CDR.cz - Vybráno z IT

Type-X: Budoucností obrněných pásových vozidel jsou robotické tanky vybaveny AI

Estonská společnost Milrem Robotics vyvíjí nové bojové robotické vozidlo (RCV), které má sloužit jako přímá palebná podpora pro mechanizované jednotky. Základem je podvozek (pásová platforma), který lze osadit různými bojovými moduly, podle typu mise.

Milrem Robotics není žádným nováčkem na poli bezosádkových bojových vozidel určených pro podporu pozemních jednotek. Už v roce 2016 odhalila robotický tančík s označením THeMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System). Jednalo se o bezosádkové pozemní vozidlo s modulární konstrukcí. Na pásový podvozek mohou být namontovány různé věže, podle zamýšlené mise, na kterou má být THeMIS zrovna vyslán.

THeMIS mohl být vybaven kulometem, minometem, granátometem, protitankovými řízenými střelami, různými drony, ženijní jednotkou, průzkumnými senzory, systémem MEDEVAC, satelitním komunikačním rozhraním nebo tato platforma mohla být využita jako zásobovací jednotka. THeMIS byl a je určený jako robotická jednotka pro podporu pěchoty.

Takže je logické, že další fází je něco podobného vytvořit i pro mechanizované obrněné jednotky. Robotickou bojovou platformu, která by plnila mise bok po boku hlavních bojových tanků s lidskou osádkou, případně byla využita k ochraně konvojů. Milrem Robotics proto nyní přichází s řešením přímé palebné podpory pro mechanizované jednotky, s pásovou robotickou platformou Type X.

Pod Type X se skrývá podvozek o délce 6 metrů, šířce 2,9 metrů a výšce 2,2 metrů, který je následně vybaven různými bojovými věžemi se senzory a zbraňovými systémy od externích dodavatelů. Type X je vybaven hybridním diesel-elektrickým pohonem a jeho výkon motoru se pohybuje kolem 215 až 240 kW a váha vozidla dosahuje kolem 12 tun. Pásová platforma je konstruována tak, aby vykazovala co nejmenší tepelnou a akustickou signaturu.

Jak můžete vidět níže, tak bojová vozidla Type X mohou být řízena z mobilního velitelského stanoviště, kde jsou čtyři operátoři. Aktuálně se počítá s tím, že jeden Type X budou ovládat dva operátoři (řidič a střelec). Do budoucna to má být tak, že robotické tanky získají vícero autonomních funkcí a Type X bude ovládán jen jedním operátorem, který se bude nacházet např. v hlavním bojovém tanku nebo v bojovém vozidle pěchoty.

Trend je jasný, letecké, pozemní a námořní síly budou mít dodatečné robotické jednotky. Člověk (voják) bude velitelem klidně i pro několik robotických jednotek, které budou provádět průzkum, testovat obranu protivníka a případně se obětují ve prospěch lidského vojáka. V přední linii bude méně vojáků, a o to více strojů (robotů).

V současnosti může být Type X dálkově ovládán, může sledovat předem naprogramovanou trasu nebo následovat velitele (vozidlo). Hlavním zbraňovým systémem pásových vozidel Type X bude kanón. Milrem už představil jeden modul, bezosádkovou věž Cockerill Protected Weapons Station Gen. II vyzbrojenou 25 nebo 30 mm kanónem. Systém je modulární, takže věž může být vyzbojena i kanóny větší ráže. Sestavení prototypu Type X by mělo být dokončeno v září letošního roku, pak tři roky potrvají terénní a zbraňové testy.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Type-X: Budoucností obrněných pásových vozidel jsou robotické tanky vybaveny AI

Sobota, 27 Červen 2020 - 20:55 | Jirka1 | Se podívej, kolik jich našli hrdinní horníci...
Sobota, 27 Červen 2020 - 03:23 | junk mail | To je pěkná vize, že jeden voják bude řídit...
Pátek, 26 Červen 2020 - 09:05 | lyon | Tank je určitě o dost vhodnější, než kobercové...
Pátek, 26 Červen 2020 - 08:25 | Kert | To se opravdu ještě používají tanky? Přijde mi,...
Čtvrtek, 25 Červen 2020 - 10:08 | Gath G | Robotický tank zřejmě omylem ustřelil "T...

Zobrazit diskusi