CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Wikipedii hrozí pokuta milion korun pro dezinformace ohledně invaze na Ukrajinu

Těžko říci, kterou mutaci myslí. Zatímco anglická opravdu dost "dezinformuje" (ve skutečnosti je jen nakloněná ukrajinské propagandě, ale ani tu ruskou zcela nezamlčuje), tak ruská informuje velmi vyváženě, množná bych řekl, že je dokonce trochu nakloněná Rusku.

Jenže s tím prostě samotná wikipedia moc neudělá, protože to je komunitní (já říkám spíše stádní) systém editace článků. Když ji začnou houfně editovat protiruští ruskojazyční tak budou i na ruské mutaci lži jak z pera Jaromíra Štětiny.

Pro wiki tedy bude jednodušší všechny jazykové mutace v Rusku zablokovat, tak jak to udělala, když jí Britskej cenzor skřípnul za obal k albu "Virgin Killer" německé skupiny Scorpions.

A ať si Roskomnadzor políbí prdel. Beztak je to jedno. Rusko ví svoje, SSA ví svoje a postupně to směřuje k třetí světové. Po ní bude fuk, kdo měl pravdu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Co je "speciální vojenskou operací" a čím to označuje Wiki? V článku bohužel chybí odkaz na konkrétní předmět stížnosti. Je spojení "speciální vojenská operace" nějakým ustanoveným a zažitým termínem nebo se jedná o bezobsažný krasožvástový kec?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Anglická i ruská mutace to nazývá "Ruská invaze na Ukrajinu", anglická pak přidává lživé tvrzení, že se jedná o součást války Ruska a Ukrajiny trvající od roku 2014 (tedy přejímá narativ Kyjevské junty, že se nejedná o občanskou válku, ale o válku s Ruskem).

"Speciální vojenská operace" je pak krasožvástový pojem jako byly krasožvástové pojmy typu "Operace Trvalá svoboda", "Operace Spojenecká síla" nebo "Operace Spojený ochránce". Od druhé světové se agresoři vyhýbají pojmu "válka" protože ji vedou téměř vždy proti chartě a vůli OSN. Je to právnická klička, kterou vymysleli, jak jinak, Američané.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ruská invaze na Ukrajinu je "občanská válka" podle stále stejného mustru, viz Podněstří, viz Abcházie, viz Osetie, viz Donbas. Nemluvě o ukázkové anexi Krymu. Tak nakonec možná můžeme být rádi, že je to jen "speciální mírová operace" a ne "internacionální pomoc", když se do toho nechce ani Bělorusům, ani Kazachům.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Všechno občanské války. Tzv. anexe Krymu byla realizace 20 let násilím potlačované vůle tamních obyvatel. Můžeš si plkat co chceš, ale to, že o daném území by měli rozhodovat lidé, co tam žijí, to nepopřeš. A ano, vím jaké jsou implikace pro Sudety. A na rovinu, kdybychom se dnes chovali k Sudeťákům jak jsme se chovali před Mnichovem, tak dopadneme možná hůře než Srbové v devětadevadesátým. Můžeme Stalinovi líbat nohy, že nám dovolil po válce vyřešit průser, kterej založil už "otec vlasti".

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Anexe území jedné země druhou zemí je "občanská válka"? Odkdy?

"Můžeš si plkat co chceš, ale to, že o daném území by měli rozhodovat lidé, co tam žijí, to nepopřeš."

To člověk popře velice snadno. Národních ústav, ve kterých o celistvosti území země rozhodují regionální vlády, příliš mnoho nebude. Pokud vím, tak ta ukrajinská mezi nimi není.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

zmrdi tvého kalibru nemají právo uzurpovat jiné lidi co mohou a co ne. Navíc je sranda že se oháníš ústavou ukrajiny. Kde přesně v ní je napsáno, že se prezident Ukrajiny svrhává ozbrojeným pučem?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je hezké, že ty jako ruský zmrd si to právo bez problémů bereš, zatímco jiným vyhrožuješ. A i kdyby prezidenta Ukrajinci odstřelili třeba na Měsíc, nedává to rusákům žádné právo srát se do věcí samostatného státu. Jenže fašista Putler stejně jako mnoho jeho předchůdců už zas nechce vědět, kde jsou ruské hranice.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj péďo!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže od 2SV téměř žádná akce ve které by figurovalo NATO nebo jeho člen, není označována jako válečná?
Korea, Vietnam, Kuvajt, Irák, Kosovo? Někde se mi vybavuje "policejní akce" a snad jen u Kosova "vzdušná válka."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím o takové válce. Opravdu se slovu válka vyhýbají v oficiálních označeních. Samozřejmě de facto jasné války, ale de iure ne. Proto se taky nevyhlašují. Prostě začne a pak skončí operace. Normální lidé tomu pak válka samozřejmě říkají. A mnohdy to použijí i politici agresora, ale oficiálně to válka není.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Nevím o takové válce. Opravdu se slovu válka vyhýbají v oficiálních označeních."

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2021/07/26... -- "A Proclamation on National Korean War Veterans Armistice Day, 2021"

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2022/03/28... -- "A Proclamation on the Commemoration of the 50th Anniversary of the Vietnam War"

https://obamawhitehouse.archives.gov/the-press-office/2013/03/19/stateme... -- "Statement by the President on the 10th Anniversary of the Iraq War"

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2021/08/31/rem... -- "Remarks by President Biden on the End of the War in Afghanistan"

Ano, slova "válka" by se v oficiálních označeních dokumentů vlády USA člověk opravdu nedohledal. :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, slovo válka se posléze objeví, protože by se legálně nemohli postarat o válečné veterány, ale v době kdy daná "operace" probíhá to válka oficiálně "není". Dle mezinárodního práva není "válka" tak jednoduchá, včetně určení vítěze, reparací atd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, on to ví, ale je to troll co si myslí, že mu to méně pozorní čtenáři zbaští.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takže se tomu ale nevyhýbají v oficiálních označeních. Jinak by ty vládní dokumenty, na které jsem odkázal, nemohly existovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"anglická pak přidává lživé tvrzení, že se jedná o součást války Ruska a Ukrajiny trvající od roku 2014"

Aha, takže za události roku 2014 můžou mimozemšťani, že?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Za události roku 2014 můžeme my. Češi tam, nejspíše na rozkaz našeho lenního pána, zpunktovali ozbrojený puč a pomohli dostat se k moci nacistické juntě, která se netajila tím, že ruskojazyčné ukrajince a ukrajinské rusy vykope z Ukrajiny. Logicky se tak tito vzepřeli, na což junta zareagovala tak, že na ně poslala nejprve armádu (která však bojovat odmítala a než dorazily jednotlivé jednotky na "frontu", tak se vypařily) a pak milice (Národní gardu a ty "věhlasné" bataliony) tvořené spolehlivými banderovskými nácky z Haliče.

A tak vznikla občanská válka, ve které se různě dařilo oběma stranám a kterou zmrazily Minské dohody.

Ano, Rusové opolčence podporovali a to nejen materiálně, ale i dobrovolníky (tak, jako byli a jsou dobrovolníci na druhé straně). Ano, Ruské speciální síly tam operovaly (tak jak tam operovaly speciální síly SSA). Ale stále to byla občanská válka.

A ano, je to úplně stejné jako tomu bylo v Podněstří, Gruzii atd. Vše důsledek toho, že rozpad SSSR byl zpackaný a plný národnostních, územních a ekonomických křivd. A zejména důsledek toho, že to SSA schválně rozesrávali ze stejných důvodů, proč rozesírají EU a proč před válkou na Ukrajině odmítli všechny RUské požadavky, byť minimálně nevstoupení Ukrajiny do NATO je požadavek nejen legitimní, ale hlavně snadno realizovatelný, protože na to Ukrajina prostě nemá, dokud se nezbaví cca až poloviny "nespolehlivého" obyvatelstva.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to Tomáš Černák: Zase si zabudol užiť tie svoje pirule ? Ľudí len osočuješ a pritom si (a nielen) tu najväčší troll práve Ty. Nemusíš mi odpovedať. Nemienim tu ďalej s hlupákom strácať môj drahocenný čas.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a já ti rád odpovím. Prostě jsi jako správné hovno přečetl dlouhý text a uvědomil si, že nemáš na to jej argumentačně vyvrátit, zejména proto, že je pravdivý. To ti zvedlo tlak a rozčílil jsi se. Samozřejmě, na nějakou složitější argumentaci chybí to IQ, ale napsat něco přece musíš. Tak napíšeš naprosto nesouvisející atak a protože se děsíš toho, co bych ti mohl v odvetě odpovědět raději hned požádáš o milost ve formě "nemusíš mi odpovídat". Nuže máš pravdu, já ti odpovídat opravdu nemusím. Ale chci ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nevstoupení Ukrajiny do NATO právě není podle mezinárodního práva legitimní požadavek a to ty moc dobře víš, stejně jako to ví Lavrov. Žádná země nemůže jiné suverénní zemi odpírat právo na členství v mezinárodní organizaci. Ale víme, že v Rusku nemá právo žádnou hodnotu stejně jako v Německu za Hitlera (ten i vystoupil ze SN) a ty jen papouškuješ tyhle bludy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že můžou. Vždyť to byli zelení mužici, ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že v USA nebylo zakázané těm operacím říkat tak, jak kdo chtěl. Tohle je ruská goebbelsovská specialita.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A už jste tu kompletní.

Nicméně máš v tomto pravdu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No zato ty jsi v šíření lží nelenil. Modlíš se pravidelně k ikoně vůdce?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak se nestyď a vysvětli nám co to teda je? Rušouni jsou na Ukrajině od roku 2014, těm svým užitečným idiotům na Donbase rozdali rušistické pasy, takže jaká občanská válka, když bojují Ukrajinci s ruskými fašisty?

P.S.: je ti znám význam slova junta?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

občanská válka, ty TeLe

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak to může být občanská válka, když bojují dva národy, tele? :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Speciální vojenská občanská válka, neasi?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No přece v ní bojují občané nějakých zemí, ne? /s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je počteníčko.
https://nazory.aktualne.cz/komentare/ria-popsala-desivy-plan-deukrajiniz...
Ruské šváby a jejich poklonkovače je potřeba denacifikovat do posledního.Odzbrojení již provádí Ivan sám na Ukrajině:)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je to naprosto jasný důkaz, že Hitler dneška se jmenuje Putin a že Ukrajinu rozhodně nenapadl kvůli vzdálené možnosti členství v NATO.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono je dávno známé že pomatený Putin a jeho teroristi plánovali ,,velké Rusko,, Tedy Pobaltí+Ukrajina+Bělorusko... Nejvtipnější že se jim povedl přesný opak.Rusko směřuje k rozpadu,za humny národ který je bude desetiletí nenávidět a srovná účty při první příležitosti.NATO nebylo nikdy jednotnější stejně tak jako EU,Finsko a Norsko se více přiblíží k NATO a spíše do něj vstoupí,USA budou mít bojové jednotky a další základny na dostřel od Ruska a Puťka se klepe v bunkru a bojí se i vlastní armády :))) Ale asi to tak PLÁNOVAL:)))
No a běžný Rus bude drhnout hubou o zem s vidinou že bude jenom a jenom hůř. No prostě Rusko...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ruské wiki hrozí pokuta ve výši tří ruliček kvalitní buničiny... herdek

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.