CDR.cz - Vybráno z IT

Zemřelo stářím... tak mladé: RuneScape Classic po 17 letech končí

Krátce před dovršením své virtuální plnoletosti uzavírá své brány RuneScape Classic - titul, jenž byl ikonou MMORPG žánru ještě dávno před World of Warcraft.

Ke konci roku 2001 se tento kostrbatě, neúhledně vypadající titul, dřívě známý pod jménem RuneScape, stal bránou pro tisíce nováčků do žánru MMORPG. Původně projekt dvou bratrů provozovaný z domova rodičů byl tolik úspěšným, že v prosinci roku 2003 již existovala beta nástupce, RuneScape 2. Ten se později přejmenoval na RuneScape, zatímco RuneScape z roku 2001 nabralo podtitul Classic. Dnes, 17 let po svém původním vydání, začínají být jeho dny sčítány.

Většina z nás nedostane o svém konci avízo, uslyšíte jen: „Pozor autobus!“; „Jakej autobus?“; „Bum!“. Hráči RuneScape Classic však mají větší štěstí, a o konci své oblíbené hry (či s ohledem na datum vydání spíše vzpomínky) se dozvídají s bezmála tříměsíčním předstihem.

Zastaralá technologie, neúnosný počet závad, cheating... To vše přispělo k rozhodnutí vývojářů titul natrvalo pohřbít. „Raději než nechat hru postupně se rozpadat, chceme dát všem příležitost naposledy se rozloučit,“ uzavírají svůj blogpost vývojáři s posledními slovy ke hře. 

Vlivem minulých rozhodnutí studia se dnes už nikdo nový ke hře nepřipojí, pokud jste však doposud měli účet umožňující přístup ke hře, budete ho mít i nadále - až do 6. srpna, kdy se veškeré servery přepnou offline a odkráčí do křemíkového nebe. 

Zdroje: 

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zemřelo stářím... tak mladé: RuneScape Classic po 17 letech končí

Sobota, 26 Květen 2018 - 12:18 | tony | Tohle je jen stará nikým už nehraná verze mnoho...

Zobrazit diskusi