CDR.cz - Vybráno z IT

Kam se posunul Zoner Photo Studio 18?

nepřehlédněte
Zoner 01
Český software pro správu a editaci fotografií Zoner Photo Studio používám již od verze 12 (Zoner a děti mi vždy dávají najevo, jak ten čas rychle letí). Za tu dobu urazilo Photo Studio po větších či menších krocích velký kus dopředu.

Letošní 18. verze patří opět mezi ty, které přináší změny výraznější. Úplně první novinkou, na kterou narazíte hned při samotné instalaci, je změna licenčních podmínek. K tomu abyste mohli Photo Studio používat, je potřeba si u Zoneru vytvořit online účet (a to i v případě, že chcete jen vyzkoušet trial verzi), pod kterým bude vedena a spravována vaše licence. Na jednu stranu je to komplikace, na druhou stranu je licence nově vázána na uživatele a nikoliv na počítač, jako to bylo dříve, což je změna, za kterou Zoner chválím. Konečně nemusím na notebooku používat vždy o rok starší verzi než na domácím počítači nebo pořizovat druhou licenci. Kromě toho online účet usnadňuje některé funkce využívající online galerii Zonerama, která samozřejmě tento účet využívá také.

Další na pohled viditelnou změnou je celkově upravený vzhled celé aplikace. Působí čistším dojmem a sjednocené ovládání napříč moduly napomáhá přehlednosti. Dvoubarevné ikonky skvěle zapadají do designu nových Windows 10 a já musím za sebe říct, že se mi i přes hlasitou kritiku některých dlouholetých uživatelů změna vzhledu líbí. Přehlednosti výrazně napomohlo také zmenšení počtu modulů na tři: Správce, Vyvolat a Editor.

Ve Správci si stejně jako dříve můžete třídit a organizovat fotografie do chytrých virtuálních složek katalogu a přidávat fotografiím nejrůznější metadata (lokace, hodnocení, klíčová slova a tak dále). Právě podle klíčových slov pak dokáže katalog nově vaše fotky přehledně třídit, což je velice příjemné.

Zoner 02

Asi nejvýraznější změna na uživatele ale čeká v modulu Vyvolat. Ten je určen pro základní celoplošné úpravy fotografií, jakými jsou úprava expozice, vyvážení barev, ořez nebo opravy optických vad objektivu. Tyto úpravy nejsou určeny pouze pro RAW, jako dříve, ale pracují i nad ostatními formáty. Všechny úpravy, které v modulu Vyvolat provedete, se ukládají do pomocného souboru a nejsou rovnou aplikovány na zdrojové fotce. Vy tak pracujete pouze s metadaty, zdrojový obrázek není jakkoliv dotčen a vy můžete úpravy kdykoliv opět změnit bez ztráty kvality. Podobným způsobem pracuje dnes již spousta jiných (převážně RAW) editorů, jako například Adobe Photoshop Lightroom, kterým se tento modul podle mého názoru inspiroval i pokud jde o rozvržení editačních prvků. Škoda jen, že úpravy stále nejdou dělat jen lokálně v rámci výběru, což by se při práci s RAW formátem někdy velmi hodilo. Pokud chcete zvolené úpravy opravdu aplikovat a vytvořit výsledný obrazový soubor, je potřeba provést export nebo ho rovnou sdílet některým z nabízených způsobů.

Zoner 03

Právě možnosti sdílení jsou další ukázkou toho, jak dobře funguje těsné propojení s online galerií Zonerama. Pokud například potřebujete někomu poslat jednu či více fotografií, stačí pár kliknutí a Zoner Photo Studio je nahraje na dočasné místo na web Zonerama.com a vygeneruje pro vás odkaz, který jednoduše rozešlete, kam potřebujete. Fotka je na tomto odkazu následně k dispozici v plném rozlišení. Pokud platnost odkazu neprodloužíte, budou na něm fotografie k dispozici tři měsíce.

Stejným způsobem můžete nahrané fotky rovnou posílat e-mailem, sdílet na nejrozšířenějších sociálních sítích nebo nahrávat do stálých online galerií na Zonerama.com pod vaším účtem. Vše je příjemně jednoduché a srozumitelné i pro netechnické uživatele. Z fotografie lze dokonce nechat vytisknout pohlednici a poslat jí na zadanou adresu klasickou poštou.

Zoner 05

Dovolím si ještě alespoň malou odbočku k online galerii Zonerama. Musím přiznat, že sem jí dosud příliš nepoužíval. V době kdy tato služba vznikla, se mi nezamlouvala ani svým vzhledem ani kvůli nejrůznějším omezením. Za poslední dva roky ale postupně omezení ubývala, design se zlepšoval a když jsem Zoneramu opět detailněji zkoumal právě při testování nového Zoner Photo Studia, musel jsem uznat, že má něco do sebe. Neomezený prostor a možnost nahrávání fotek v plné kvalitě spolu mnohem vyladěnějším vzhledem, na kterém fotky vypadají lépe než dřív, navíc zdarma, bez reklam a s pohodlnou správou právě z Photo Studia (jehož licenci ale k používání Zoneramy nepotřebujete) se Zoneru povedlo. Ještě tak umožnit provoz galerie na vlastní doméně a dovolit uživatelům upravovat vzhled galerie a bude to dokonalé.

Zoner 04

Poslední významnou novinkou, která si rozhodně zaslouží zmínit, je nový Prohlížeč fotografií. Programátoři Zoneru ho oddělili do samostatné aplikace, takže když otevřete fotografii, načte se (velmi rychle) jen malá aplikace, která neumí nic jiného, než právě prohlížení. Při zobrazení fotek bere v úvahu změny, které jste povedli v Photo Studiu v modulu Vyvolat (a které se ukládají pouze do pomocného souboru s metadaty) což je významný argument, proč tento prohlížeč používat. Jedním kliknutím se z něj lze přepnout do plného Zoner Photo Studia a s fotkou dále pracovat.

Kromě techto "velkých" novinek přináší 18. verze také spoustu menších. Vývojáři slibují celkové zrychlení (já však s rychlostí programu nemám problém už od loňské verze), možnost vytvářet z fotek videa, úpravy některých editačních nástrojů, podpora 4K zobrazení či vysoké DPI.

Zoner Photo Studio je tak i v nové verzi stále tím univerzálním programem pro práci s fotografiemi, který díky srozumitelnému ovládání je přívětivý běžným uživatelům, nicméně dokáže nabídnout spoustu funkcí i těm pokročilým. Fajnšmekrům, kteří ze svých RAW souborů chtějí dostat maximum a potřebují pokročilejší funkce RAW editoru nejspíš stále stačit nebude, pro všechny ostatní ale určitě stojí minimálně za vyzkoušení. Jako obvykle je k dispozici 30 denní trial verze. Plná verze pro jednoho uživatele stojí 1 499 Kč. Majitelé předchozích verzí mohou díky upgradu ušetřit až 700 Kč. K dispozici jsou také slevové programy pro rodiny, učitele nebo studenty.

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kam se posunul Zoner Photo Studio 18?

Středa, 11 Listopad 2015 - 10:04 | Fanoš | Po instalaci ZPS18 jej nemohu otevřít, byť mám...
Úterý, 6 Říjen 2015 - 11:32 | cyberreality | tak toto ne ... to me nevyhovuje, vubec, byt s...
Úterý, 6 Říjen 2015 - 11:05 | Pety | Novou kartu si otevřete nahoře úplně stejně, jako...
Úterý, 6 Říjen 2015 - 01:46 | cyberreality | mno, letmo sem zkusil 18 a za boa nemuzu prijit...
Pondělí, 5 Říjen 2015 - 22:34 | Pety | Jo, pan Daniel Šípek zahnojil všechny diskuse o...
Pondělí, 5 Říjen 2015 - 20:57 | Stoura | Plusy: - Je výrazně rychlejší - Nové ovládání mi...
Pondělí, 5 Říjen 2015 - 12:47 | Bespi | Tak 1200 Kc za upgrade rozhodne neni malo....
Pondělí, 5 Říjen 2015 - 11:24 | Pety | Přesně. Protože používám ZPS na dvou strojích,...
Pondělí, 5 Říjen 2015 - 09:53 | Filip Marvan | Za upgrade to není úplně málo, ale novinky spolu...
Pondělí, 5 Říjen 2015 - 00:17 | Bespi | Bohuzel ta upgrade cena 700 Kc plati jen pro...

Zobrazit diskusi