CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Zaklínač je nejpopulárnějším seriál v historii, tvrdí Netflix po změně metriky

Toho obsahu je tam teda zatiaľ poskromne. Prešlo prvých 8 dielov a v podstate sa tam nič neudialo. Ak by chceli obsiahnuť všetky knihy, nestačilo by im ani 1000 dielov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak mi přijde, že za pouhých 8 dílů pokryli drtivou většinu povídek a události, které v knihách byly jen naznačeny. Vypálení Cintry, minulost Yennefer, putování Ciri (která se v prvních dvou knihách vlastně objevila jen v Brokilonu, než se usadila s Geraltem).
Naopak se tam tedy událo hodně.
A zrovna první kniha ságy na události není moc bohatá, takže tu sfouknou příští sérií. Cvičení Ciri, příjezd Triss, Předání Ciri Nenneke a Yennefer, pletky s Filippou/Dijkstrou, bitka s Riencem. To v seriálu vystačí tak možná na čtyři díly. Do těchto událostí určitě vměstnají Střípek ledu (tipoval bych to na příběh, který vměstnají do předání Ciri Yennefer), pak Věčný oheň (který bych zase tipoval, že vměstnají do pátrání po Riencovi, jelikož se oba příběhy odehrávají v Novigradu).
Do konce celého příběhu to vidím tak na 7-8 sérií.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas ... a to, že pokryli většinu povídek naopak vidím jako velké mínus - nechápu, proč tak s dějem spěchali a proč těch povídek nezpracovali méně, ale zato s prokreslenějšími postavami a dějem.

Škoda, že z toho vyhodili tu hromadu Sapkowského humoru a narážek.

Čert vem černochy v roli elfů, ale prostě v seriáolu furt s něčím spěchají, divák, co nezná knihy nemá šanci pořádně poznat postavy, třeba trpaslík Yapen Zigrin má v seriálu jen pár štěků ..... a to je to moje oblíbená postava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že se chtěli vyhnout tomu, aby to byl seriál výhradně o Geraltovi, ale aby všechny tři postavy byly plnohodnotné.
Povídky jsou úžasné, ale figuruje v nich z 90 % Geralt sólově. Myslím, že se chtěli přiblížit stylu vyprávění Game of Thrones, kdy se odehrává hned několik linií zároveň. Jenže povídky, ani vlastně sága, nejsou vyprávěny stejným stylem jako GoT v předloze. Pro přirovnání... Zatímco Sapkowski odvypráví 20 let příběhu ve 2 kapitolách, GRRM odvypráví 2 roky příběhu ve 20 kapitolách.

Ve výsledku pak příběh (obzvláště) Yennefer nepůsobí dostatečně vykonstruovaně, jelikož v prvním díle je to nemehlo, co neumí nic, a ve druhém díle je hned jednou z nejuznávanějších čarodějek na Kontinentě.

Čas je v adaptaci Zaklínače ohromný problém, protože hlavní postavy zde nestárnou, přestože čas plyne jako v našem světě. V jednom díle se seznámíme s Ciri a její babičkou Calanthé, a hned v dalším díle se vracíme zpět v čase, kdy namísto Ciri se seznámíme s Pavettou a její matkou Calanthé, která... nevypadá ani o rok mladší.

Do toho připočtěme fakt, že se tvůrci rozhodli takhle chronologicky komplikovaný příběh... absolutně nechronologicky.

Máte taky pravdu, že povídky byly odvyprávěny zbrkle. Ty, kde postavy byly sjednoceny na jednom místě, byly vydařenější. Ale například epizoda s Filavandrelem byla úplně zabitá... Přitom je klíčová k pochopení rasových problémů, motivaci Scoia'tel, metafory k terorismu (obzvláště dnes) a historii světa (konjunkce sfér).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě se líbí ten polský z roku 2001.
Možná až dodělají těch 1000 dílů a sestříhají to podle scénáře toho původního, že se mi to začne líbit více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

suhlas.. polsky witcher bol o 2 triedy lepsi, tu skocili do deja a vlastne celych 8 dielov som nevedel co sa deje. Zacat mali ako poliaci, prva sezona kludne mohla byt o mladom Geraltovi. Zamna sklamanie roka, to uz See bol lepsi, a to bola mega314covina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"diváků úspěch díla jako je „The Mandalorian“ nebo „Baby Yoda“."
...seriál "Baby Yoda"???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ups :D Ale vidím že už opraveno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevěřím statistikám, které jsem si sám nezfalšoval ... Netflix

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja neviem. Mám toho odpozeraného dosť, ale videl som 1. diel a vôbec nemám chuť na ďalšie. Takú nudu som už dlho nezažil. A herecký výkon? To je hanba na 100 rokov. To si radšej 10ty krát pozriem Red Dwarfa...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RD samozřejmě v českém dabingu ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"stačí pouhé 2 minuty" Podle téhle "logiky" by jim v normální televizi vyšlo že lidi nejvíc sledují reklamy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mne je tato adaptace velké zklamání. Není prostor na vykreslení postav, ale na hovadiny, které v předloze nejsou je prostoru habakuk. Vzhled a postižení malé Yennefer byly zmíněny jen v jedné větě v příhodě s Džinem a ještě fe formě, že na to Geralt úmyslně zapomněl. A Yennefeřino dětství, magický výcvik respektive škola magie v knihách nezmíněné vezmou třetinu času? A vyznění události s Renfri s absencí starosty nahrazené jeho dcerou a vmotání tušení osudové Dívky z lesa? O důvodech a průběhu návštěvy Geralta u Calanthé nemluvě.
Je to paskvil. Proč se vždy při zfilmování najde s prominutím nějakej čuri*rd, který potřebuje protlačit své ego a svoji neschopnost vytvořit něco úspěšného si kompenzuje vparazitováním svých výplodů do díla někoho jiného a totálně tím pohřbí jedinečnou atmosféru v něco tuctového?
Prostě to čím se universum a Zaklínače lišilo a činilo ho osobitým je rozmělněné a rozpuštěné v běžnou klišovitou břečku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.