CDR.cz - Vybráno z IT

Pryč s otisky: Yahoo chce zavést ověření majitele telefonu přiložením ucha

Yahoo Bodyprint Ear
Americká společnost Yahoo pracuje na novém způsobu odblokování mobilního telefonu. Místo klasického zadání hesla nebo ověření otiskem prstu by mohl být uživatel autorizován naskenováním neobvyklé části svého těla.

Klasické ověřování snímání otisků prstů není až tak přesné, technologie je poměrně drahá a najdeme ji pouze u high-end smarpthonů. Bodyprint, jak se nová metoda jmenuje, by mohla být součástí všech mobilních telefonů s kapacitní dotykovou obrazovkou, neboť by využívala obrazový snímač displeje. Vstupní rozlišení dotykového displeje je sice nízké, ale povrchová plocha je dost velká, což umožňuje dotykovému senzoru skenovat části těla uživatele, například uši, pěsti, dlaně nebo články prstů. Alternativní možností autorizace je způsob, jakým majitel drží zařízení v ruce.

Yahoo Bodyprint Mobile

Technologie Bodyprint je ve fázi vývoje, vědci z Yahoo Labs ji zatím testovali pouze na dvanácti účastnících. Identifikace částí těla probíhá s přesností 99,98 % a při skenování ušních boltců je 99,8 %. Správný uživatel je detekován s přesností 99,5 %.

Yahoo Bodyprint

Podle biometrické expertky Angely Sasseové má odblokování telefonu tímto způsobem budoucnost, navíc se již používá například ve Švýcarsku pro odhalení totožnosti pachatele na místě zločinu. Zloději totiž mají ve zvyku přitisknout ucho na okno nebo výlohu, aby slyšeli, jestli je někdo uvnitř. Odebrání vzorku otisku ucha není pro policisty žádný problém, je to pro ně vhodná alternativa otisku prstu.

Identifikační systém Bodyprint by mohl nabídnout větší soukromí a bezpečnost než u snímání otisků prstů, kde hackerům stačí získat pouze fotografii prstu ve vysokém rozlišení a falzifikát je na světě. Novější výzkumy kromě rozpoznání biometrických informací zohledňují také chování uživatele při získání potřebných údajů. Například když by se telefon musel odemknout zadáním hesla, kontrolovala by se nejen správnost hesla, ale také rychlost a způsob, jakým člověk heslo na klávesnici naťukal.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pryč s otisky: Yahoo chce zavést ověření majitele telefonu přiložením ucha

Čtvrtek, 30 Duben 2015 - 17:59 | ptipi | A co je na tom divného? Snad si nemyslíš, že celé...
Středa, 29 Duben 2015 - 17:18 | HKMaly | "Správný uživatel je detekován s přesností...

Zobrazit diskusi