CDR.cz - Vybráno z IT

Jednosměrný lístek na Mars? Šanci má každý, kolonizace v přímém přenosu

cdcamera-15b (1)
Celoživotní výlet do vesmíru? A rovnou na Mars? Přihlásit se může kdokoliv. Rýsuje se dobrodužná výprava s cílem započít osídlení rudé planety.

Přes 100 tisíc lidí po celém světě by se rádo podívalo za hranice Země, na sousední rudou planetu, z toho je 30 tisíc obyvatel Spojených států. Oč se vlastně jedná? Soukromá původem nizozemská iniciativa Mars One chce tento rok vybrat 40 civilních kosmonautů, z nichž čtyři (dva muži a dvě ženy) budou mít to štěstí (nebo spíše smůlu?) a poletí v září roku 2022 navždy na Mars. Tam přistanou dle plánů v dubnu 2023. Kdo se může přihlásit? Kdokoliv starší osmnácti let. Máte zájem?

Odhadované náklady na prvotní misi nejsou zrovna malé, cca 6 miliard dolarů. Organizátoři věří v pomoc sponzorů a prodej vysílacích práv mediálním koncernům. Ty by tak mohly vysílat jakousi reality show z kolonizace Marsu. Po Vyvolených či Prostřeno by se tak na české televizní obrazovky možná časem dostal nový formát. Výhra? Těžko říci.

cd278000005DC-944_634x286
Vyměnili byste svůj vůz za tenhle marsovský "sporťák"?

Druhá čtveřice dobrovolných kolonizátorů by následovala pár let po té první. Zřejmě po zevšednění původní skupinky a poklesu sledovanosti, nabízí se dodat. Nikdo z oněch osmi by se neměl vrátit zpátky na Zemi. Roztomilé. Před samotným odletem mají být astronauti po osm let relevantně trénováni na odlehlém místě a školeni jak ve zdravotnických dovednostech, tak i technikách přežití. Co se pěkného mimo jiné naučí? Jak si opravit základnu, pěstovat rostliny v omezených podmínkách či si poradit s frakturou lebky. Nestane se pak tedy z reality show spíše sci-fi thriller/horror s nádechem boje o přežití?

Výše účastnického poplatku se liší v závislosti na Zemi, pro zajímavost v USA to je 38 dolarů. Mexičané pak zaplatí o něco méně, a to dolarů 15. Šéf a spoluzakladatel celého ambiciózního, přesto poněkud netradičního projektu, Bas Lansdorp, k tomu poznamenal: "Chtěli jsme to nastavit dostatečně vysoko, aby to lidi zvážili, a dostatečně nízko, aby si to mohli dovolit."

mars-mission-ceo_cd
Bas Lansdorp

Lansdorp dále pokračuje: "Čeho chceme dosáhnout, je vyprávět světu příběh, jak se lidé vypraví na Mars, osídlí jej a vybudují novou Zemi, novou planetu. Tohle je jedna z nejvíce vzrušujících věcí, jež se kdy stanou. Chceme tento příběh sdílet s celým světem." Poetické, přesto však není pochyb, že výdělečnost celého projektu bude neméně důležitá.

Na místě se má kromě energie vyrábět i voda či vzduch. Byť by tam teoreticky lidé byli schopni žít, přesto vyvstává otázka radiace. Pobyt celoživotní mimo přirozené prostředí Země je zkrátka hrozbou i z tohoto hlediska. S tím však musí eventuelní dobroduzi počítat. Uvidíme, do jaké míry technika a věda do té doby pokročí.

cdcamera-15b (1)
Základna a filmové ateliéry v jednom. Jak dlouho asi vydrží?

Máte-li zájem, přihlášení je možné zde. Jakmile si však uchazeč sbalí svých pět švestek, návrat domů již možný není. Aloha!

Tagy: 

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jednosměrný lístek na Mars? Šanci má každý, kolonizace v přímém přenosu

Středa, 21 Srpen 2013 - 15:35 | Izak | Ja bych vedel koho tam poslat, tady jim vsichni...
Středa, 14 Srpen 2013 - 00:12 | BTJ | +1
Pondělí, 12 Srpen 2013 - 17:39 | A A | Tahle aktivita ma vsechny prvky dobre navrzeneho...
Pondělí, 12 Srpen 2013 - 17:02 | Damel | Pro ty, které to tak láká existuje i jednodušší...
Pondělí, 12 Srpen 2013 - 14:36 | AndyF1 | Isiel by som ale hned teraz. Nie az v r. 2022...
Pondělí, 12 Srpen 2013 - 12:07 | DRK | On se vybírá "účastnický poplatek"? Hmm...
Pondělí, 12 Srpen 2013 - 08:51 | Dave Tramtunberk | Upřímně řečeno... letěl bych :-), ale má lenost...

Zobrazit diskusi