CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Steam mění obchodní podmínky. Zakoupené hry můžete vrátit s nárokem na peníze

Kupuji hlavne digitalne, obcas zatouzim po nejake zberatelske edici v krabici (byt to skoro vzdy kvuli cene nebo nedostupnosti nevyjde :-D) Kupovat hry v beznem DVD obalu a casto bez manualu ma smysl jen kdyz jsou levnejsi nez digitalni distribuce.

Ted s temi novymi podminkami jsem si uvedomil ze je to dost zvracene. Oni jednostrane muzou zmenit podminky a ty mas pravo jen akceptovat nebo jit pryc (predpokladam bez jakekoliv nahrady penez tam utracenych)

Vice jsem se zamyslel a asi i ty slevove akce budu resit vice s rozumem a kupovat treba i mene her ale v obchodech co nabizi DRM-free her.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to ale bylo vzdycky - mas hry, Valve luskne prstem - a nemas nic :-)

Scjvalne kdy s tou 14 denni lhutou bez moznosti hru stahnout a vyzkouset narazi u EU - protoze ona ta moznost vratit produkt ktery nelze vyzkouset nema smysl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ja vim ze to tak bylo vzdicky, ale jde mi o to ze si clovek ne vzdy uvedomi, respektive neuvedomi si vsechny nasledky.

V tom mi prijde lepsi proste nakupovat u GoG.com atd, vsechno muzes mit zalohovane a kdyz te nastvou, zvednes prostrednicek a muzes jit jinam(bez ztraty uz nakoupenych her) .

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Spousta vyvojaru si navic ulehcuje praci - misto vlastniho kodu do hry integruje Steam klienta, ktery obstarava celou sitovou komunikaci.

Bez Steamu je takova hra bud nefunkcni (nejde spustit, protoze vyzaduje Steam ke spusteni) nebo k nicemu - sitova hra pouze pres Steam je bez Steamu take nepouzitelna.

Tudiz aby o hru clovek neprisel (stat se muze cokoliv, staci ban cizi vinou na ucet a konec), musi to byt hra schopna plne fungovat offline.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

ano, je to dost velký problém. Člověk v podstatně zaplatí a stáhne, ale pokud někdy nepojede Steam server, tak nemá vůbec nic.

zlatý dobrý GOG (bez ochran a bez nějakého klienta, který by vyžadoval připojení na server)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm?
Ja docela bezne hraju offline, například když mi nejde net...
Samozrejme to pak postrada ty vymozenosti online pripojeni - archievmenty, ulozene savy do cloudu, multiplayer, ale jinak si muzu hrat, jak chci...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

asi záleží na hře... mám cca 15 her a žádná z nich se bez připojení na steam nespustí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by si někdo kupoval něco, co nechce? To dělají jedině důchodci v Kauflandu, co se ženou za každou slevou. Normální člověk to přece neudělá.
Rozumější by bylo, kdyby měl člověk třeba možnost si 0.5h zahrát a pak vrátit, když se mu hra nelíbí. Zrovna zvažuju, že si koupím BorderLands 1+2, ale jelikož si to nemůžu nikde vyzkoušet a z videí/recenzí, tak nějak nevim, jak se to bude hrát, atd. tak si to asi nekoupím :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

tihle virtualni Mirkove Dusinove me vzdycky pobavi. neni nic jednodussiho nez si hru stahnout na warezu, zkusit a pak koupit kdyz ti vyhovuje

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to nemyslel. Fígl je v tom, že když si stáhnu uwarezenou hru, tak už nějak nemám potřebu ji kupovat a stahovat znova :) Takže si občas nějakou hru koupím, co mě líbí. Ale zatím jsem neměl moc šťastnou ruku. Ikdyž Portal byl celkem dobrej. A za 5 dolarů i s dvojkou, no nekup to.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si nejses jistej, ze se ti Borderlands bude libit, tak doporucuju nebrat. Ja to koupil v ramci slevy, a po asi hodine jsem to vzdal jako neuveritelne nudne a otravne.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Dřiv jsem kupoval zlevněné edice nebo Level a Score. Po nástupu Steamu nekupuji nic. Přišlo by mi to jako způsob jak platit a nemít vlastně nic. Já jim také nedávám peníze závislé na své existenci nebo budoucím rozhodnutí, takže od zboží očekávám totéž. Nyní, když vyjde třeba Score s nejzajímavější hrou na Steamu, beru to jako reklamu na warez.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to možnost vyzkoušení:
- Steam stáhne demo
- Uživatel vyzkouší a hru buď vrátí, nebo poručí Steamu stáhnout zbytek dat (a vzdát se tím možnosti vrácení)

Demo by měl být první level hry, klidně bez funkčního ovládání - level naskočí, postava se bude pomalu otáčet dokola. Uživatel by tím zjistil, jestli se mu všechno vykresluje dobře, nepadá framerate a podobně.
Není nad to, když si koupíte hru, naskočí vám menu a při pokusu o spuštění vlastní hry všechno spadne s nevyřešitelnou chybou. Na různých linuxových distribucích s různými verzemi ovladačů to bude asi naprosto normální stav.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

jn, chtělo by to nějaké dema. Dost často člověk na steamu vidí hromady chvály a tlačítek "buy", ale většinou je obrovský problém najít minimální HW požadavky.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nepřítomnost demoverzí je záměrná - uživatel nemá tu možnost posoudit produkt předem (tedy má, ale ne legální cestou), proto často podlehne iracionální potřebě, hru koupí a později pláče. Existence dema znamená náklady navíc pro vývojáře a potenciální odrazení kupujícího, tedy opět ztráta.
Samozřejmě, z pohledu zákazníka je to nečestné a nesportovní. Pořád je tu ale prostor pro recenze a v případě HW nároků pak diskuzní kanály. Protože pokud by nastala situace, že se zákazník bude při výběru řídit demoverzí, vznikaly by paradoxy v podobě úžasných dem a nudných plných verzí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to se hodí. Po pravdě se mi už párkrát stalo, že jsem stejnou hru pořídil na Steamu, ač už jsem ji měl na GoG apod. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a nevite jak je to se steamem a dedictvim? proste kdyz clovek s hrama za celej zivot v cene klidne stovek tisic umre jak se pak dedicove domuzou sveho zakoneho prava na dedictvi?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Veškeré digitální licence jsou vázány na konkrétní osobu a nejsou přenosné dědickým řízením. Jedná se de facto o pronájem služby. Nicméně, účet není živá osoba a není důvod, aby zanikl ve chvíli smrti :) Tohle platí i v případě pronájmu elektronických knih, filmů a hudby. Pokud nemáte v ruce fyzickou věc, není co dědit. Rovněž Vás licence neopravňuje k dalšímu prodeji takto pronajímaných médií.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A proto Steamovi parani - mapiste pristupove udaje ke Steamu do zaveti - vasi potomci vam podekuji.

Akorat nevim, zda Steamovi 150 let po zalozeni uctu neprijde divne, ze ucet je stale aktivni a furt se tam hraji a kupuji hry. Aby pak takove ucty nezabanoval.

Ja sam mam na Steamu pres 300 her a nevim, jak to po me smrti dopadne.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

kolik ti je? myslím, že to nemusíš vůbec řešit, Steam tady určitě v roce 2050 už nebude

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

U akci, jako jsou vanocni slevy atd. se pri nakupu udeluji 'body', ktery se pak muzou vymenit za karty/odznaky atp.
Jak to funguje, kdyz ziskam tenhle bonus a pak hru vratim?
(Ne ze bych to sbiral, jen me to zajima :) )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hmm, zjistil někdo, jak se to zboží vrací??
Chtěl jsem to zkusit a nikde nic (a to jsem přes půl hodiny hledal... všechny "support" odpovědi na tohle téma končí "for more information visit store.steampowered.com" a jsem tam, kde jsem začal)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Da se rict, ze Steam penize nevraci - ma to zduraznene ve svych podminkach.

Na druhou stranu v EU plati zakony na ochranu spotrebitele, kdy pokud nekdo nedoda inzerovane zbozi nebo sluzbu, tak musi spotrebiteli vratit penize.

V praxi to na Steamu funguje tak, ze nasrany zakaznik chce vratit nefungujici hru, tak nejdriv mu to support zamitne a teprve pri druhe az triti (slusne napsane zadosti) ty penize vratit - vesmes ale jen do penezenky na Steamu - takze si zakaznik muze koupit neco jineho.
Neplati to ale za vsech podminek! Musi se to zdudovnit nejakym zavaznym duvodem - napr hra nefunguje na windows 8, hra je tak zabugovana, ze nejde spustit apod. Je take dulezite, aby nenaskakalo moc odehranych hodin, nejlepsi je 0, ale i nejaka pulhodina se urcite toleruje. A samo nesmi uplynout prilis dlouha doba od nakupu.
Sam jsem takhle vracel hru, co sice spustit sla, ale vubec v ni nebylo pul veci, co bylo napsano v popisu, padalo to a byla to celkove hrozna sracka (bohuzel jsem to koupil v predprodeji, tak to nikdo nevedel, co to je za hruzu).
Na prvni support tiket mi vraceni zamitli.
Na druhem tiketu jsem jim napsal, ze inzerovane vlastnosti zbozi nema a ze prakticky vsich vlastnici hry nadavaji na Steam foru (a dal tak odkaz na forum). A ze to porusuje EU zakon na ochranu spotrebitele xxx yyyy. A jeste jsem tam napsal, ze nejsem zadny notoricky vracec her - ze mam na steamu koupenych 200 her a to je poprve, co vracim naprosto nefunkcni produkt.
Pak uz odepsali, ze mi vyjimecne penize teda vrati a vratili.

Takze jen tezko pujde vratit hru, kde treba odehrajete 68 hodin a pak zjistite, ze se vam hra nelibi, ze neni tak dobra jak jste cekali. Na supportu se kouknout na odehranou doibu a zamitnou to.
Je to stejne jako byste sel do kina na film, ze ktereho se vyklube sracka, nebo si koupil knihu a obsah by byl zklamanim

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.