CDR.cz - Vybráno z IT

Wikipad, tablet křížený s herní konzolí, se chystá do boje o hravé zákazníky

wikipad-8_gallery_post
Na podzim letošního roku by se mělo na trh dostat zařízení, které se budu snažit kombinovat výhody zajímavě vybaveného tabletu s operačním systémem Android 4.1 Jelly Bean a přídavného ovladače, který jej přemění v plnohodnotnou herní konzoli. Navíc se může pochlubit oficiálním partnerstvím se Sony PlayStation Mobile, což mu do budoucna dává naději na dostupnost nejrůznějších legendárních titulů!

Zájem o "čistokrevné" konzole jako takové v současné době spíše upadá, a na jejich místo se tlačí chytré telefony, tablety a další univerzálnější přístroje. Společnost Wikipad, která stojí i za stejnojmenným tabletem, na to jde chytře. Její produkt, rovněž pojmenovaný Wikipad, se bude totiž snažit uspokojit současně zájemce o tablet i herní konzoli, což až doposud v podstatě nebylo možné. Uživatel musel volit mezi tabletem (případně chytrým telefonem s větším displejem), nebo konzolí. A ačkoli toho i herní konzole umějí stále více, tabletům s "klasickými" mobilními systémy jako je např. Android nebo iOS se zkrátka funkčně rovnat nemohly.

Nyní ale nastupuje Wikipad, který je připraven zbořit hranice mezi těmito dvěma kategoriemi přístrojů. Jeho základem je slušně vybavený tablet s 10ti palcovou (3D?) obrazovkou, Tegrou 3 a Androidem 4.1 Jelly Bean. Spolu s ním se však bude dodávat také speciální přídavný nástavec s celou řadou herních tlačítek, do kterého bude možné tablet nasunout, a proměnit jej tak v herní konzoli. Uživatel tak bude mít vždy na výběr, zdali bude zařízení používat jako tablet, nebo jako konzoli.

Ovladač vypadá na pohled poměrně robustně, snad tomu tak bude i ve skutečnosti, protože dobrá ergonomie bude jedním z hlavních předpokladů úspěchu tohoto spojení. Mechanické zpracování ovladače bude o to důležitější, že tablet samotný má velký displej a poměrně vysokou hmotnost (oboje větší než u běžných herních konzolí), a je tak důležité, aby toto spojení zůstalo bytelné a funkční i po delší době používání. A každý, kdo si alespoň občas zahraje nějakou tu hru, moc dobře ví, že právě herní zařízení a jejich ovladače rozhodně nebývají opečovávány zrovna příkladně, často spíše naopak. Spojení tabletu a ovladače bude zajišťovat speciální dokovací konektor. Mezi jednu z funkcí ovladače patří také vibrační motorek, který bude během hraní zvyšovat herní požitek, podobně jako to umí např. ovladače z herních konzolí.

Ovladač, tlačítka (mimo jiné i duální analogový ovladač či směrový D-PAD) a spojení s tabletem dobře ilustruje přiložené video:

Úspěch herního zařízení je samozřejmě závislý na dostupnosti kvalitních her. Zatím to ale vypadá, že i zde má Wikipad slušně nakročeno. Jako základ je možné považovat existenci obrovského množství jednodušších i komplexnějších her pro Android jako takový (v přístroji samozřejmě nebude chybět přístup ke Google Play). Dalším zdrojem her bude katalog Tegra Zone určený pro hry optimalizované pro platformu NVIDIA Tegra. Tyto hry budou oproti těm z první kategorie plně využívat veškerých možností přístroje, tudíž by měly nabízet kvalitnější grafiku a celkově vyšší herní požitek. To však rozhodně není vše.

Jedním z partnerů společnosti Wikipad je totiž i Sony PlayStation Mobile, což dává naději, že by i pro tento tablet mohlo být v budoucnu k dispozici množství her typických pro konzole Sony PlayStation, což by jistě bylo pro zákazníky velké lákadlo. Přímo v tabletu by mělo být připraveno také rozhraní pro přístup ke streamovaným hrám společnosti Gaikai.

Dále je také docela pravděpodobné, že by se na tabletu mohlo podařit rozjet i emulátory různých dalších herních konzolí, což by opět znamenalo přísun další "várky" kvalitních herních titulů.

wikipad-5_gallery_post

V souvislosti s hrami a jejich provozováním na takto koncipovaném zařízení s přídavným ovladačem však bude velmi klíčovou záležitostí zejména jejich optimalizace pro tento způsob ovládání. Zdaleka se nedá počítat s tím, že by takto bylo možné obsluhovat všechny hry, dost z nich bude stejně stále hratelných zejména prostřednictvím dotykového displeje. Alespoň hry od Sony a Gaikai by však měly být určitě optimalizovány. Osud ostatních her bude hodně záležet na rozšíření konzole mezi zákazníky a také na vyjednávacích schopnostech pracovníků společnosti Wikipad a jejích vztazích k dalším významným herním společnostem.

Podle původních informací měl být Wikipad vybaven 3D displejem použitelným i bez speciálních brýlí, podle aktuálních dostupných specifikací to však vypadá, že osazen bude běžný 2D displej. Snad se 3D displeje, který by měl u herního zařízení určitě velký potenciál, setkáme alespoň u dalších verzí.

Tablet samotný, pokud bychom stranou nechali vše výše zmiňované, patří svou výbavou k dnešní špičce, ačkoli ničím příliš nevybočuje. Jeho displej má úhlopříčku 10 palců, je typu IPS a nabídne rozlišení 1280 x 800 bodů. O vysoký (herní) výkon se pak postará platforma NVIDIA Tegra 3 T30S taktovaná na 1,40 GHz podpořená 1 GB RAM (DDR3). Uživatel bude mít k dispozici 16 GB paměti, kterou bude možné dále doplnit paměťovými kartami microSDHC. Za vyzdvižení dále stojí např. přítomnost HDMI výstupu, stereofonní reproduktory či fotoaparát s rozlišením osm megapixelů, automatickým ostřením a bleskem. Na čelní straně nad displejem se pak nachází i druhý fotoaparát (či spíše kamera) pro videotelefonování. Napájení tabletu s hmotností 560 g (bez připojeného ovladače) má na starosti akumulátor s kapacitou téměř 24 Wh a s výdrží až šest hodin hraní nebo osm hodin sledování videa na jedno nabití.

wikipad-7_gallery_post

Operačním systémem bude již výše zmiňovaný nejnovější Android 4.1 Jelly Bean, dá se však předpokládat, že v tomto případě si jej výrobce řádně upraví podle svých potřeb.

Operační systém
Android 4.1 Jelly Bean
Procesor
NVIDIA Tegra 3 T30S s taktem 1,40 GHz
Operační paměť
1 GB (DDR2)
Uživatelská paměť
16 GB
Rozšíření paměti
MicroSDHC (až 32 GB)
Displej
10" LCD s rozlišením 1280 x 800 bodů
Kapacitní technologie, současně až 10 dotyků
Povrch Gorilla Glass
Rozhraní
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Dokovací konektor
MicroUSB
HDMI výstup
3,5 mm audio jack
K dispozici bude i verze s vestavěným 3G
Audio
Mikrofon
Stereofonní reproduktory
Senzory
Akcelerometr (3 osy)
Gyroskop
Senzor okolního osvětlení
Digitální kompas
Fotoaparát(y)
Hlavní s rozlišením osm megapixelů, AF, blesk
Čelní s rozlišením dva megapixely
Napájení
Lithium-polymerový akumulátor s kapacitou 23,46 Wh
Výdrž až 6 hodin hraní nebo 8 hodin sledování videa
Rozměry
262,6 x 175,4 x 8,6 mm
Hmotnost
560 g
Cena
499 USD
Dostupnost (v USA)
Říjen - listopad 2012

Vedle běžné Wi-Fi verze bude k dispozici i varianta s vestavěným 3G připojením. 

Wikipad by se měl do prodeje (v zahraničí) dostat na podzim letošního roku, nejčastěji se hovoří o konci října či začátku listopadu. Cena byla stanovena na 499 USD (tedy necelých 10 000 Kč bez DPH).

Diskuse ke článku Wikipad, tablet křížený s herní konzolí, se chystá do boje o hravé zákazníky

Sobota, 15 Září 2012 - 20:07 | Tarman | Pracujeme tvrdě, bavíme se tvrdě. http://www....
Středa, 12 Září 2012 - 14:25 | micker | drive to neslo? par odkazu na iphone ale vim ze...

Zobrazit diskusi