CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Zastavte kyborgy! Soukromí ve světě s Google Glass nebude existovat, kritizují aktivisté

Otázkou je, zda soukromí, tak jak jsme si jej do konce 20. století představovali, je vůbec možné v 21. zachovat či zda vývoj těchto informace sdílejících zařízení není ve skutečnosti pouze důsledek (nikoliv příčina) toho, že lidstvo jako takové mění svůj pohled na to co pro nás soukromí znamená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedokazeme to zachovat pokial sa bude cim dalej tym viac cenit takyto zlocin. A ano google bandou zlocincov je. Pretoze presne toto je ich cielom vediet o vsetkom vsetko a potom to predavat tretim stranam.

Mne sa hlavne zda podivne ze striktne vojensky spionazny projekt sa zrazu dostal do ruk tejto podivnej spolocnosti a urobila sa z toho "prospesna vec" google maps.
Mimo ine ked chodili s tymi autickami tak "nahodou" brali vsetky nekryptovane data s otvorenych wifi sieti.
za tuto nahodu dostzali pokutu ... nejakych smiesnych par melonov...
Oproti tomu Aron Schwartz bol viac menej donuteny zabit sa.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ja predpokladam, ze Google Glass (GG) nebude samostane zarizeni, ale rozsireni telefonu. Teda v podstate "vylepsene handsfree". Dnes kdyz udela nekdo fotku mobilem tak je to to same jak kdyz udela fotku GG. Kdyz vyhleda neco na telefone tak je to zase to same jak cez GG. A podobne u vsech ostatnich vecech.
Jedine co by mohlo strasit je to, ze GG bude automaticky nekam posilat fotky, nebo neco delat bez vedomi uzivatele. I kdyz je otazne jak to bude delat kdyz na internet bude pristupovat cez mobil a predpokladam, ze na obluhu GG bude potreba naistalovat speci applikaci.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych naopak hádal, že brýle budou samostatné zařízení, minimálně v některých ohledech by měly určitě fungovat nezávisle na smartphonu. U nás bude tradičně problém s daty, neboť FUP je u lokálních operátorů na pováženou a brýle připojení pro svou funkčnost prostě potřebují.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, zda jeste nejaka soukromi mame - kamerove systemy, platebni karty... za chvili nebude moci clovek udelat nic, aniz by to bylo zdakomentovano a zalozeno pro pripadne pouziti proti nemu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si zkusil položit trochu jednodušší otázku: Má vůbec člověk na veřejnosti nárok na soukromí?

Jedna věc je, že jdu někde třeba městem a kolemjdoucí mě natočí Google brýlemi a vystaví to na netu. Prostě musím počítat s tím, že mě někdo uvidí, zapamatuje si můj obličej a dobu, kdy to bylo … ať už vlastní hlavou a bude to někde barvitě vyprávět, nebo si pomůže technikou a prskne to na YouTube. Na veřejnosti podle mě soukromí existovat nemůže z principu fungování veřejného prostoru.

Jiná věc je, že si domů nejspíš nepustím nikoho, kdo bude mít na očích Google brýle, protože právo na soukromí v soukromém prostoru je pro mě prostě svaté.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak clovek se spatnou pameti souhlasim s tim, ze clovek by mel mit pravo si vyfotit vsechno co ma pravo videt. Samozrejme MPAA je zasadne proti.

Horsi problem je v tom, kdyz to nekdo z tech google bryli vytahne hromadne, bez vedomi majitele ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Problém není ani tak v tom, že mne někdo uvidí při něčem společensky nepěkném (nikoli zločinu!), ale v tom, že internet nezapomíná (tak snadno) jako člověk.

Lidí, kteří měli a mají potíže, protože sami, nebo nějaký jejich "kamarád" o nich zveřejnil na ksichtoknize nevhodnou informaci je už teď docela hodně.

Nemluvě o tom, že se krátký záznam, nebo fotka bez souvislostí dá často vykládat nejrůznějšími způsoby a skutečnost může být hodně odlišná.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takze ak sa niekomu nepaci toto odoprene pravo na sukromie... nema vychadzat na ulicu ?
To je presne orwellovsky pripad... najprv mal pravo na to sukromie kazdy a zrazu uz na ulici nie, potom ked sa to ustali zacneme sa pytat ci ma niekto vobec pravo an sukromie ako take? Nie je sukromie zlocin?

Preco sa na to nepozerame opacnym smerom ? Ak niekto nieco natoci a hodi tvoju tvar bez dovolenia na youtube... Preco nie je to zlocinom? Preco mu neulozime povinnost nezasahovat do sukromia inym ludom ? Preco ideme zrazu tahat veci do extremov? Dali sme pred banky kamery tak to si ich nastrkajme do vsetkych otvorov na tele pretoze uz koli tej prvej kamere nema nikto pravo na sukromie? Ved to je smiesne. Ale pravdepodobne uz zijem v inej dimenzii ako googlom vychovany dobytok. Sorry ale inak to neviem nazvat ... ak niekto zacne obranovat spolocnost bez toho aby mal podiel na jej zisku. Vychovane zvieratko...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Soukromí na veřejnosti je oxymóron. Pokud toto nechápete, nemá cenu aby jste nadále na toto téma teoretizoval. ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme.. najlepsie je urazit a po novom uz aj vyhlasit za teroristu. Inspiroval ste sa snad istym panom z texasu ?

"Sukromie na verejnosti je oxymoron" je veta ktoru si clovek moze vysvetlovat mnohymi sposobmi a pokial myslienku nerozviniete ludia si o vas mozu vytvorit mylny usudok.

Ten moj je momentalne ze ste ma potreboval z neznamych dovodov ponizit a pravdepodobne na vase dalsie reakcie nebudem odpovedat. Nemaju pre mna totiz ziaden informacny prinos.

Prajem pekny den.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslim, ze google glass nic nezmeni, ze o soukromi prichazime uz ted rapidnim tempem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

O důvod víc se bránit a poslední zbytky soukromí zachovat.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Moje řeč.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak, zachovat? O soukromi te stejne pripravi pokracujici narust poctu "policejnich" kamer, google bryle nebo ne.

Muze se nam to nelibit ale to je asi to jedine co s tim muzeme delat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Dokud bude GG pasivni tak neni co resit, ale az jim zacnou davat ruzne senzory tak to muze byt docela problem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nejprve k nahravaci funkci GG - kolik ze budou stat? 1000 nebo 1500 $
Tady jsou bryle s kamerou od 800 a kousek kc.
www.srovnanicen.cz/q/kamera%20v%20brylich/

Pochopitelne jsou vetsinou offline a je az na majiteli,co se zaznamem provede.
Krome toho,dokazete si predstavit jak posilate pres mobilniho operatora zaznam 720p?
FUPu se rozhodne jeste dlouho nezbavime. Pokud jsem dobre slysel,tak se s narustem objemu dat zalibil i operatorum v uzasnych a "svobodnych" US.
Abych rekl pravdu,mam vetsi obavy ze spizlovani ze strany statu a dalsich mafianskych struktur,nez ze strany spoluobcanu.
Podvadejici v praci ci manzelstvi asi budou mit vic problemu nez nyni. Bude vic platit,jsi li na nemocenske,nechod parit do klubu. Jsi li zenaty,neolizuj cizi slecny,nebo aspon ne na verejnosti :)
Na druhou stranu,video propusteneho urednika ministerstva,obvineneho z korupce,jak vysedava v kavarne,nedaleko onoho ministerstva,a urednici,kteri jeste nebyli propusteni ci obvineni,si tam k nemu chodi pro prikazy,aby stroj na penize bezel nerusene dal...
Co se tyce domaciho soukromi,pujde spis jen o slusne vychovani.
Na navsteve si v civilizaci take sundavame boty,byt v jeskyni ci zemljance je to naprosto neopodstatnene. Zrovna tak se vrcholem neomalenosti stane,nesundat si pred vstupem do ciziho bytu GG (a podobne ficurky,ktere se jiste casem objevi)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.