CDR.cz - Vybráno z IT

Intel Compute Stick: Minipočítač uvnitř flashky nově s výbavou stolního PC [CES]

nepřehlédněte
Intel Compute 24
Intel znovu dokazuje, že výkonný počítač dnes nepotřebuje příliš prostoru. Nové modely Compute Stick se vejdou do kapsy a dorazí s více než dvojnásobným výkonem, podporou 4K a vyřešeny byly i neduhy, jako nedostatek USB konektorů. Nízká cena zůstala.

Ačkoliv byl původní Compute Stick zajímavým produktem, trpěl několika neduhy. Pokud opomeneme bzučivé aktivní chlazení, které do podobně malého zařízení prostě nepatří, chyběl ještě dostatek USB portů pro periferie. První Compute Stick tak můžeme brát jako zajímavou betaverzi, která před sebou měla zajímavou budoucnost, což se dnes potvrzuje.

Modelů je více, všechny jsou výkonnější a dostali 14nm Cherry Trail procesory

Nejnovější základní model, tedy přímý nástupce předchozí generace Compute Sticku, dostal do vínku procesor Atom x5-z8400, 2 GB RAM a 32GB úložiště. Podle interního benchmarkingu výrobce by měl být přibližně dvakrát výkonnější při zachování stejných rozměrů. V praxi to znamená, že by se mohl stát opravdovou náhradou za přenosný počítač. Napomáhá tomu i přidaný USB 3.0 port, takže zde jsou nyní dva plnohodnotné USB konektory.

Intel Compute 22

Nová verze Compute Sticku podporuje Bluetooth, WiFi 802.11ac a přidána byla další anténa pro lepší příjem signálu. Jedná se o důležitou změnu, neboť je WiFi v tuto chvíli jedinou možností, jak se bez dalších doplňků připojit k internetu.

Intel Compute 21

Konkurentem pro základní model Intel Compute Sticku bude i nedávno představený model od Zotacu, který do PC Stick zvládl zaintegrovat i Ethernet. Jak se zdá, miniaturní počítače se brzy stanou parketou velkých hráčů a nebude důvod sahat po neznámých čínských značkách.

Vyšší výkon i cena s Core M3 a M5

Intel se rozhodl, že do minipočítače vedle procesorů řady Atom použije i modely řady Core M. Co se týče designu, změny zde jsou minimální. Velmi zvláštní je ale fakt, že na těle najdeme opět jen jeden USB konektor. Proč tomu tak je? Intel dvojici USB 3.0 schoval přímo na tělo síťové nabíječky a je tedy připojena skrze napájecí micro USB konektor.

Intel Compute 23

Co se týče výbavy, můžeme se těšit na 4GB RAM, 64GB úložiště a slibuje mnohem vyšší výkon, než model s Atomem. Problémem nemá být ani přehrávání 4K videa a u modelu s Core M5 nebude chybět podpora technologie Intel VPro sloužící k hardwarovému zabezpečení. Core M3 model dorazí na trh s Windows 10 a cenou 399 dolarů (10 000 Kč) a M5 za 12 500 Kč bez předinstalovaného OS, což jsou z našeho pohledu ceny poměrně nesmyslné. Jako ukázka technologie nepochybně zajímavé, ale cena by musela být přibližně na polovině, aby zaujala.

Zase aktivní chlazení?!

Nové verze Compute Sticku dorazí opět v plastovém provedení. Tvar se lehce změnil a nyní je zařízení o něco hezčí, ale bohužel - aktivní chlazení zůstalo. Podle rozhovoru s Johnem Deatheragem z Intelu je u takto malých zařízení aktivní chlazení jednoduše nezbytné z důvodu přehřívání. S tím nesouhlasíme a považujeme to za zbytečnost. Raději bychom o trošku tlustší zařízení, které nebude při zátěži pískat jako poletující hmyz.

Intel Compute 25

Do budoucna by bylo skvělé vidět zařízení, které nepotřebuje externí nabíječku, ale vystačí si třeba s výstupem standardu HDMI MHL. Stejně tak raději uvidíme větší Compute Stick, ale bez aktivního chlazení. To je ale zatím očividně u Intelu spíše zbožné přání.

Uvidíme, jak si nové modely povedou, minimálně model s Atomem by mohl být skvělou hračkou k TV. Na trh se novinky dostanou již letos v únoru.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel Compute Stick: Minipočítač uvnitř flashky nově s výbavou stolního PC [CES]

Pátek, 15 Leden 2016 - 09:59 | franta flinta | A proč to není všechno integrované v té nabíječce...
Pondělí, 11 Leden 2016 - 23:50 | BTJ | Ale tak kdyz porovnavas takhle, tak to si pust...
Pondělí, 11 Leden 2016 - 09:55 | XY | http://cpuboss.com/cpus/Intel-Atom-Z3735F-vs-...
Pondělí, 11 Leden 2016 - 08:41 | uni | Zaintegroval... Bože můj :-) A i tady dle všeho...
Neděle, 10 Leden 2016 - 23:04 | BTJ | Vubec nevis o cem mluvis .... ten tvuj ma jeste...
Pátek, 8 Leden 2016 - 12:24 | XY | Cokoliv s tím Atomem i když to má být "2x...
Pátek, 8 Leden 2016 - 01:44 | BTJ | Aha, takze cena $159 ..... s DPH cirka 5 tisic,...
Čtvrtek, 7 Leden 2016 - 18:46 | BTJ | V tomhle ohledu jeste budou mit cinani co rict...

Zobrazit diskusi