CDR.cz - Vybráno z IT

Vše, co víme o nově oznámeném Battlefield 1 (ne, není to překlep)

Battlefield 1 01
Nedávno jsme vám shrnuli vše, co víme o novém Call of Duty, a poté, co se odhalil i nový Battlefield, uděláme to samé. A že je skutečně o čem povídat.

Buď v herním průmyslu existují kartelové dohody, o kterých nevíme, nebo využívají v EA a Activisionu stejné poradce. Zdá se totiž až moc nápadné, jak se rozhodli obě firmy ve stejný rok udělat tak velký skok mimo své známé a prozkoumané území. Zatímco Call of Duty: Infinity Warfare překvapilo leteckými souboji ve vesmíru a vedlejšími úkoly, nový Battlefield se přesune do období 1. světové války.

První velkou změnou pro pokračování série Battlefield, je nedodržování chronologického řazení, které dává smysl a nikoho nemate (sarkasmus). Místo číslovky 5 bude nový díl nést číslovku 1, aby zmátl každého, kdo se v budoucnu bude snažit vyhledat starší díly Battlefield série. Drží se tak zčásti již nasazeného trendu, kterého si chytly i hry jako Tomb Raider (2013) a Doom (2016) a je tak třeba psát do závorek za ně rok vydání.

Battlefield 1942 01

Na protest proti názvu přikládáme obrázek ze skutečného Battlefield 1

Ve skutečnosti je ale největší změnou přesunutí zasazení. Ať se podíváme na jakoukoliv formu média, můžeme bezpečně říct, že období první světové války není úplným ternem v žádném z nich. O to více je překvapující, že právě jej si vybrala jedna z vůbec nejoblíbenější FPS her dnešní doby.

Samotný trailer, který nedávno vyšel, prozrazuje na hru hodně a napovídá ještě více. A jsou to právě tyto nápovědy, které nyní světu lámou hlavou nejvíce. Zatím víme zcela určitě, že se dočkáme bitev jak na zemi, tak ve vzduchu i na moři. Ty budou přirozeně doprovázeny různými dobovými stroji, které by se všechny měly dramaticky lišit ve svém ovládání, a nemělo by tak být možné naučit se operovat s jedním vozidlem a aplikovat tyto znalosti na další.

Údajně se dočkáme i strojů ovladatelných celou skupinou lidí. K tomuto bodu nemáme žádné konkrétní informace, ale pro příklad podobného zvládání vozidel, konkrétně tanků, bychom mohli sáhnout po Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad, které tuto premisu dotáhlo tak daleko, že plně neobsazené tanky byly prakticky nepoužitelné. Kolik arkádovosti hra zahodí za cenu této mechaniky můžeme jen hádat. Bylo by ale možná pro sérii až moc netypické vydat se cestou Red Orchestra 2, tipovat tak můžeme, že ne mnoho.

Když mluvíme o vozidlech v kontextu 1. světové války, nesmíme vynechat ani koně, stavební kameny kavalérie pro tuto válku typické. Ti nejenže jsou jasně vidět v traileru, ale měli by také být i součástí hry samotné. Podobně, jako prakticky u všech informací, nemáme jasné stanovisko, jak přesně by měli fungovat, ale obecně víme, že bude možné jezdit na koni.

V oblasti pěších soubojů máme napevno potvrzené i možnost využití chemických zbraní a plamenometů. Titul se chce spíše zaměřovat na CQB souboje, což mimo jiné potvrzuje i překvapivým důrazem na zbraně zblízka. Krom klasických nožů se tak dočkáme i bajonetů a ozubených válečků na těsto. Volba zbraně nebude pouze kosmetická, jelikož každá zbraň se bude chovat jinak. I přesto se ale dočkáme návratu map pro 64 hráčů. Tvůrci také potvrzují i to, co napovídá trailer – bitvy se budou odehrávat i mimo západní frontu a dočkáme se tak velmi rozmanitých prostředí.

Jak je zvykem, krom multiplayeru se dočkáme i singleplayerové kampaně. O té víme pouze, že bude sledovat osud několika vojáků, čímž poskytne různé perspektivy. Nabízí se spekulace, že by každý z nich mohl stát na jiné frontě, čímž by hráč dostal možnost prozkoumat co nejvíce lokací.

Vývojáři mluvili o spoustě dalších věcí, jako je například i přítomnost super zbraní, všechny informace jsou ovšem natolik vágní, že nejsou ani nijak užitečné. Kvůli tomuto problému nemůžeme zodpovědět ani pravděpodobně tu nejžádanější otázku, a to jakou roli sehrají ukázané vzducholodě a obrněné vlaky.

  • Battlefield 1 Standard Edition – zahrnuje Battlefied 1 – cca 1500 Kč
  • Battlefield 1 Early Enlister Deluxe Edition – zahrnuje Battlefield 1, Red Baron Pack, Lawrence of Arabia Pack, 5x Battlepacks a možnost hrát od 18. října – cca 2000 Kč
  • Battlefield 1 Collector’s Edition - zahrnuje všechny bonusy předchozích edic + další (viz obrázek)

Všechny předobjednávky zahrnují jako bonus Hellfighter Pack

Battlefield 1 3

Titul vyjde ještě tento rok 21. října na PC, Xbox One a PS4. Těm, kteří si předobjednali Battlefield 1 Early Enlister Deluxe Edition, bude umožněno hrát již 18. října. Je možné se také dostat do otevřené bety skrze program Battlefield Insider, datum spuštění testování je ale zatím neznámé.

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vše, co víme o nově oznámeném Battlefield 1 (ne, není to překlep)

Čtvrtek, 12 Květen 2016 - 21:16 | Gath G | "nevim odkdy na zapadni fronte bojovali...
Úterý, 10 Květen 2016 - 11:35 | Anonym | Nejvíce času jsem strávil u Battlefield 2, to je...
Úterý, 10 Květen 2016 - 11:31 | xvasek | Přesně tak - v BF1942 bylo zbraní pro víc lidí...
Úterý, 10 Květen 2016 - 10:13 | japkoslav | Jen to ne, co by jsme si pak my lovci sniperů a...
Úterý, 10 Květen 2016 - 09:06 | TyNyT | Já jen doplním: Více lidí v posádce větší zbraně...
Pondělí, 9 Květen 2016 - 16:20 | Tomáš Černák | Jáj to jsi si naběhl. Seriál Kořeny jsi neviděl,...
Pondělí, 9 Květen 2016 - 15:39 | Michal Hak | super (sarkasmus). hra mate nazvem a jeste se...

Zobrazit diskusi