CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Windows 10 budou moct blokovat instalace programů, které nejsou z Windows Store

No já nevím. Tipl bych si, že se to týká jen „Metro“-aplikací a mimochodem tahle volba, byť v jiném znění, je tam už dlouho, možná od začátku. Ale nevím, nezkoušel jsem ještě. Můžu zkusit, též si hraju na insidera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpovím si sám, když už jsem si to vyzkoušel:
k čemu se tahle volba vztahuje, nevím, ale jestli to má znamenat, že půjdou do systému instalovat aplikace JEN ze Store, tak to nefunguje (aspoň prozatím). Jiné aplikace se dají zatím instalovat úplně běžně a bez omezení.

Co mě tam překvapilo víc, byl předělaný Defender. A taky fakt, že MS nehodlá do "Win+X" nabídky vrátit odkaz na Ovládací panely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna spis me zbozne prani nez realita, ale tahle funkce by mohla souviset s pokusem Microsoftu dostat na veskere zarizeni jedny Windows. Proste setrit rozdil mezi desktop Windows10 a mobilnima Windows10Mobile.
Funkcionalita by se pak vyuzivala asi vic na telefonech. S tim firemnim softem nesouhlasim, protoze ten se vetsinou nikdy na Microsoft Store neobjevi, takze logicky to pak nemuze bejt ve Windows zakazany.

Stejne ale chybi porad to zakladni a to je zda se neresitelne, vratit vyvojare zpet k Microsoftu a motivovat je pro vytvareni UWP aplikaci nebo prevodu aplikaci z iOS na UWP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zaujimavy sposob zmyslania microsoftu, ja som u nas vo firme prave naopak, zakazal instalaciu aplikacii zo store
instalacia standardnych programov je obmedzena tym, ze bezny pouzivatel nema admin konto

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proc bys zakazoval instalaci bezpecnych aplikaci???
Az tohle vyjde, tak to bude prvni vec, co zapnu na pocitaci rodicum!!!
Ale zasadni problem bych videl v tom, ze to microsoft proste nedotahne do konce. Cekal bych treba, ze oskenuje system a od te chvile, co to zaskrtnes, tak nespustis zadnou novou binarku. Cekal ale, ze to bude checkovat jen microsofti installer ..... coz ale resi treba to, ze rodice nemaji na tom pocitaci administratorsky ucet, takze pri instalaci se je to zepta na heslo.
Tahle funkce tam mela byt uz davno. Sice bylo mozno zvolit aplikace, ktere pujdou poustet, coz je samozrejme otrava je vsechny hledat, pripadne vybrat ty, co se poustet nebudou a to je jeste mnohem mene uzitecna funkce.
Takze "Budoucí využití je stále z většiny neznámou", pro to vyuziti mam jednoznacne, bohuzel neverim, ze bude funkcni. Jak se budou treba chovat updaty firefoxu? A muselo by to skutecne projet system a dat na whitelist vsechny spustitelne, co tam byly v dobe zapnuti te funkce a nedovolit jine spoustet nic jineho, ale tomu neverim ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako expert za kteryho se vydavas by si mel vedet, proc je ve firmach zakazano cokoliv instalovat. Je to zaklad firemni bezpecnostni politiky. At uz kvuli potencialnimu zavleceni skodliveho software nebo kvuli tomu aby uzivatele nemeli na kompech soft bez patricne licence...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Psal "prave naopak, zakazal instalaciu aplikacii zo store" .... cili tim jiste myslel, ze normalni aplikace jo, ale ty ze storu ne ... it does not compute .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne nemyslel. Jasne napsal, ze instalace normalnich aplikaci uz u nich zakazana je...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz nemas admin konto, nemuzes instalovat veci, co chcou zapsat treba neco do programfiles .... ale muze se to nainstalovat do profilu. Proste by melo byt zakazane poustet cizi binarky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už se probuď. Sice jsi do Win zahleděný, ale moc o nich zjevně nevíš. Tak si něco nastuduj, třeba tuna :
https://www.howtogeek.com/howto/8739/restrict-users-to-run-only-specifie...

Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=55I83jEAIhk Podivej se o dva posty nahoru .... "Sice bylo mozno zvolit aplikace, ktere pujdou poustet, coz je samozrejme otrava je vsechny hledat, pripadne vybrat ty, co se poustet nebudou a to je jeste mnohem mene uzitecna funkce."
Ja bych proste chtel, abych rekl https://www.youtube.com/watch?v=8S66ZFziRiw a od teto chvile se nedala pustit zadna nova binarka. https://www.youtube.com/watch?v=hWKB1Zxg84s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) instalaci nových věcí zakážeš tím, že uživatel nebude admin
2) spuštění čehokoli, co není v program files a windows , zakážeš takto :
https://www.bleepingcomputer.com/tutorials/create-an-application-whiteli...

Stále tedy nechápu, co ti na tom chybí? Nikde vypisovat jednotlivé aplikace nemusíš. Prostě povolíš celé adresáře.
Zdar Max
PS: ok, odkazovat na youtube na tvá oblíbená videa umíš, máš jednoho bludišťáka ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná další nenápadný krok Microsoftu s využitím tzv salámové metody http://diit.cz/clanek/microsoft-zlikviduje-steam-nenapadne-behem-par-let...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyka her, tak Steam, Origin, UPlay, ....
Vsechno to jsou digitalni obchody mnohem rozsirenejsi nez MS Store.

A do toho ti nevdecni uzivatele, kteri proste Store odmitaji a hry exkluzivne pro Store proste nekoupi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už to zkouší zase. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za pár dalších buildů tahle funkce bude defaultně zapnuté a cokoliv od jiného distributora (Steam, Uplay, Origin, ...) se bude automaticky blokovat :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Steam, Uplay, Origin ... ale hlavne ten zly opensource a ty nebezpecne zastarale Win32 aplikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.