CDR.cz - Vybráno z IT

Výhody a nevýhody displejů bez rámečku - bude je mít Galaxy S5 a iPhone 6?

nepřehlédněte
Výrobci mobilních telefonů se snaží maximálně zvětšovat obrazovky a ideálně vůbec neplýtvat místem na přední straně zařízení. Šušká se, že by mohl úplně odstranit rámeček telefonu nový Samsung Galaxy S5 a nějaká z budoucích verzí iPhonu.

V poslední době je na trhu smartphonů trend "rámečky" kolem obrazovek zmenšovat maximálním způsobem. Nejmenší rozměry se ale pohybují kolem 2 milimetrů na každé straně, pořád je tedy co zlepšovat. Téměř do krajů se dostává s displejem například Motorola Moto X nebo Samsung Galaxy Note 3. Právě výrobce druhého jmenovaného by mohl podle KoreaHerald sáhnout po úplně "bezrámečkovém" displeji. Stejně tak se prý chystá k podobnému kroku v budoucnu i Apple s iPhonem.

Klasické dotykové panely chytrých zařízení jsou prý tvořeny čtyřmi vrstvami včetně dvou ITO (indium tin oxide) vrstev. Novinku displeje do krajů by mohly telefony podle průmyslového zdroje KoreaHerald implementovat mimo jiné díky nové technologii jednovrstvého dotykového panelu, který přispěje také k tomu, že bude celý telefon tenčí. Uživatelé by jej současně podle zdroje budou moci ovládat i v běžných rukavicích.

Zdroj dodává, že by v blízké budoucnosti měly také na trh dorazit technologie, které dokáží číst otisky prstů přímo na displeji a bude je možné využít i pro sledování našeho zdraví. Samsung prý pracuje na bezrámečkových displejích od roku 2012 pod krycím názvem Project B nebo Galaxy B.

Co z toho bude mít uživatel?

Displeje úplně do okrajů telefonu umožní implementace větších panelů, díky kterým zobrazí zařízení na displeji ještě více informací, ať už to je webová stránka nebo domovská obrazovka s aplikacemi. Většina konceptů takových telefonů navíc vypadá naprosto úchvatně a když už nic, může prorazit na trhu jako designový skvost.

Omezení a nevýhody

Mnoho lidí považuje za problém možnost nechtěných dotyků na obrazovce při držení telefonu. Technologické řešení však existuje již delší dobu pro tablety, kde je riziko doteků mnohem vyšší. Na rozdíl od většiny smartphonů totiž tablet většinou nedržíte jednou rukou v poloze, kdy prsty "obalují" zařízení z obou stran, musíte si pomoci "bodovým" držením na jednom místě zařízení, kdy druhou rukou ovládáte obrazovku. Softwarové řešení má implementované například nejnovější iOS a obrazovka dle našich testů nereaguje na "držení" zhruba do pěti milimetrů od okraje. 

Mnohem větší problém však vidíme v možnosti poškození displeje nárazem z boční strany (o horní nárazy se v rámci možností postará Gorilla Glass). Ve chvíli, kdy dojde byť jen k promáčknutí boční konstrukce, může být s obrazovkou ámen. Tomu moc nepřidávají sice krásné, ale nepraktické kovové boční rámce moderních smartphonů, které náraz skoro vůbec netlumí. Tady bude mít oproti iPhonu Samsung velkou výhodu plastového krytu (možná nejen plastového...), i když aby to byl úplně tzv. edge-to-edge design, měl by se telefon těchto rámců alespoň na horní části telefonu úplně zbavit.

Závěr

Telefon bude mít šanci přežít boční nárazy jen s plastovými bočními rámci, které implementuje Galaxy S4 a iPhone 5C, kovové rámce by při nárazech byly pro obrazovku od kraje ke kraji smrtící. Pokud se však vyřeší pohlcování nárazů, otevře takový design dveře k miliónům nedočkavců dychtících po úchvatně vypadajícím smartphonu. Jo a bude to mít o trochu větší displej... :)

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Výhody a nevýhody displejů bez rámečku - bude je mít Galaxy S5 a iPhone 6?

Čtvrtek, 13 Únor 2014 - 23:49 | WIFT | Úplně nejvíc cool to bude, až bude displej hezky...

Zobrazit diskusi