěn v kontejneru zavěšeném na externím pylonu.

ALTIUS (Air Launched, Tube Integrated, Unmanned Systems) je malý bezpilotní letoun vybavený moderními senzory určenými pro průzkum okolního terénu a je poháněn tlačnou vrtulí. Může být buď dálkově ovládán pilotem vrtulníku nebo může sledovat předem připravenou předprogramovanou trasu. Dron ALTIUS je opakovaně použitelný dron, který může přistát prakticky na jakémkoliv rovném povrchu.

Jako vypouštěcí platforma se u tohoto dronu používá buď obrněné vozidlo nebo do budoucna helikoptéry. Vypouštění u helikoptéry je trochu náročnější, protože když je dron ALTIUS vypuštěn z výmetnice kontejneru zavěšeného na boku letící helikoptéry, tak ihned po vypuštění musí překonávat dron vzdušný vír vyvolaný listy rotorů helikoptéry.

Drony/bezpilotní letouny jako je ALTIUS mají být do budoucna klíčovou výzbrojí průzkumných helikoptér. Helikoptéry se díky nim nebudou muset při bojovém průzkumu zbytečně vystavovat riziku sestřelení, přičemž jeden vrtulník může představovat velitele pro několik takovýchto dronů. Pilot vrtulníku (velitel dronu) uvidí vše z průzkumných senzorů dronů na svém centrálním displeji. Drony tak pro průzkumný vrtulník vytvoří předsunutou senzorovou síť.

Tyto drony vypuštěné z helikoptéry při průzkumu bojiště označí cíle a pilot průzkumného vrtulníku přepošle data o cílech např. útočným helikoptérám, které tyto cíle zničí svými řízenými střelami. V případě potřeby (absence palebné podpory) mohou být vybaveny i samotné průzkumné drony bojovou hlavicí, čímž se z průzkumných dronů stanou zároveň i kamikaze drony určené na eliminaci nalezeného cíle.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vrtulníky Black Hawk mohou vypouštět za letu průzkumné kamikaze drony

Žádné komentáře.