CDR.cz - Vybráno z IT

Zpátky do lavic, FAMU otevírá studium herního designu

Studium nemusí být pouze nuda plná teorie. Jako škola hrou by se dal charakterizovat nový obor, který se otevře na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Soustředit se bude čistě na herní vývojáře.

Už dlouhá léta se v tuzemském studijním programu mluví o tom, že herní design je obor, na který se nesmí zapomínat a jak to tak vypadá, věci se konečně hnou dopředu. Podle slov děkana Filmové a televizní fakulty FAMU Zdeňka Holého, je v akademickém roce 2018-2019 v plánu otevření katedry designu počítačových her.

„Je to přirozené. Počítačové hry potřebují scenáristy, dramaturgy, animátory i zvukaře, k FAMU má tedy celý obor mnohem blíž, než se zdá. Předkládá nové výzvy, které ale vycházejí z principů, jež se u nás dávno vyučují,“ říká Zdeněk Holý v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Mafia 1 1ViecongKingdom

V rámci studia bude FAMU okrajově spolupracovat s Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy, konkrétně s oborem počítačové grafiky a vývojářství, plně soustředit se ale chce právě na herní design. Katedra bude vyučovat i základy programování, nepůjde však o její prioritu. Zdeněk Holý si je plně vědom toho, že v herním vývoji se využívá již existujících enginů, které studium také plnohodnotně zmapuje.

FAMU aktuálně jedná s velkými vývojářskými studii, z jejichž kanceláří by mohli přijít také zkušení lektoři s praxí. Takové kontakty nahrávají i studentům v jejich budoucím uplatnění. Forma studia bude prozatím magisterská, garantem fakulty bude Helena Bendová.

Zdroje: 

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zpátky do lavic, FAMU otevírá studium herního designu

Úterý, 14 Únor 2017 - 12:53 | Xspy | "... si je plně vědom toho, že v herním...
Pondělí, 13 Únor 2017 - 16:11 | CyberAngel | Jak podotknul Daniel Vávra v přednášce viz https...

Zobrazit diskusi