CDR.cz - Vybráno z IT

Domácí síť bez kabelů a vrtání do zdi? Zkuste to po elektrických rozvodech! Vyzkoušeli jsme zásuvkové řešení s WiFi od TP-Link

powerline_tplink_640
Vrtání do zdi, tahání a krimpování kabelů a nakonec nějaká ta konfigurace jsou častým rituálem při tvorbě domácí sítě. Jak proces zjednodušit? Řešení je snadné, stačí sáhnout po netradičním zásuvkovém řešení, které vám umožní využít stávajících elektrických rozvodů.

Málokterá domácnost je dnes bez připojení k internetu. Podle ČSÚ je online celých 67 % domácností a číslo neustále roste. Ti, na něž připojení k síti teprve čeká, ale i ti, kteří plánují úpravu stávající domácí sítě, budou často muset přemýšlet nad tím, jakým způsobem vyřeší dostupnost připojení po celé domácnosti tak, aby s tím měli co nejmenší práci a náklady. Ne vždy jde totiž o jednoduchou záležitost.

tp-link_kabely

Před tvorbou domácí sítě je dobré nejprve provést rychlý průzkum, jaké jsou vaše možnosti. Máte malý byt, nebo víte, že se budete připojovat pouze v jedné místnosti? Pak není nic jednoduššího, než sáhnout po levném WiFi routeru. Pokud ale chcete mít rychlé a stabilní připojení k síti dostupné ze všech míst domácnosti, dostanete se do fáze, kdy je výhodnější kabel (rychlost, stabilita a nízká cena). Kombinace obou řešení je ze zkušenosti ideálem, a to i kvůli současné oblíbenosti nejrůznějších mobilních zařízení s WiFi.

tp-link_powerline_06

Jděte na síť od lesa, sáhněte po elektrických zásuvkách a WiFi

Řešení je nakonec ještě jednodušší, než většina z nás pomyslí. Natahovat spoustu kabelů a konfigurovat různorodá zařízení je totiž díky prvkům stavějícím na tzv. Powerline technologii minulostí. Všechno, co potřebujete, je stávající elektrické vedení. Powerline adaptér na jednom konci bytu či domu připojíte do zásuvky, zapojíte do něj kabel s připojením k internetu a na druhé straně jen stejným způsobem zapojíte přijímač, který vedle LAN výstupu vytvoří i bezdrátový přístupový bod WiFi.

tp-link_powerline_07

Na stejném principu funguje i sada TL-WPA2220KIT s bezdrátovým powerline opakovačem AV200, která se nám dostala do ruky. Cena řešení se v těchto dnech vyrovná lepšímu routeru, což není vůbec špatné. Za 1 700 Kč dostanete do ruky zařízení, které slibuje jednoduchou konfiguraci a stabilní připojení. Jak se líbilo nám?

Obsah balení - kompaktně a bez zbytečností

V kompaktním balení za cenu kolem 1 700 Kč nalezne zákazník dvojici powerline adaptérů, jejichž funkce a velikosti se na první pohled liší. První z nich, malý TP-Link TL-PA2010, je vlastně vstupní bránou pro internet do vašich elektrických rozvodů. Do tohoto adaptéru připojíte běžný LAN kabel s internetovým připojením a on se již postará o jeho „posílání“ po rozvodech. Je tedy vhodné jej zapojit do zásuvky poblíž vašeho modemu.

tp-link-cdr7

Druhý kousek, model TL-WPA2220, je o poznání větší, což značí několik funkcí navíc. Mimo to, že se stará o komunikaci s prvním modelem, totiž také vytváří přístupový bod WiFi. Zapojíte jej tedy na vybraném místě (druhá strana či jiné patro domu) do zásuvky a připojíte se k automaticky vytvořené 300 Mb/s WiFi, nebo přes jeden z dvojice 100 Mb/s LAN konektorů v dolní části. V balení nechybí ani dvojice 2m LAN kabelů s koncovkami RJ-45, CD s nástroji pro nastavení a stručný návod.

tp-link-cdr6

Snadná instalace je hlavním tahákem

Za normální situace by pro provoz fyzické LAN muselo dojít ke zdlouhavému natahování kabelů, vrtání a spoustě dalších aktivit. Navíc, jak jsme si sami ověřili, vrtání v panelovém domě není zrovna snadná záležitost. Výrobce u zařízení slibuje bezproblémovou funkčnost přes elektrickou síť až do délky 300 m rozvodů mezi adaptéry, což by mělo bez problémů pokrýt běžný rodinný dům. Realita může být kvůli nejrůznějším rušivým vlivům jiná, škodit signálu může třeba i běžný fén. To se nám nasimulovat nepovedlo.

tp-link-cdr4

V našem případě se jednalo o běžný byt, kdy byl první z adaptérů zapojený do routeru na jednom konci domácnosti, druhý poté co nejdále od něj. Stačilo tedy vybrat místo poblíž routeru, zapojit první adaptér, poté si vybrat vhodné místo pro druhý a opět jej zapojit do běžné zásuvky.

Návod: První zapojení a konfigurace

Po zapojení do zásuvky je již cesta k funkční síti doslova otázkou několika kliknutí. Co se týče LAN měla by začít během několika desítek vteřin fungovat i bez složitého nastavování. Automaticky se vytvoří i WiFi síť, kterou můžete nastavovat z webového rozhraní, jak tomu u nejrůznějších síťových prvků tradičně bývá. Připraveno je také klonovací WiFi tlačítko, čímž snadno vytvoříte repeater pro zlepšení pokrytí signálem.

tp-link_powerline_02tp-link_powerline_03

Pro zjištění správné IP adresy můžete použít nástroj na přibaleném CD. Po získání IP adresy jí jednoduše zadáte do prohlížeče jako adresu a poté vyplníte přihlašovací jméno "admin" a heslo taktéž "admin", zapsáno bez uvozovek. V administračním rozhraní můžete spravovat nejen nastavení WiFi sítě, ale také té lokální, viz obrázky. Nechybí rozšířené možnosti, jako je filtrování uživatelů podle MAC adresy, statistiky provozu a pokročilé nastavení zabezpečení. Zabezpečení jednotlivých fyzických zařízení poté provedete pomocí nástroje PowerLine Utilitity z CD. Aby vaší síť nikdo nemohl odposlouchávat, je komunikace zabezpečena 128-bit AES šifrováním.

tp-link_powerline_04tp-link_powerline_05

Jak je s dokupováním dalších adaptérů?

Častou otázkou uživatelů na fórech bývá, zda je možné dokoupit další přístroje a adaptéry a provozovat jich tak třeba 5 naráz. Naštěstí výrobce myslel i na podobnou situaci a dokoupit další zařízení možné je. Připojit naráz můžete až 6 PowerLine adaptérů mezi sebou, přičemž se může jednat i o jiné typy a řady výrobce. Jediné, co budete pro přidání do sítě muset provést, je stisknutí tlačítka "Pair" na novém zařízení a poté, během následujících dvou minut, stisknout stejné tlačítko na jednom z připojených zařízení.

tp-link-cdr5 tp-link-cdr

Na co dát pozor?

Pozor si dejte například na to, pokud byste chtěli některý z adaptérů zapojit do záložní UPS. Většina modelů má zabudovanou filtraci napětí, což způsobí nefunkčnost zařízení. Řešením není nic jednoduššího, než jej dát do zásuvky mimo UPS. Podobně mohou funkčnost komplikovat některé chytřejší prodlužky. Ideální a doporučované je tedy zapojení přímo do zásuvky.

Závěrem - pryč s kabely?

Výhody jsou zřejmé - ať již chcete mít zařízení připojená k internetu kdekoli, můžete si snadno, pouhým přepojováním adaptérů do zásuvek, síť upravovat dle libosti. Odpadá tak spousta problémů s kabely a složitou konfigurací. Powerline řešení se mi zalíbilo a osobně jej již několik měsíců využívám jako řešení své domácí sítě.

7-Powerline

Mezi nevýhody bychom mohli zařadit například o něco slabší signál WiFi adaptéru oproti routeru, ale to není vzhledem k velikosti žádným překvapením. Výrobce jej navíc popisuje spíše jako repeater pro lepší vykrytí signálu v kombinaci s běžným WiFi routerem. Proto také na těle WiFi adaptéru nalezneme tlačítko pro snadné kopírování nastavení WiFi sítě. Kvůli nestabilnímu připojení ve vzdálenějších místnostech jsem však nakonec funkci přístupového bodu byl nakonec nucen vypnout a vrátit se k běžnému WiFi routeru.

Pokud by vám například vadilo, že přijdete o místo v zásuvce, prodávají se i modely, na jejichž těle jí najdete. Ze zkušenosti ale není problém sáhnout po rozdvojce, která funkčnost nijak neomezuje a rychle si tak vytvořit síť kdekoli, kde je zásuvka. Pro běžného uživatele podobné řešení nabízí snadnou cestu, jak jednoduše vytvořit domácí síť.

Jak by se podobné řešení líbilo vám?

Reklama
TL-WPA2220
TL-WPA2220KIT
(Sada dvou kompaktních síťových Powerline adaptérů s WiFi)
Cena: 1 690 CZK*
TP-Link logo
* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview

 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Domácí síť bez kabelů a vrtání do zdi? Zkuste to po elektrických rozvodech! Vyzkoušeli jsme zásuvkové řešení s WiFi od TP-Link

Úterý, 2 Únor 2016 - 21:38 | ondrasekno20 | Jde koupit i jen přijímač nebo musím být ke...
Středa, 5 Březen 2014 - 17:43 | Liibo | Na několik desítek metrů by měl stačit jakýkoli...
Pondělí, 17 Únor 2014 - 15:59 | MartinNR | potreboval by som s takymito zariadeniami...
Úterý, 14 Leden 2014 - 23:15 | Petr Tvarog | Odpovím ti jednoduše. Pokud to bude starý dům s...
Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 23:36 | Regine Martin | Na doma jsem zkoušel hodně věcí, ale klasický...
Pondělí, 9 Prosinec 2013 - 14:15 | Samboush | Používal jsem kdysi v paneláku. Už bych to nikdy...
Neděle, 8 Prosinec 2013 - 12:04 | Rostislav Raida | Přesně tak, zeptal bych se na totéž. Podle mě se...
Neděle, 8 Prosinec 2013 - 10:05 | Max Devaine | Koupil jsem sadu "TL-PA2010", abych...
Neděle, 8 Prosinec 2013 - 08:37 | Mila Pila | Přesně tak, myslel jsem, že se asi bude jednat o...
Sobota, 7 Prosinec 2013 - 09:49 | Milan Dupal | "Porad jezdi auta kolem a smirujou wifinu a...

Zobrazit diskusi