Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zoner Photo Studio 14, část 2: závěr a hodnocení

Zoner Photo Studio 14 - krabice
V první části recenze českého softwaru pro správu a úpravu fotografií jsme vám slíbili, že na moduly editor a raw se podíváme v samostatném článku. Ten tu pro vás dnes máme a tak můžete nahlédnout, jaká kouzla s fotografiemi Photo Studio dokáže a jak si poradí s úpravou RAW souborů.

Kapitoly článků

3.  RAW
4.  Závěr, hodnocení

Jaké tedy Photo Studio je z hlediska úpravy fotek? Editor je poměrně mocný nástroj s širokými možnostmi úprav, který i přes omezenou práci s vrstvami zvládne v podstatě všechny úkoly, které po něm fotograf může kdy vyžadovat, a přitom stále disponuje přehledným ovládáním dostupným i pro začátečníky. Z RAW modulu se dospělý nástroj srovnatelný se specializovanou konkurencí teprve stává a v tomto směru má Photo Studio ještě kus cesty před sebou. Nikoliv tím, že by implementované algoritmy odváděly horší práci (naopak), mohlo by jich však být více, aby v případě práce s RAW soubory bylo potřeba bitmapového editoru jen minimálně. V poslední verzi Zoner zapracoval hodně na rychlosti, s každou verzí přidává některé nové funkce a díky tomu je dnes Photo Studio velice všestranným nástrojem.

Zoner Photo Studio 14 - zásuvný modul

Těch zásadních novinek ve verzi 14 možná není až tak velké množství. Ona roční perioda, ve které Photo Studio pravidelně vychází, je poměrně limitující. Obzvlášť když vezmeme v potaz, že i po vydání nové verze vycházejí v průběhu roku další aktualizace (takzvané novější verze sestavení), které nejenom opravují chyby, ale občas přinesou i další nové funkce. Pokud netrpělivě nečekáte na nějakou klíčovou funkci, kterou nová verze obsahuje, argumentů pro každoroční upgrade asi tolik nebude, i když jako případný majitel předchozí verze máte nárok na příjemnou 50% slevu. Jednou za dva roky už se však novinek nastřádá tolik, že přechod na novou verzi za to podle nás stojí. Cenová politika Zoneru je v případě Photo Studia docela rozumná. Základní cena jedné licence v edici PRO je 1499,- Kč včetně DPH, která je určena pro jeden počítač. Za 499,- Kč se pak dá dokoupit rozšíření, které vám umožní instalovat Photo Studio na neomezený počet počítačů v rámci jedné domácnosti. Občas se v průběhu roku objevují zajímavé časově omezené akce, které vám mohou ušetřit až 50%. Edice HOME stojí 749,- Kč, ale té chybí mnoho důležitých funkcí (RAW modul nemá vůbec a i v editoru chybí některé základní možnosti úprav) a v tomto případě možná lépe poslouží některé free alternativy. Konec konců edice podobné HOME bývají poměrně pravidelně součástí různých příloh tištěných časopisů.

Zoner 14_

Konkurence na trhu je poměrně dost, z těch známých zmiňme například ACDSee Pro, PaintShop PRO nebo Photoshop Elements. Photo Studio se mezi nimi ale neztrácí. Líbí se nám na něm přehledné uživatelské rozhraní, že jsou dostupné verze pro 32bit i 64bit verze operačních systémů, že využívá k akceleraci náročných výpočtů grafickou kartu, ale i to, že autoři velmi dobře reagují na podněty uživatelů (například na sociálních sítích). Ke kritice toho zase tolik nezbývá. Líbilo by se nám především rozšíření možností RAW modulu, aby se mohl stát alternativou například i k Adobe Lightroom, který se po uvedení čtvrté verze za výrazně sníženou cenu stal dostupný i pro běžné smrtelníky. I když srovnání s těmito specializovanými RAW editory není úplně fér, přeci jen do RAWu fotí stále více lidí a těžiště úprav fotek se z bitmap postupně přesouvá právě do tohoto surového formátu. Ten potenciál do budoucna má v tomto směru Photo Studio velký, a už teď se těšíme, jak si povede dál.

Klaďas
Klady
 +  čeští autoři velmi dobře komunikují se svými zákazníky a reagují na podněty
 +  dobré výsledky automatických úprav fotek pro začátečníky
 +  funkce katalogu pomáhá v orientaci u neroztříděných fotografií
 +  hardwarová akcelerace náročných výpočtů
 +  32 i 64bitové verze
 +  vlastní velmi dobré algoritmy pro zpracování RAW souborů
Zápořňák
Zápory
 −  přáli bychom si více funkcí v RAW modulu
 −  chybí přímé napojení na další online fotogralerie jako Zenfolio nebo Smugmug
 −  roční perioda nových verzí je z hlediska vývoje občas příliš krátká

 

Tagy: 
Kapitoly článků
3.  RAW
4.  Závěr, hodnocení

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zoner Photo Studio 14, část 2: editor a RAW

Pátek, 29 Červen 2012 - 09:12 | Pety | IMHO se RAW modul celkem dobře soustřeďuje na...

Zobrazit diskusi