CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Vyvíjejí Američani superdělo s dosahem 1600 km? Čína má obavy

Z nedavne historie tu mame priklad zavodu ve zbrojeni dvou velmoci. Posledne prohrala ta ekonomicky slabsi, proste se financne vycerpali. Coz v tomto potencialnim konfliktu je aktualne USA. Uvidime, co nam pristi desetileti prinesou (krome realneho Falloutu ;-) )

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč se ztrapňujete dáváním tak nekvalitních videí do článku?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

bože to je zase článek :) a autor asi provozuje analolezectvi :)
jinak super sonické střela mněly rusové dříve naž usa tak že čina je ma taky :) co se týká najkého super dělá tak bude to bude dělo nebo raketomet ? to by si mněl autor ujasnit a nepřebirát hloupe žvasty :) navíc klasické dělo a dostřel 1600 km :) scifi ! už jen kvuli potřebné sile na vstřelení naboje na takovou vzdálenost :) pokud pujde o "reketomet " nebo mobilní opalovací silo ,to už se pak zase nejedná o dělo :)
ps navíc usa je tak zadlužneé u čina že si vyskakovat moc nemuže :) navíc usa je zavisle na číně :) hlavně finančně :) takže předpokladám že žadný konflikt nebude :) usa by činaní rošlapaly sandálema :))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Článek má nějaký zdroj (který je ve článku i uveden), a tam se píše, že to bude kanón, který bude odpalovat dělostřelecký granát vybavený raketovým pomocným pohonem (Rocket Assisted Projectile) neboli raketovým boosterem.

Munice bude zřejmě v mnoha ohledech podobná tomuto projektilu: https://breakingdefense.com/wp-content/uploads/sites/3/2018/03/XM113-Roc...

Píše se: Army XM1113 prototype rocket-boosted artillery shell. While built to replace the M549A1 Rocket Assisted Projectile in 155 mm howitzers, the Army says it can scale up both projectile and cannon to reach 1,000-mile ranges.

Ještě před zavedením strategického kanónu budou mít Američani k dispozici munici (155 mm dělostřelecký granát s náporovým motorem) se kterou budou moci zasahovat cíle na vzdálenost cca 130 km, a to budou odpalovat ze 155 mm houfnic. Zřejmě už v polovině 20. let tohoto století.

Ten strategický kanón by měli mít operačně nasaditelný až mnohem později, a prakticky o něm není nic známo, ale určitě to nebude 155 mm houfnice a projektily budou mnohem větší.

Např. elektromagnetická děla by měla mít dostřel přes 460 km a to by odpalovala dělostřelecké granáty bez pomocného raketového pohonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen že pokud už něco má pohon tak to není dělostřelecky granat ale raketa :) takže plest pojmy je asi nová moda doby :) a navíc tenhle system střel neni nic nového, když to přirovnam je to skoro to samé jako střelt z děla z hladkou hlavni rakety , a pořát je tady problem u dostřelu jak uvadí 1600 km takové kinetické sily ktera je třeba aby nabohorakete doletěla tak daleko :),pokud by se jednalo o klasicky kanon a pak by zbytek cesty udržoval rychlost raketový motor (jelikož v odakzu neni naporový ale raketový motor) tak by střely byly dost velké nebo menší ale na ukor nalože , a je tu spusta další problemu , ja chapu usa patolizalum to nejde vysvětlit :)
prostě zatím toje scifi než vyreší všechny problemu tak uteče hoděn šasu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.