CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Windows 8 Release Preview ke stažení o den dříve! Co přináší?

Tak v prumeru se asi da rict, ze je to podle ocekavani. Metro na desktopu je sice blbej for, ale clovek musi ocenit aspon vydrz autoru. Kdo vi, mozna to jeste po case bude vtipny. Ale jinak v pohode, kdyz pominu ten zbytecnej mezikrok, ze po spusteni pocitace je potreba jeste spustit desktop, tak se asi da cely Metro jakztakz ignorovat. Sance, ze se pro nej v dohledny dobe objevi nejaka pro me uzivatecna aplikace, je stejne minimalni. Chybejici Start menu sice zamrzi, ale postupne zjistuju, ze jsem na nem zase tak moc nelpel. Prihodim par novych ikon na listu v TC a bude vystarano.
Pres co se ale asi jen tak neprenesu, je vizualni stranka, to je proste neco strasnyho. Nastavit nejde vubec nic. Vlastni vzhled? Hmm, ne. Stara dobra klasika, ktera prezila od Windows 95, uz je v haji. Tim me skutecne nasrali. Ale aspon nebudu reptat sam, stejne jsou na tom i milovnici Aera z Windows 7. Tak aspon nejaky vlastni barvy? Radsi taky ne, takovou miru svobody by moderni uzivatel neunesl. A nebo dobre, okraje oken jdou prebavit. Akorat to neni tak uplne ono, kdyz vsechny ostatni veci jako tlacitka, menu, atd.. jsou natvrdo do modra. Vlastni font? Ale kdepak, takova zbytecnost, vsichni prece milujou Segoe UI. Teda az na ty dialogy, ktery jsou v systemu nezmeneny uz od Windows 95, ty maj stale natvrdo MS Sans Serif. :) A kdyz nahodou neco nastavit jde, tak to stejne pulka systemu ignoruje. Napr. vypnuti ClearType se projevi tak mozna v pulce systemovych oken, druha pulka to ignoruje a proste ho pouziva natvrdo dal. Celej system pak pusobi jako jedna velka nekonzistentni splacanina, ale to je asi v poradku. No proste fuj.
Tak nic, mozna Windows 9 nebo 10 budou lepsi. A to jsem si jeden cas myslel, ze se krabicovka Windows 7 nevyplati. ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Některé věci se prostě nemění, čerstvé poznatky z duper win7 (alespoň to spousta jedinců tvrdí).

Např dialog na přidání fontů a msconfig se nedá roztáhnout, hibernační soubor lze vypnout jen z příkazové řádky a bez "googlování" jsem na to nepřišel sám (tak kvalitní nápovědu aby člověk pohledal), změna témat jedním kliknutím takměř nemožné, mazání souborů z klíčenky pomalé ...

K win8. Z Metra mám taky kopřivku. Celý koncept je snaha nekopírovat "expose" z Unixů (Mac/Linux). Jen se to nějak nepovedlo říkám za sebe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně se mi Metro líbí třeba na tabletech a dotykových obrazovkách. Stejně tak u Windows Phone smysl má, ale pro pracovně vytíženého člověka je to asi něco nepředstavitelného.

Na druhou stranu se mu nebráním. Pokud si dlaždice přizpůsobím k obrazu svému, tak plochu a standardní rozložení nepotřebuji. Navíc lze přepínat, takže jako alternativu ho beru, nikdo nás jej (zatím ;)) nenutí využívat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na dotykáčích se mi víc líbí Gnome shell nebo Unity, lze používat virtuální plochy (na jedné ploše email a rss, na druhé na čem pracuji), jsou tam vkusné ikonky, lze doinstalovat spousta indikátorů (od vytížení CPU po předpověď počasí) a dalo by se dlouho pokračovat.

Druhá věc co se mi hrubě nelíbí je programování "po staru" a pro "metro", kdy i prohlížeče budou ve dvou variantách (jako dosud vs chudá příbuzná). Co jsem zaslechl, tak program zadarmo si uděláte jen pro Metro UI, na klasickou verzi programu si budete muset koupit buď Visual 2012 za 400$ nebo dělat ve staré verzi. A to mi jako nucení přichází, Vám ne?

Až bude finální verze, tak se na nás sesypou e-mail letáky všech velkých eshopů, bude reklama v TV, v časopisech, oslavné články od RH, nebude prostě úniku.

Vždycky mne pobaví czc když uvádí u notebooků to své ORIGINÁLNÍ Windows ... Dobrý marketingový nonsense :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mě to vyhovuje, mám tam 16 mnou používaných programů, stačí mi zmáčknou win klávesu a i poslepu dokážu spustit program, který chci,

třeba metro remote desktop je perfektní, všechny připojené plochy jsou v menu nalevo a neotravují na hlavní liště.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale proc ne, to je jasny ze nekomu se to libit bude. Ale nekomu zase ne a nechapu, proc MS tolik tlaci na to, aby to narval vsem. Mne je Metro v podstate ukradeny, protoze nemam ani dotykac (a na desktopu ani nechci), ani neucuravam z pestrobarevnych menicich se dlazdic. Start obrazovka je prekopany Start menu, ktery je jiny jen tak pro srandu kralikum, ale rozhodne ne jednoznacne lepsi. A mne se to proste vizualne nelibi, ale to je samozrejme subjektivni vec. Metro aplikace jdou taky mimo me, pochybuju ze me v dohledny dobe nejaka oslovi a i kdyby nahodou ano, tak MS udelal maximum pro to, abych se ji stejne vyhnul, protoze opravdu nemam zajem honit ji nucene pouze na fullscreen. Na miniaturnim tabletu klidne, ale ne na >20" monitoru.
Za sebe rikam, ze celej tenhle pokus o "krok do budoucnosti" se moc nepovedl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně teda pobavilo to video :) Vzpomněl jsem si na doby, kdy se propagovaly Visty ;).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No a kdy jim vyprsi platnost? Jestli ma cenu to vubec instalovat :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 Release Preview vyprší licence 16. ledna 2013, tedy den po Consumer Preview. Microsoft s tímto datem v minulosti sice hýbal, ale jednalo se především o prodloužení platnosti, takže bych byl v klidu. Doplněno do článku, díky ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Asi si ho nainstalujem, aby som vedel co to win 8 je, ale to naozaj cely svet sa toci okolo fakebooku ci tweeteru? To uz ludia az tak zblbli? Nejak sa prejedam tohoto trendu, vsade kde pozriem (mobil ....) najprv na mna vyskoci ze zariadenie/ soft je uzasny na fakebook a chatovanie a niekde skrite sa clovek dozvie aj prakticke informacie. Z toho videa (prveho ak tam je viac) som získal dojem, ze tento soft vie akurat prehravat hudbu, uzivy socialne siete a aj fotky (obrázky) ukaze :)

Fuj som hnusny! Ja viem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft se chce svést na vlně sociálních sítí a právě v rozhraní Metro bude spousta prvků pro sdílení... Je to už místy přehnané, ale lidé to budou využívat. Jde po "masách".

Jinak při přepnutí na normální plochu se jedná o systém velmi podobný Win 7. Krom některých nových prvků z Ribbonu a pár dalších drobností. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 RP jsem si nainstaloval, sice to byl na jednom PC nepřekonatelnej problém, ale nainstaloval. Vyzkoušel ... a můžu říct, že jestli takhle bude vypadat finální verze, tak potěš klobás. Nechápu, jak chce MS dostat Windows 8 do firem, když tam nejsou miny ani solitaire - voni tam vlastně vůbec nejsou hry.

Každá instalace kdejaký prkotiny pro metro vyžaduje MS account. Dokonce i veselá aplikace Wikipedia, aplikace pro mail - všechno vyžaduje MS account. To je dost komický s ohledem na fakt, že wikipedii i mail můžu číst přes webovej prohlížeč bez MS účtu.

Tenhle systém opravdu není pro mě. Já v něm doposavad nenašel jedinou vlastnost, kvůli který bych si ho měl nainstalovat. Možná Windows To Go, abych si mohl Windows nosit s sebou, ale jinak nic.

Zatím se mi nejvíc líbila verze Developer Preview (šlo vypnout Metro), o něco méně se mi líbila verze Consumer Preview (nešlo vypnout metro, ale aspoň tam byly hry a docela pěknej Pinball), Release Preview mi nějak nešmakuje. Čím víc to má blíž k sedmičkám, tím líp ;).

No nic, musel jsem se vyplakat, odpusťte nebohému starci…

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem to nainstalovat ve Virtual boxu. Přesto, že mi v něm Developer i Consumer preview běží bez problémů, tak tahle verze mi po spuštění z Win8CP oznámí, že nemám kompatibilní procesor :-) Při bootu z CD to jen vypíše registry. Tak nevím, co zas soudruzi z MS nebo Oraclu udělali špatně.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by s tím někdo měl problém, tak už jsem něco našel. MS nyní vyžaduje, aby procesor měl funkční PAE, SSE2 a NX bit. Takže sbohem mé testovací PC s P4 Northwood :-) Ovšem i na C2D, kde to pouším ve Virtualboxu pod WindowsXP jsem dostával stejnou hlášku. V Biosu bylo NX povoleno, v emulátoru taky, i PAE, SSE2 není problém. Jenže se ukázalo, že i emulátor se řídí nastavením v XP, které mají defaultně NX povolené jen pro OS. Je potřeba v ovládacích panelech/systém/upřesnit/výkon/nastavení/DEP zapnout používání NX bitu pro všechny programy. Musím říct, že tenhle krok moc nechápu, protože 32 bit verze je tu snad pro podporu starých systémů. Tímto MS vyřadil nejen P4, ale i některé další stroje, které mají problém s nastavení NX bitu v Biosu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

neboj, na mobiloch je to bezna vec, lepsie to nebude, android vyzaduje google ucet takisto, inak nestiahnes nic

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A mě se metro docela zamlouvá. Jenže tak akorát na tablet, na desktopu dotykáč nemám a nechci ho, akorát bych měl pořád zamatlanou obrazovku. Takže zůstanu hezky u sedmiček, Visty jsem taky tak nějak přeskočil a 7 jsem začal používat až ke konci minulýho roku co jsem koupil nový jádro PC a XP by to už nedokázali využít, byť jsem vybíral spíš hlavou a peněženkou. A na NB používám 32b verzi W7 jen proto že ho mám přes dock připojený na 32" LCD, filmy se na tom sledují jedna báseň, ale na práci je to už zbytečně (až příliš, takže to i škodí) velká plocha.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem na W7 taky přešel před půl rokem s novým počítačem. Na starém jsem měl (vlastně pořád mám) XP nepřeinstalavoné asi 5 let. Jenž mě ty XP trvalo vyladit k mé potřebě skoro půl roku. No a teď jsem W7 ještě nevyladil, spousta věcí mi v nich chybí.
Ale až si to všechno pořádně udělám, tak na to nechci alespoň 3 roky šáhnout :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam asi dva roky nainstalovane W7 ve VHD fajlu, ale nejak jsem nenasel cas a naladu prehodit do nich vse z XP. Ty XP mam nekdy z prelomu zimy a jara roku 2003, a do ted nepreinstalovavane. Sedmicky se mi libi, mam je na pracovnim notasu. Ale to, co vidim vse za omezeni v posledni Preview verzi osmicek, me desi. Porad doufam, ze ve finalni verzi to bude jinak.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Najlamerskejsy system aky som kedy videl. Sranda je ze aj v tomto uzasnom videu ho prezentuju hlavne ako system pre zariadenia po ktorych matlate prstom, tak preco to kurna tahaju na desktop ? Metro moze byt na tablet fajn, ale myš...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem fakt zvědavý jak jim to půjde na prodej, hlavně na desktopech. XP měly hodně odpůrců, ale hlavně hráčů a lidí co jim vadilo, že tam něco jelo o chlup pomaleji než na W98. Mě osobně si XP získaly, protože to konečně mělo funkční multitasking, konečně se dala odstřelit úloha aniž by to s sebou vzalo systém, konečně použitelný filesystém (W2k jsem neměl, to jsem byl ještě Amigista).

Visty byly obecně posmívané a jejich nelogické HW nároky je pohřbily, já osobně se s nimi setkal jen asi 3x v životě na cizích kompech. W7 mne docela oslovily, nehnal jsem se do nich, ale s novým kompem byl nákup 64bit systému jasný. A musím říct, že jsem spokojen. Oproti XP změny spíše ve zlepšení funkcionality, Aero je decentní, zpětná kompatibilita velmi obstojná.

Metro na desktopu považuji za zrůdnost. Takhle šeredit pracovním prostorem. Na mobilu a tabletu OK (i když se mi ten hranatý design s divnou barevnou disharmonií nelíbí) ale na 24" monitoru? Proboha. Křišťálovou kouli nemám, ale myslím si, že z W8 bude zase prototyp a budoucnost si vyžádá rozdělení desktop a tablet shellu. Protože logicky sloučit nepřesné ochmatávací ovládání a přesné myšoidní prostě nejde. Buď a nebo.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.