CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Vyšlo GTA 5 pro PC. Hráčům nelze spustit: nerozumí si s Windows

Tento problém se vyskytoval už dříve (a nejen u her), hlavně u edicí Windows, které ještě nepodporovaly Unicode. Při zakládání uživatele se pro něj totiž vytvoří adresář v C:\USERS (dříve C:\Documents and Settings), který se jmenuje přesně podle zadaných znaků. Pozdější přejmenování Windows uživatele už adresář nepřejmenovává. Aplikace či skript, která neprovádí konverzi diakritiky či nepoužívá standardní Win API a přistupuje si k uživatelskému profilu po svém, pak může mít po rozpadu diakritiky problém se sestavením správné cesty k souborům.

C:\Users\František Vomáčka\Documents\My Games\Rockstar\GTAVI -> C:\Users\Frantièek Vomafka\Documents\My Games\Rockstar\GTAVI

S podivem je, že se to stává ještě dnes v době Win7 (a novějších), které jsou vůči problémům s diakritikou v názvech souborů poměrně odolné. Možná to upřesní někdo, kdo pro Windows programuje, já pouze sporadicky skriptuji.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsem nikdy moc resit nemusel, ale kdyz jsem mel treba ucet podle domeny a vsechny nainstalovane veci na preneseni pod svym uctem, tak jsem to resil normalne softlinkem. Pri zmene uctu se neprejmenovava, ale zase bych se moc nedivil, kdyby stacilo jen zmenit promenne prostredi. Zcela jiste to mapovani bude nekde na jednom miste. Ikdyz dokonce mam snad pocit, ze jsem jednou (a skoro jsem si tim tak na 95% jisty) delal tuhle maskaradu, vytvoril jsem novy ucet, respektive dva, prihlasil se do plonkovniho a zkopiroval kompletne obsah /users/ do toho noveho a proste se prihlasil a jsem si celkem jisty, ze to jelo.
Osobne bych se ale vubec nebal zmenit ty promenne prostredi, pripadne zkusit zmenit volatile environment klic v HKCU, pocitam, ze z tama to berou vsechny systemove funkce.
Jinak co by ale melo fungovat (aspon podle cloveka, co to psal) je tenhle postup:

Create a System Restore Point.
Log on under an admin account.
Move the folder c:\Users\SomeUser so that it becomes d:\SomeUser.
Open the registry editor.
Navigate to HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList.
Search for "ProfileImagePath" until you find the one that points at c:\Users\SomeUser.
Modify it so that it points at d:\SomeUser.
Use System Restore in case things go wrong.

http://programmaticallyspeaking.com/changing-the-user-profile-path-in-wi...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že znaková sada je v samotných Windows jiná než pokud to samé spustím pod CMD (kde můžu mít třeba skript na kopírování souborů), tak se není čemu divit. A tato dvojkolejnost v kódování je již nejmíň od dob Win 3.X :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako v CMD je to peklo .... ale vzdy se da VSUDE dostat pomoci "8.3" nazvu. Navic kdyz pouzijou standardni systemove funkce, tak je proste odkazou vzdy na spravnou cestu do profilu, tomu verim. Snad vsechny tyhle funkce ma winapi dvojake pro unicode a kdyz se pouzije jina, tak se pouzije nejspis 8.3 notace, proste tak, aby to fungovalo ..... u GTA neco nekde nekdo prehledl, predava nazev pres nejakou lokalni promennou, kterou nejak zkonvertuje nebo spis pres neunicode funkci, ktera pretekla, to je cele. Oprava nekde na pet minut.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Osobne to vidim na klasicke "oprava 5 minut, najit kde ji udelat tyden".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já měl s instalací jiný problém - mám krabicovou verzi, nainstaloval jsem to z DVD, potud vše ok. Pak hru spustím a začne se stahovat 5GB update (proč proboha 5GB?!) ... jednak to jelo rychlostí v řádu desítek kB/s, jednak spojení pořád padalo a k tomu to ještě na 100% vytěžovalo jádro procesoru. Vtip je v tom, že za to může nějaká chyba a ne třeba přetížení serverů. Na netu jsem našel radu, ať si nainstaluju jakýsi prográmek Ultra Surf - zkusil jsem a najednou vše jelo co mi jen linka dovolila a za pár minut byl update doma. Holt asi občas v Rockstaru najímají na programování nějaké brigádníky nebo co...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

5GB to je snad cela hra ne? A nedivil bych se, kdyby to v Ultra Surfu meli nacacheovane, protoze to je pro ne skvela reklama.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Cele GTA 5 ma 61 GB

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To je ftipny. Me uz gta V vcetne online prestalo bavit asi tak pred rokem a ted vyjde verze pro PC. Zlaty prciny - totiz konzole.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Hele a kde se da stahnout demo? Mozna bych to na hodku vyzkousel, ale urcite nebudu kupovat zajice v pytli.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je to i pro mac ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak samozdrejme protoze Mac je PC ne? ;-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

len ta cena keby nebola 60 Eur to dost prestrelili..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to je standartní marketingová taktika. Ze začátku se nasadí přemrštěná cena, protože hromady nedočkavců si to koupí bez ohledu na cenu. Po čase se to pomalu začne zlevňovat a ostatní hráči si to pak postupně kupují při ceně, která se jim zdá přijatelná.
Obvykle když počkáte tak 6 měsíců, tak hra se už prodává za 50% původní ceny.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.