CDR.cz - Vybráno z IT

Želvy nejsou tak hloupé! V zájmu vědy používají dotykový displej

Chelonoidis Carbonaria Zelva
Plazi se umí naučit nové kousky, dokonce pomáhají s vědeckým výzkumem. Suchozemská želva všem vytřela zrak, když plnila zadané úkoly na dotykové obrazovce.

Tým vědců úspěšně naučil želvy používat dotykovou obrazovku výměnou za sladkou odměnu. Dokazuje to nová studie, která odhalila schopnost želv plnit prostorové úkoly.

Želvy nemají hipokampus, který je zodpovědný za krátkodobé uchovávání informací a prostorové vnímání, takže jejich schopnost učit se nové věci je takovou malou neznámou. Mají však dobré barevné vidění a jídlo je pro ně skvělou motivací, což se hodí ke studiu jejich chování.

Tortoise Touchscreen

Testy byly prováděny na čtyřech suchozemských želvách uhlířských (Chelonoidis carbonaria), které překvapily úspěšným splněním všech prostorových úkolů. Aby želvy Esme, Molly, Quinn a Emily otevřely krmítko v podlaze se sladkou odměnou, musely se přiblížit k dotykovému displeji a nejprve se dotknout červeného trojúhelníku, který aktivoval dva kruhové obrazce. Pouze jeden z nich byl určen k otevření otvoru s ovocem.

Annawilkinson Tortoise

Anna Wilkinson se želvou

Zajímavostí je, že pro testovací účely nemohl být použit obyčejný dávkovač krmení. Je totiž přizpůsoben pouze pro sušené krmivo a želvičky si více pochutnají na čerstvém ovoci. Vědci proto využili otáčející se disk, který se po každé správné volbě pootočil s jedním kouskem odměny pod otevřený otvor.

"Lidé všeobecně vnímají plazy jako hloupé a neaktivní. Chtěla bych, aby lidé viděli, že jsou mnohem chytřejší, než se zdá," řekla Anna Wilkinson, jedna z vedoucích výzkumných pracovníků studie a odborná asistentka pro poznání zvířat na univerzitě v Lincolnu v Anglii. Studie byla zveřejněna v červencovém čísle časopisu Behavioural Processes.

Důkaz inteligence želv uhlířských se ukázal také v minulosti, kdy bylo zvíře vloženo do kruhového bludiště, z jehož středové části vedlo osm různých cestiček. Na konci každé cesty byla umístěna jahoda a želva měla za úkol každou z nich ukousnout, aniž by se dostala opakovaně na stejné místo. Jak můžete očekávat, želva test zvládla na jedničku a to se při druhém opakování odehrával celý ve tmě.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Želvy nejsou tak hloupé! V zájmu vědy používají dotykový displej

Úterý, 12 Srpen 2014 - 11:09 | DRK | Zvířata se dokáží učit i želvy. Nicméně to video...
Pátek, 8 Srpen 2014 - 14:34 | ica sk | suhlasim, ze zvierata su inteligentne. Tusim ze...
Pátek, 8 Srpen 2014 - 11:14 | randomofamber | Přesně tak. Kdo někdy choval želvu(y), tak to moc...
Pátek, 8 Srpen 2014 - 09:55 | logout | Suchozemské želvy nejsou rozhodně hloupé....
Pátek, 8 Srpen 2014 - 09:11 | Tom Jones | No tak nevím.... Já myslím, že celé kouzlo...

Zobrazit diskusi