CDR.cz - Vybráno z IT

Výkonné mini-PC Intel NUC Skull Canyon s Intel Skylake a Iris Pro Graphics

Intel Skull Canyon 1
Do konce března můžeme očekávat nejvýkonnější NUC PC z dílny Intelu, který použil pro pomyslné razítko silného výkonu své logo highendové lebky.

U smartphonů v dnešní době vídáme spíš trend zvětšování. Sehnat telefon do 5" úhlopříčky bývá již docela problém, kdežto phablety máme takřka hned u ruky. U PC se jde ale opačným směrem: čím menší a kompaktnější, tím samozřejmě lepší.

Tímto směrem se vydal i Intel, který nedávno zveřejnil ve svých prospektech připravovaný projekt Skull Canyon. Jedná se o výkonný NUC (next-unit of computing), kompaktní PC. Na co se tedy můžeme těšit?

S největší pravděpodobností na krabičku velikosti 20,3 x 10,2 x 2,5 cm. Možná se to na první pohled nezdá až tak malé, na druhou stranu pokud zde opravdu najdeme nový Intel Skylake procesor v kombinaci s GPU Iris Pro 580 (72 jednotek EU "GT4e" s eDRAM) tak je jisté, že se již bude muset Intel postarat o nějaké to pořádné chlazení.

Intel Skull Canyon 2

Skull Canyon NUC PC by také mělo disponovat čtyřmi USB 3.0 porty, Ethernetem, slotem na SD karty, HDMI portem, Display portem, Thunderboltem 3 a USB-C portem. Intel také zřejmě nabídne v tomto případě možnost připojit externí grafiku, rozšířit paměť atp. Vzhledem k rozměrům daného PC a externí grafiky už se nedá ale moc mluvit o kompaktnosti, stále jsme však ve fázi spekulací, protože co se Intelu týče, v jeho oficiálních informacích nalezneme zmínku pouze o GPU Iris PRO. Můžeme se tedy nakonec dočkat i krabičky s mnohem menšími rozměry a jinou výbavou.

Intel Skull Canyon 4Intel Skull Canyon 3

Vzhledem k onu logu "lebky" bychom se ale mohli shodnout na tom, že se tak či tak nebude jednat na poli NUC o žádné ořezávátko. Intel tuto "lebku" přidával vždy ke svým highendovým produktům určeným především pro hráče. Naposledy jsme ji mohli vidět na disku "Intel SSD 730", dále pak na základních deskách či v názvu dvouprocesorové highendové platformy "Intel Skulltrail". Určitě se tedy máme na co těšit.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Výkonné mini-PC Intel NUC Skull Canyon s Intel Skylake a Iris Pro Graphics

Žádné komentáře.