CDR.cz - Vybráno z IT

Zjistěte co o vás Facebook ví s aplikací od Wolfram Alpha

Wolfram-Alpha-and-facebook
Největší sociální síť světa Facebook již v ČR pravidelně navštěvuje více než třetina obyvatel, zhruba 3.6 milionu lidí. Jste-li jedním z nich, jistě vás zaujme zajímavá aplikace, se kterou přišel matematický odpovědní engine Wolfram Alpha. Aplikace na základě vašich dat z Facebooku vygeneruje detailní report o tom, jak se sociální sítí pracujete a kdo jsou vaši přátelé.

Report lze vygenerovat přes domovskou stránku Wolfram Alpha, stačí do políčka pro zadání otázky vložit heslo "facebook report". Po potvrzení se objeví obrazovka s tlačítkem pro provedení analýzy profilu (viz obrázek níže). Pokud aplikaci používáte poprvé, budete ji také muset potvrdit přístup ke svému účtu na Facebooku, aby mohla vaše data stáhnout. A pokud ještě k tomu nejste zaregistrovaní do Wolframu, bude třeba vytvořit účet. Zde vás ale můžu potěšit, dobrá zpráva je, že účet se vytvoří automaticky na základě dat z Facebooku, a vy si k němu budete muset jenom zvolit heslo. V případě, že na Facebooku jste zrovna přepnuti na identitu některé z vámi spravovaných stránek, budete vyzváni, abyste přešli zpět na osobní profil. Až po tomto přepnutí bude aplikace pokračovat ve tvorbě reportu.

Ve chvíli, kdy splníte předchozí podmínky, si Wolfram natáhne vaše data, chvíli je bude zpracovávat, až nakonec vykreslí požadovanou analýzu. Její obsah není samozřejmě pro všechny stejný, bude do velké míry záviset na tom, jakým způsobem vy a i vaši přátelé Facebook používáte. Pokud jej máte jen na občasné organizační domluvy s přáteli, kterých na síti máte jen pár, a jinak nic nepublikujete, geolokační funkce nepoužíváte a nevkládáte žádné osobní informace, bude samozřejmě report o hodně chudší, než kdybyste o sobě Facebooku řekli úplně všechno, měli tisíce přátel, denně používali aplikace a zaznamenávali na každém druhém rohu svou polohu. Svým způsobem to ale vůbec není špatně - na vaší straně stojí fakt, že jste toho o sobě jedné velké a ne zcela snadno kontrolovatelné korporaci neřekli zbytečně moc.

Wolfram-Alpha-and-facebook_facebook wolfram report

V tomto kontextu se také sluší zmínit, že na rozdíl od Facebooku si Wolfram Alpha vaše informace nenechává, pouze je za účelem vygenerování reportu na hodinu ukládá do cache paměti. Po uplynutí tohoto času jsou všechny informace získané z vašeho profilu ze serverů služby vymazány. Pokud budete chtít svůj report vidět opakovaně, budete muset aplikaci znovu spustit, ta bude muset data z Facebooku znovu stáhnout a také nově vygenerovat všechny statistiky. 

Stejně tak pokud necháte report otevřený v okně prohlížeče a po hodině si na něj vzpomenete, zůstanou v něm sice již vygenerovaná data, ale pokud budete chtít v některé ze sekcí využít speciální možnosti, jakou je například vytvoření oblaku z nejpoužívanějších slov (word cloud), budete aplikaci muset spustit znovu. Pro tvorbu nových grafů již v tu dobu nebudou vaše data v cache paměti k dispozici.

A než začneme s obsahem reportu, sluší se zmínit ještě jednu drobnost. Můžete se totiž podívat na statistiky nejen ze svého profilu, ale i z profilů svých přátel. Statistiky se nicméně vytvoří jen z těch dat, ke kterým Wolfram bude mít přístup, což budou informace, které jsou podle nastavení soukromí zvoleného uživatele viditelné pro vás a ke kterým navíc mají umožněný přístup aplikace jeho přátel. 

Pokud se tedy budete chtít podívat na report z profilu někoho z přátel, zadejte do hlavního řádku Wolframu heslo "facebook friends". Zobrazí se kompletní report o přátelích, stejný jako druhá část hlavního reportu, s tím, že přes seznam jejich jmen se můžete prokliknout na analýzu profilu kohokoliv z nich.

Analýza osobního profilu

Jako první se podíváme na tu část reportu, která je věnována vašemu osobnímu profilu a informacím a statistikám o vaší vlastní aktivitě. Nejprve se o sobě dozvíte, jak se jmenujete a kdy máte narozeniny, což pro vás v ideálním případě žádným velkým překvapením nebude. Wolfram spočítá váš věk s přesností na den a řekne vám, za kolik dní vás čeká příští oslava, snad proto, abyste se mohli těšit (nebo se litovat, že budete ještě muset čekat tak dlouho). V případě, že jste Facebooku sdělili i místo svého narození, a nejste příliš staří, takže se Wolfram dostane i k historickým záznamům o počasí; report vám poví, jaké počasí bylo v místě a čase, kde došlo k vašemu prvnímu rozhlédnutí po široširém světě. (Spíše než světě bychom asi měli říci "po ponuré místnosti porodnice". :-))

Wolfram-Alpha-and-facebook_birth

Následuje krátký report o místech, v nichž se zdržujete. V tomto případě nejde o check-iny, které Facebook umožnil po vzoru služeb typu Foursquare, ale o údaje jako domovské město a místo aktuálního pobytu, které uživatelé vyplňují ručně. Pokud jste tyto údaje nevyplnili, což je pravděpodobné, protože je nevyplňuje většina uživatelů, bude tato sekce reportu prázdná. To mimochodem platí i pro všechny ostatní sekce, k nimž na Facebooku nebudete mít data nebo k těmto datům Wolfram Alpha nebude mít přístup. V těchto případech uvidíte, že sekce existuje, ale zobrazí se vám prázdná s upozorněním, že aplikace k ní nezískala žádné informace.

Následuje souhrnná statistika vaší aktivity na sociální síti. Zjistíte, jak moc jste v kterém období na Facebooku publikovali, a to pokud jde o statusy, odkazy, fotografie a nahraná videa. Uvidíte, ve kterých uplynulých měsících jste sdíleli nejvíc a k jakému typu obsahu jste v tu dobu nejvíc tíhnuli. Další tabulka pak tu samou aktivitu mapuje podle hodiny a dne v týdnu, takže detailně zjistíte, ve které časy Facebook používáte nejčastěji a k jakému účelu. 

Například můžete zjistit, že statusy píšete nejčastěji v pondělí ráno a v pátek odpoledne, zatímco fotografie obvykle nahráváte v neděli večer po návratu z víkendu. Dozvíte se samozřejmě i poměr různých typů publikovaného obsahu, takže se můžete podívat, zda častěji sdílíte odkazy, fotografie nebo textové statusy.

Wolfram-Alpha-and-facebook_publication activity

I sekce reportu následující po rozboru typu příspěvků se zabývá publikovaným obsahem, tentokrát jde ale jen a pouze o textové příspěvky. Hlavní informace v této sekci zahrnují počet vašich statusů, které Wolfram našel, počet "Likes" a komentářů k těmto statusům a jejich průměrnou délku, co do počtu slov a znaků. Zajímavý je graf, který na časovou osu promítá všechny vaše statusy roztříděné podle počtu znaků, který obsahovaly.

Frekvence slov používaných ve statusech vám může ledacos napovědět o vašich vyjadřovacích návycích. Z těchto slov si můžete vytvořit i klasický obláček, tzv. word cloud, v němž nejčastěji používaná slova budou největší a ostatní slova budou podle frekvence používání velikostně odstupňována. Pokud nejčastěji používáte slova jako "radost", "skvělé" a "úžasné", jste pravděpodobně trochu jiný typ osobnosti, než kdyby největšími slovy ve vašem grafu byly třeba výrazy "příšerné", "hrozné" a "vztek".

A nakonec se v této sekci dozvíte i to, jaký váš status získal historicky nejvíc palců nahoru, jaký nejvíc komentářů, kdo vám připsal nejvíc komentářů ke statusům a jací vaši přátelé vaše příspěvky nejčastěji sdílí dál.

Po statusech následuje sekce o příspěvcích publikující vaši polohu, běžně (z angličtiny) označovaných jako tzv. check-in. Tato část reportu je velmi jednoduchá, jediné, co se v ní nachází, je mapa, na níž jsou zachycena všechna místa, z nichž jste přes Facebook svou polohu sdíleli. Přepnout si také můžete na lokální mapy, kde na podrobnějších mapičkách lépe uvidíte, kde přesně jste se v danou chvíli nacházeli. U každého check-inu uvidíte zeměpisné souřadnice a údaj o tom, před jako dlouhou dobou k němu došlo.

Wolfram-Alpha-and-facebook_checkiny

Další dvě sekce jsou si velmi podobné, vynecháme-li tedy tu drobnost, že každá pojednává trochu o něčem jiném. Jde o hodinový rozpis aktivity v aplikacích a celkové aktivity na Facebooku podle dní v týdnu. Tedy stejným způsobem, jaký už znáte z rozboru publikovaného obsahu. V obou případech Wolfram Alfa zmíněné odvozuje z příspěvků publikovaných na vaší zdi. V prvním případě jde o příspěvky publikované aplikacemi. Tyto příspěvky jsou obvykle automatizované a aplikace je na základě povolení publikuje sama, i když lze z tohoto pravidla samozřejmě najít i výjimky. 

V druhém případě pak jde o označení příspěvků, zda byly vloženy přes web Facebook.com, nebo přes některou z aplikací, např. Facebook for Android, Facebook for iPhone nebo Facebook for Every Phone. Podle tohoto označení Wolfram zhodnotí, jaké jsou vaše nejčastější způsoby přístupu na sociální síť. K oběma rozpisům lze vyvolat také koláčkový graf, kde uvidíte, jak si jednotlivé aplikace, respektive způsoby přístupu na Facebook, vedou v celkovém souhrnu.

Wolfram-Alpha-and-facebook_app activity

A nakonec se zjistíte několik zajímavostí i o svých fotografiích. Kolik máte alb a obrázků v nich vám sice poví samotný Facebook, co už se ale od největší sociální sítě nedozvíte, je to, které z těchto fotek nejvíc zaujaly vaše přátele. Naopak Wolfram Alpha vám tuhle informaci naservíruje, a to stejně jak u statusů - zobrazí vám fotografii s nejvíce komentáři, a také tu, která obdržela nejvíce palců nahoru. 

Dozvíte se také, jak moc jste posedlí označováním lidí na fotkách, Wolfram vypočítá průměr otagovaných uživatelů na jednu vámi nahranou fotografii. (Pokud výsledek dělá víc než pět tagů na jeden obrázek, měli byste začít vážně uvažovat o tom, jestli by nebylo dobré také čas od času zajet do přírody a vyfotit nějakou tu horu či les. :-))

Samozřejmostí, kterou jistě po předchozích sekcích již očekáváte, je graf zachycující který měsíc a kolik fotografií jste nahráli.

Statistická analýza přátel

V části reportu, který se věnuje vašim přátelům, nenajdete až na výjimky informace o nich jednotlivě, spíš jde o grafy - statistická rozložení a průměry. Výjimkou je věk, kde uvidíte, kdo z vašich přátel je nejstarší (nebo minimálně to, že si z recese zadal datum narození své babičky) a kdo je naopak ve vašem sociálním grafu benjamínek.

Čím začíná část věnovaná přátelům? Logicky tím nejdůležitějším, poměrem mužů a žen mezi vašimi kontakty. Tuto statistiku lze bonusově zobrazit i podle věku; v tom případě uvidíte, v jakém poměru jsou obě pohlaví mezi vašimi přáteli zastoupena v různých věkových skupinách vždy po pěti letech, tedy například ve skupině 21-25 let, 26-30 let, 31-35 let a tak dále.

Zajímavý jistě bude také grafický koláček znázorňující v jakém vztahu jsou ti vaši přátelé, kteří si vztahovou kolonku vyplnili. Převažující status bude závislý na tom, v jakém typu společnosti se pohybujete a hlavně na jejím věkovém průměru. Jsou-li vaši přátelé spíš mladší ročníky, bude pravděpodobně převažovat kolonka "nezadaný" nebo neformální forma vztahů, zatímco pohybujete-li se mezi lidmi nad 30 let, bude jich s přibývajícím věkem stále více svůj vztah formálně potvrzovat manželstvím.

Wolfram-Alpha-and-facebook_relationship

Ani to ale není všechno. V odrážkách následujících po vztazích Wolfram zhodnotí věk vašich přátel a graficky jej vyjádří podle věkových skupin vždy po deseti letech. Také se tu dozvíte, kdo tvoří pomyslnou pětici vašich nejstarších a nejmladších přátel. K dobru vám dost možná přijde i mapa světa, která vám u těch přátel, kteří zadali svou zemi původu, ukáže odkud jsou. Jak jste na tom? Jste zcestovalí a máte svoje kontakty všude po světě, nebo váš okruh přátel je pouze lokálního charakteru?

A pokračujeme ještě dál, i když už se pomalu chýlíme ke konci. Následující sekci pravděpodobně budete mít buď zcela prázdnou, nebo v ní bude dat jen pomálu. Jde o sekci, která obsahuje položky jako jazykové komunikační schopnosti, náboženská vyznání, politická přesvědčení a další nepovinné sebedefinující údaje o vašich přátelích. Většina lidí ale tyto údaje vůbec nevyplňuje, stejně jako domovské město, a tak můžete být rádi, pokud se v tomto oddílu objevily údaje o alespoň dvou či třech z vašich přátel.

Wolfram-Alpha-and-facebook_description

A teď už jsme skoro na konci. Po třech sekcích, které vám řeknou, kdo z vašich přátel má v příštích sedmi dnech narozeniny, jaká jsou nejčastější jména a příjmení vašich kontaktů a s kým máte nejvíc společných kontaktů, přichází to dost možná vůbec nejzajímavější, tedy alespoň pro zvídavé analytické povahy. Jde o grafické znázornění vaší sociální sítě a toho, jak se vaši přátelé znají mezi sebou.

Graf vám odhalí hlavně to, jak moc propojené či naopak oddělené jsou vaše jednotlivé skupiny přátel, kolik jich máte, a kdo jsou mezi vašimi přáteli hlavní sociální uzly, přes které se všichni vzájemně znají. Oddělenější skupiny jsou odlišeny barevně, velikost koleček znázorňujících uživatele pak vypovídá o tom, kolik máte s tímto člověkem na Facebooku společných kontaktů. Pokud umístíte kurzor myši nad některé z koleček, zobrazí se vám informace o tom, koho tento bod symbolizuje. 

Pro zobrazení reportu si můžete vybrat, zda chcete v grafu mít i bod znázorňující vás (automaticky vygenerovaný obrázek vás neobsahuje), a jestli chcete zobrazit všechny své přátele, nebo pouze muže či ženy. Zobrazit si můžete také seznam, kdo z přátel byl zařazen do které barevné skupiny.

Níže se můžete podívat na několik možností, jak graf, který v reportu nese název "social clusters", může u různých uživatelů vypadat.

Wolfram-Alpha-and-facebook_social clusters

A to už je z reportu vážně všechno. Ještě snad doplňme - bystří z vás jste si toho mezitím jistě všimli - že každá sekce obsahuje tlačítko "Clip’n Share". Pomocí tohoto tlačítka lze vygenerovat webovou stránku, která bude obsahovat statistiku z vybrané sekce. Tuto webovou stránku můžete pomocí URL snadno sdílet s přáteli, ať už na Facebooku, kde vám takový příspěvek mírně poupraví statistiky publikovaného obsahu, nebo na některé jiné sociální síti, emailem, nebo i přes chat. 

Vygenerovaná webová stránka je permanentní, nezmizí tedy po hodině stejně jako data stažená z Facebooku, a nachází se na doméně wolframalpha.com pod adresou zakončenou na náhodně vygenerovaný řetězec 42 číslic a písmen. Pokud chcete ke stránce mít přístup i později, je třeba ji před zavřením buď nasdílet na některé sociální síti či emailem a nebo si okopírovat její URL. Jinak riskujete, že se k adrese již zpětně nedostanete, Wolfram Alpha odkaz na ni do vašeho účtu nikam neukládá.

Tagy: 

Diskuse ke článku Zjistěte co o vás Facebook ví s aplikací od Wolfram Alpha

Pondělí, 17 Září 2012 - 17:08 | trodo | Zajímavější by bylo vědět, co tyhle šmírovací...

Zobrazit diskusi