CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Windows 11 snižuje rychlost NVMe SSD disků téměř o polovinu

Každý týždeň je niečo. Ale je pekné že beta testovači sú tak usilovný a hlavne zadarmo:)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A přitom to původně vypadalo, že Win11 jsou jen narychlo přemalované Win10, takže byla naděje, že jádro MS nerozvrtá. A přesto se jim to povedlo...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, s jedenáctkama si nějaký čas hraju a teď jsem se rozhodl si s nimi hrát i v práci, dostal jsem novej noťas s jedenáctkama.
První veselý problém: síť zabezpečená pomocí 802.1X a certifikátem - po restartu OS je nutno se připojit k síti ručně, samozřejmě až po přihlášení (což vám nemusí bez sítě jít, naštěstí to většinou jde, když jsou credentials nacachované ;-). To naštěstí vyřešili borci aplikací nějaké politiky přes doménu, takže už se to připojuje samo.

No, a teď taková mrzutá věc: vůbec na tom nejde nainstalovat VirtualBox :). Ten já potřebuju kvůli nutnosti prošpikovat jisté USB zařízení dovnitř do virtuálky (na to je Hyper-V nahovno a právě VirtualBox je na to super). Takže musím čekat, až Oracle obejde to nové zabezpečení v jedenáctkách :D a vydá Win11-kompatibilní VirtualBox.

Taky jsem byl překvapen, že jsem musel aktualizovat KiTTy na nejnovější verzi, jakási starší dost kravla.

Že na tom notebooku nejde rozběhat přihlašování otiskem prstu (výrobce notebooku nemá pro Win11 v tomhle zatím podporu) je taky mrzuté, protože zajebaní bezpečáci po nás chtějí 17místná hesla a mě to fakt nebaví furt psát. Snad to časem taky bude fungovat.

O překopání taskbaru nemá smysl hovořit, bylo toho na internetu už napsáno dost.

No, troufám si říct, že jsem ještě snad neviděl zkurvenější verzi Windows, než je 11. Možná ME, těžko říct, zda Vista.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vista byla jen nedovařená betaverze, ale aspoň ještě šla nějakým rozumným směrem, což pak ukázaly už dovařené Windows 7 a na pohled vypadala OK. Ale od Windows 8 mě MS štve víc a víc: Windows 8 - dotykové rozhraní (Metro) nesmyslně vecpané i na desktop. Windows 10 - půlroční updaty, které nikdo nechce, omalovánky místo položek controlpanelu. Windows 11 - pokračují v ještě blbějším omalovánkovém UI + taskbar + nesmyslné HW požadavky, byť je systém interně vůbec nevyžaduje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jako nečekal jsem, že by windows 11 mohly bejt ještě daleko vetší paskvil než win10 při startum ale jo, MS se zase překonal :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na těch „metro-ovládacích panelech“ (celé to slavné nastavení) by mi ani tak nevadilo, že to je „změna pro změnu“, ale to, že to nejde otevřít víckrát na různých místech a vždycky při snaze otevřít jinou část nastavení vlastně člověk přijde o zobrazební té předchozí a leze mezi tím stylem „zpět“ jak ve webovým prohlížeči. Tohle je prostě tak dementní, že „Kentán z Montarži“ je proti tomu kandidád věd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v těch panelech Windows nefungují jako Windows, ale jednotaskový systém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co mě např. irituje na omalovánkovém "Nastavení" je, že už nelze zavřít standardní klávesovou zkratkou Ctrl-W (Close Window). Tohle ve Windows fungovalo téměř všude po desítky let (zkuste si to např. v Exploreru, ve Wordu, v browseru), ale asi to není dostatečně moderní (hranaté, černobílé). Nebo o tom nová generace MS vývojářů ani neví a zapomněli to tam namapovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn, to je dobrej masochizmus... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Som počítačový laik, ale nechápem stále aktualizacie..
Všetko mi funguje,ale každý mesiac je aktualizácia..mal som w 8.1 a všetko fajn, w10 som si dal (len kvôli grafike hier) až tento rok a ako tak pozerám,tak w11 asi tak o 4-5 rokov...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co chodí každý měsíc, jsou bezpečnostní aktualizace a opravy chyb. To je OK - v každém programu jsou chyby, které se u tebe ani nemusí projevit, nebo o nich jen nevíš. Ale buď je může zneužít nějaká breberka, nebo ti případně nějaký SW časem spadne - nebude fungovat tak jak má bez zjevné příčiny. S těmito updaty problém většinou není, pokud MS nevypustí nějakou neotestovanou věc. Problematické jsou půlroční updaty u Win10, které mění části a funkce systému, aniž by si to uživatel žádal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S Alder bazmekem tak tvoří W11 hnusnou dvojku :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, jsou to takoví Good, Bad and Ugly kde Good si vzal dovolenou :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MS se nezapřelo zase jeden nepovedený systém

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft to fix Windows 11 performance issues​
In a support document published on November 22, Microsoft has also acknowledged the issue, first identified in August, and has started testing a fix as part of the optional update (KB5007262) for the operating system.

In a separate statement, Microsoft officials confirmed Windows 11 affects the performance of all disks (NVMe, SSD, hardisk). This happens when the OS performs unnecessary actions in response to write operations. However, it’s important to understand that the bug won’t affect all partitions or drives.

Windows 11 performance issue occurs when a feature called “NTFS USN journal” is enabled. Thankfully, this feature is enabled only on the C: disk by default and the rest of the partitions or drives do not have NTFS USN journal.

which means that people with 22000.348 and KB5007262 installed won't see the problem.

November 22, 2021—KB5007262 (OS Build 22000.348) Preview

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý příspěvek, díky. Člověk z toho aspoň pochopí, co je vlastně příčinou problému.
Největší sranda je v té větě „OS performs unnecessary actions in response to write operations“. Prostě operační systém dělá v určitých situacích úplně zbytečné věci. Proč mě to u Microsoftu nepřekvapuje? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protoze je tusim vyvoj uz nejakou dobu outsourcovan do Indie, tak uz me nemuze prekvapit nic. Myslim, ze to zacalo Windows 10 .... nebo uz Windows 8?

Kazda dalsi verze Windows bude tedy stale rozdrbanejsi a plna vetsim mnozstvim chyb, jak se bude stary dobre psany kod prepisovat nejakym novym hnusem nekde v Bangalore.

Jsem zvedavy, kdy se to hle projevi na prodejich a zacnou akcionari bit na poplach. Ty ruzne snahy mit Linux jako opreracni system i pro parany her se zkouseji uz dlouho. Naposledy na tom celkem pohorel Steam, ale mozna to nekdy zkusi znova.

Pripadne se hraci kvuli sitaci s GPU presunou na konzole a PC budou pouzivat jen na praci, nebo jen na web. A na to staci Linux zdarma. A cim vice beznych Frantu bude pouzivat Linux, tim vice jejich kamaradu na to prejde taky a to bude jako snehova lavina. Odolavat bude korporat, protoze ma obrovskou setrvacnost, ale kazda lavina zacala malym kusem snehu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě budete na outsourcování do Indie rádi vzpomínat...
...až bude vše outsourcované do Afriky.

Not fkin joking.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj:
https://www.elevenforum.com/t/windows-11-is-significantly-slowing-down-s...
Nicméně,podle ony zprávy je problém na Insideru snad opraven.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už by těm SS(D) měli přestat disk, když to s diskem nemá nic společného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na jednom PC mám WIN 11 už druhej měsíc cca. Jako WIN 10 jsem taky neměl v lásce, ale díky WIN11 je miluju. Jako vesměs mně vadí spousty malejch kravin. Nedokážu si automaticky zobrazovat aplikace spuštěné na pozadí vpravo dole, každou musím povolovat zvlášť. Na co jsem se kdysi dostal na 2x klik, teď musím někde hledat. Kontextové menu pro mne nepoužitelné. Efektivita činností oproti WIN10 se na WIN11 pro mne snížila minimálně o 10 procent. A to mluvím jen o GUI. Hroznej shit

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.