CDR.cz - Vybráno z IT

Electronic Arts zavírá krámy. Ruší provoz čtyř svých multiplayer titulů

nepřehlédněte
Ea Uvodni
Electronic Arts včera udeřilo do herního světa těžkou ranou, obzvlášť těžkou pro ty, kteří věnovali svůj čas hraním čtyř jejich mutliplayerových free-to-play her z předních sérií. Provoz těchto titulů totiž bude brzy ukončen.

Battlefield Play4Free, Need for Speed World, FIFA World a Battlefield Heroes. To všechno jsou hry, které již nikdy nespatří světlo světa. Na první pohled to může působit jako vcelku šokující oznámení. Přeci jen se ve všech čtyřech případech jedná v jádru o velmi silné značky na poli her. 

Když ale zvážíte všechna fakta, tak zjistíte, že popularita těchto titulů postupem času klesala tak rapidně, že ji zkrátka dostihlo nevyhnutelné. 

Potvrzuje to i EA na svém blogu, kde v jednom z příspěvků komentuje terminaci titulů. Jedná se o již zajetou rutinu. Hry už nemají dostatečně velkou komunitu, která by provoz uživila, a tak je nutná eutanázie, ergo přijde vydavatel a odpojí titul od přístrojů. 

Ea FifaEa 07Ea Battlefield

Zároveň ale ujišťují své další hráče, že komunita Star Wars: The Old Republic stále prosperuje. Electronic Arts při této příležitosti rovnou navnadili na blížící se příběhový obsah. Je tedy snad bezpečné usoudit, že hráči tohoto F2P titulu jsou zatím "v suchu". 

FIFA World je ovšem mezi těmito případy obzvláště kuriózní. Zejména díky tomu, že jen stěží lze mluvit o odsloužených letech nebo o vůbec nějakém běžném provozu. Pro celý svět bylo beta testování otevřeno teprve v květnu loňského roku. A z toho, jak se zdá, už ani nikdy nevyjde. 

Co se týče zbylých her, tam leží kámen úrazu především na zanedbaném obsahu, který už od začátku poněkud stagnoval. Není tedy divu, že se postupem času zdejší komunity stáhly k více se rozvíjejícím hrám. Holt, vypustit hru zdarma do světa a vložit do ní mikrotransakce na profit nestačí (zdravíme Dungeon Keeper)

Ea 04Ea 02

Pochopitelně jsou veškeré peníze, které hráči investovali do svého účtu, navždy ztracené. Novým příchozím byla znepřístupněna registrace do všech z ukončených titulů. Ti doposud zaregistrovaní mají, počínaje 15. dubnem, 90 dní na to dát své poslední sbohem. Pak už jen tma a křemíkové nebe. 

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Electronic Arts zavírá krámy. Ruší provoz čtyř svých multiplayer titulů

Středa, 29 Duben 2015 - 22:59 | nameless1 | Obrat "již nikdy nespatří světlo světa...
Středa, 22 Duben 2015 - 00:06 | VashCZ | Zrovna u těchto her je to pochopitelné, jsou free...
Sobota, 18 Duben 2015 - 09:16 | tony | njn podpora LAN se vytratila vse je dnes moderni...

Zobrazit diskusi