CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Z ostudy kabát: V Číně se o dluzích občana dozví každý, kdo se mu pokusí zavolat

Jak říkám už delší dobu. Čína dělá vše možné, aby vytvořila ještě větší rozdíl mezi chudými a bohatými se směrováním k systému, který povede k otroctví. Proč k otroctví? Protože lidé na černých listinách budou mít exponenciálně snižující se možnosti jak se z listiny dostat. Například: Díky malým bodům v bodovém systému může člověk ztratit možnost snadno se dostat do práce (neprodají mu lístek na vlak, viz např. https://www.businessinfo.cz/cs/clanky/cerna-listina-se-plni-cinsky-velky...). Díky tomu bude mít problémy s pozdní docházkou, bude unaven, neboť si neodpočine, když ztratí více času špatným cestováním mezi domovem a prací. No a to postupně povede k propuštění (a dalšímu snižování bodového hodnocení). Následují dluhy a další snižování bodového hodnocení. Takový lidé budou nakonec v situaci, kdy budou a vlastně už jsou veřejně a oficiálně označováni a budou rádi, když jim někdo dá práci, kterou nikdo jiný nebude chtít dělat a budou rádi, když dostanou najíst. Prostě otrok (Jehož pánem je ČLR.)...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Což je samozřejmě naprostý nesmysl. Ono si to chce něco reálného nastudovat než začnu ťápat nesmysly které jsem si vymyslel.
Mimochodem myslíš že ti někdo pronajme byt v Berkley v USA když nemáš bankovní kredit?
No tak to ani náhodou, pokud jsi neměl půjčku jsi na černé listině.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy stat se snazi vzbudit v obcanech pocit, ze maji neustale nuz na krku, aby moc neodporovali a nemysleli. To same je u nas s hypotekama, staci drzet ceny vysoko a lide si je budou muset brat a pak se cely zivot modlit, aby meli na splaceni.
Otazka je, co vsechno je podle clanku pro Cinu dluznik, nejak mi nesedi, ze by se chteli pripravit o lukrativni byznys s pujckama.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No já to pochopil tak že to není info o dluzích osoby ale jen o tom že dluží té telefonní společnosti, přičemž ten seznam dlužníků si necucají z prstu ale je nějak i kontrolovaný. Napovídá to dost možná o tom že mají nějaký problém s placením telefonních služeb, respektive že dost možná si tam ten mobil kupují i lidi co pak nemají na splátky.
Nicméně dovedu si představit něco podobného i u nás, tj že by lidi byli docela slušně chránění před neplatiči (jsem toho názoru že ochranu si zaslouží primárně ten co nepodvádí a svoje dluhy platí, nikoli obráceně), jen jaksi je problém s tím ztotožněním všech sim-karet k konkrétním lidem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není problém dlužit, ale nesplácet. Pokud splácíte, jste v pohodě (relativně), minimálně vás nikde nevláčej. Ale dost to omezuje chuť si půjčit v první řadě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, není to info o dluhu dotyčného vůči telefonní společnosti. Nastuduj si "sociální kredit", tohle je jen další jeho část.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vycházel jsem z "a na jeho prvopočátku stál místní operátor a okresní soud v Guanyun, který požádal o návrh tohoto vyzvánění". Každopádně to navíc zní že to na začátku zavedl soud jako formu trestu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně si uvědomte že něco velmi podobného děje u nás kdy exekutoři lepí výzvy na dveře domu kde má dlužník byt.
Pak teprv nadávejte na čínu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to sileny.
Znama se rozvedla a manzel ted uz byvaly az po rozvodu nadelal dluhy. Jelikoz si ona i syn nechali jmeno po byvalem manzelovi, exekutori jim delali ze zivota peklo. Nakonec to vyresili tak, ze se prestehovali a zmenili si jmeno co mela za svobodna a stejne tak si vzal jeji jmeno i syn. Sileny co se deje u nas, takze absolutne nemam odvahu si dovolit kritizovat Cinu.
Samozrejme ale protoze to co se deje u nas je sileny, neznamena to, ze by to co delaji v Cine nebylo minimalne stejne sileny!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akoze ked Cinan nechce byt na zozname dlznikov tak si nesmie nikdy zobrat oficialny uver alebo kreditnu kartu ? Na vsetko si musi vopred nasetrit ? Alebo sa na ten blacklist dostane az ked meska so splacanim pozicky ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě až nesplácí a stejným způsobem to funguje u nás.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě by bylo dobré udělat rozdíl mezi dlužníkem a neplatičem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to by ten článek nezněl tak "úderně"... Ale třeba když se to tu v diskuzi objeví vícekrát tak nakonec upraví nadpis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

super!! to nech zavedu aj u nas! Kopec "tiezpodnikatelov" neplati faktury, pre "nove obete" by bolo prospesne, keby si mu zavolal a tam sa pred dovolanim dozvies ze dlzi XYZ€ na nezaplatenych fa. Chvalim Cinu!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Me to tedy taky prijde prakticke a nijak vyznamne neomezujici. Predpokladam, ze kdyz si nekdo nekde pujci a dle dohody sve zavazky splaci, tak nema problem. Na te cerne listine skonci snad jenom ti notoricti neplatici, kteri mnohdy ani sve dluhy splacet nechteji - je jenom spravne aby se o takovych vedelo, aby sve dluhy dale nezvysovali a aby jim nenaletel nekdo dalsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Me to tedy taky prijde prakticke a nijak vyznamne neomezujici" - jsi prostě burešův splněný sen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ani netusis jak moc se pletes. Mylne zavery z niceho ale delat umis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Provozuje to čínský stát. Takže významný soudruh čínský podnikatel, byť by kradl jako straka, se na seznam nedostane (pokud ho strana neurčí k odstřelu). Dělňas, který nezaplatí nájem tomuto "podnikateli", samozřejmě ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

stale lepsie ako nic, lebo s vyznamnym sk podnikatelom nespolupracujeme so ziadnym ale "delnasovia" nam dlzia prachy viaceri.. Zaplati prvu predfakturu aby si mu potom dal so splatnostou a tie potom neplati.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je samo nesmyslné a ničím nedoložené tvrzení. Naopak lze předpokládat že člověk situované "ve straně" si musí o to víc hlídat záda aby ho jiný "soudruh" nesejmul.. kdo mečem zachází mečem schází, to platilo a platit bude nadále.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Buď jsi příliš mladý, nebo jsi v tomto státě před rokem 1989 vůbec nežil. Podle stejné logiky komanči kradli nejmíň, protože se přece museli hlídat :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych že tvoje ideologická naivita jasně ukazuje kdo je "příliš mladý". "Komanči" si nakradli nejvíc právě díky revoluci, kdy se snadno dostali k majetku a kdy se z většiny z nich najednou stali zapálení "demokrati"...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidím tu dvě vlny, ti co to kvitují a naopak, což se dalo čekat. Je třeba si uvědomit, že se bavíme o těch, co dluží a nesplácí, jinak život na dluh je v dnešní době pomalu samozřejmost (byť je to někdy zbytečné a někdy prakticny nevyhnutelné - dům), za to by opravdu bylo hloupé někoho veřejně lynčovat.

Mimochodem, věděli jste, že alza má/měla také veřejný seznam dlužníků/zlodějů, stejně jako další firmy, které objednaly a nezaplatily? Já proti tomuhle nic nemám, pokud se to nerozjede kvůli kdejaké ptákovině ale řeší se opravdu jen ti, kteří řeší dluh další půjčkou, jen dobře (zkušenost z vlastního rodinného kruhu, kdy "známí" žili podobný život a na mnoho let to zkomplikovalo čerpání dědictví, nemluvě o jeho znehodnocení a vynaložených peněz právníkovi a dalším subjektům).

Nevím jestli je tohle přímo ta nejlepší možná forma, ale ono zřejmě nějaké "dobré" a "špatné" řešení existovat nebude a vždycky se něco někomu nebude líbit :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, co je špatného na tom upozornit ostatní na lidi co neplatí svoje dluhy. přijde mi to 100x lepší než se s nimi složitě tahat po soudech utrácet za další právníky a pak z nich stejně nevyrazit ani korunu.
Naopak naše zákony které chrání doloženého zloděje, kdy nesmí ani okradený ukázat video se zlodějem zdrhajícím s jeho zbožím jsou špatné...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Len poznamka na okraj " ...ale řeší se opravdu jen ti, kteří řeší dluh další půjčkou.."
Inu keby sme isli do detailov tak to by na blackliste musel byt kazdy. Lebo štát (my vsetci obcania) si dokola poziaciava nove a nove pozicky na splacanie predoslych poziciek. Vola sa to verejny dlh.
Najzadlzenejsi stat na svete je vraj USA a ich najvacsim zahranicnym veritelom je China.
https://en.wikipedia.org/wiki/National_debt_of_the_United_States

Z toho je snad vsetkym jasne preco Trump vystraja to co vystraja by aspon trochu znizil odliv majetku von z USA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je samozřejmé, tady se řeší osobní dluhy, vzhledem k tomu že stát sám sebe nebude formou buzerace občanů ještě upozorňovat na svoje "hospodaření", že :D

Jinak ano, ale to už zasahuje do politiky. Myslím že všechny mocnosti a státy mají své světlejší a temnější stránky. Ono to s tou demokracií nebude tak slavné, a to jak na půdě US nebo číny. Ale tak, je to věc každého občana, kde chce a reálně může žít. Osobně jsem rád za tu pevnější půdu pod nohama tady ve střední evropě :) Stejně jako chápu existenci lidí, kteří jedou za prací klidně do číny, stáví tam hromadu let a třeba i zakoření, obdobně US.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady je to samy "tleskač" dalšímu utahovani svobody ! pořat se zapomina co se udělá v čení se za chvily udělá v EU ! jen že zapomínáte na to že na takovém seznamu se muže ocitnou ne vlastní vinou ! vemete třeba pujčku na barák v praci máte smlouvu na doby neurčítou (faj super) a po roce firma řekně končíme mate padáka a nazdar ! a z čeho splácet ? chytráci ! nebo stačí aby operátor udělal chybu že mu dlužíte i když nedlužíte diky automatickému systému se dostanete na bleck list ! a máte to :)
a skuste se z toho bleck listu dostat, bud se musíte soudit ! nebo máte smulu ! 5 let na něm budete :)
a o exekutorech to je kapitoly same pro sebe ! neni vijímkou že požaduji dvakrát zaplatit stejou částku ! a skuste si znich dostat prachy na spět to maji času dost !
a uplně nejhorší je to že jsou spousty bleck listu ! tady v čr kde nemáte přístup tak že ani nevíte že někomu dlužíte ! proč ? protože jsou firmy (vychcané) co čekaji maximální dobu než pošlou upomínku že dlužíte ! a proč to dělaji kvuli urokum !!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.