CDR.cz - Vybráno z IT

Vyplatí se stále pořídit herní notebook?

PR článek
Dnešní doba je podivná. Žádá si stále více úspory času, financí i prostoru. Možná právě úspora místa u vás hrála roli při rozhodování, zda sáhnout po klasickém počítači nebo notebooku. Jak tomu ale bude u hraní? Vyplatí se stále pořídit herní notebook? Třeba zrovna stojíte před rozhodnutím, na kterého koně vsadit.

Pojďme se podívat na hlavní přednosti i slabiny herních notebooků v porovnání s herními počítači.

Proč ano

Přenosnost

Pokud máte u hraní rádi velkou flexibilitu a nechcete se doma vázat na jeden konkrétní koutek, herní notebook je pro vás tím pravým. Právě přenosnost a mobilita bývají těmi hlavními důvody pro pořízení notebooku, nejen herního. Pokud patříte mezi profesionální nebo amatérské (ale nadšené) hráče a často cestujete, je to jasná volba.

Prostor

Můžete vybírat ty nejlepší PC sestavy, ale ani ony nevyřeší malé prostory. K herním počítačům je zapotřebí mnohem více samostatného příslušenství, které zkrátka zabere nějaký prostor. Nemluvě o samotné bedně, pro kterou byste měli vyhradit samostatné místo buď na stole, nebo pod ním.

Herní notebook je oproti tomu menších rozměrů, je skladný a umožňuje vám využít pracovní stůl i k jiným činnostem.

Wi-Fi

Jako menší, ale pro někoho třeba podstatnou výhodu si můžete uvést Wi-Fi připojení. Herní počítače ho standardně nemají, u notebooků je tomu naopak. Podobně je na tom bluetooth. Ale nezapomínejte, že Wi-Fi může negativně ovlivnit kvalitu hraní.

Proč ne

Váha

Na druhou stranu, v porovnání s kancelářskými notebooky jsou ty herní mnohem těžší. Těžší váha je způsobena větší baterkou, komplikovanějším chlazením, použitím jiných materiálů a podobně. Takže sice máte možnost své zařízení přenést kamkoliv, ale počítejte s tím, že na delší vzdálenosti už se trochu pronese.

Cena

Je pravda, že k herním počítačům se vztahuje nutnost pořízení dalšího vybavení, které znamená další náklady. Určitě budete přikupovat např. monitor k PC, klávesnici nebo reproduktory. Ale notebooky mívají obecně vyšší cenu, navíc přinášejí méně výkonu než stolní počítač.

I herní počítače jsou finančně náročnější, ale mají lepší poměr mezi výkonem a cenou.

Výdrž baterie

Z důvodu náročných her si budete muset u svého herního notebooku více hlídat stav baterie a nabíjet ho častěji než kancelářský. U herního počítače vás tento faktor trápit nemusí, jelikož je zapojený neustále.

Výkon

Špičkové herní notebooky jsou v oblasti výkonu pro herní počítače velkou konkurencí. Stolní počítače ale bývají o krok napřed a mají jednu velkou výhodu. Komponenty totiž můžete podle potřeby vyměňovat. V momentě, kdy tedy přijde na trh modernější technologie, můžete se pustit do výměny součástek.

Herní notebooky není tak jednoduché modernizovat, grafickou kartu zpravidla nevyměníte u žádného. U herního počítače se vám také otevírá možnost jednotlivé komponenty nakonfigurovat podle svého uvážení již při koupi.

Závěrem

Zkusme si na závěr shrnout to nejdůležitější, co o využitelnosti herních notebooků víme.

Pokud vybíráte mezi klasickými notebooky a herními, tak druhé zmíněné vám umožní hrát moderní PC hry, disponují nadstandardní výbavou a kvalitní grafickou kartou. Mají poměrně silný procesor a dostačující výkon. Je však třeba počítat s o poznání vyšší váhou a mnohem slabší výdrží při napájení z baterie. Tedy pokud svůj notebook potřebujete „jen“ k práci nebo běžnému užívání, investice do herního notebooku by mohla být zbytečná.

V duelu herní notebook versus herní počítač se musíme přiklonit k herním počítačům. Drží si dobrý poměr mezi cenou a kvalitou, grafická karta i procesor bývají výkonnější než u notebooku. Navíc můžete přidat více paměti a také disponují možností výměny grafické karty i chlazení. Mnohem méně se přehřívají a jsou tišší. Pokud vás tedy netrápí, že jsou méně skladné a ukotvené k jednomu místu, sáhněte po nich.