CDR.cz - Vybráno z IT

Jak složit Rubikovu kostku? Návod pro začátečníky

nepřehlédněte
Existuje mnoho postupů, jak úspěšně vyřešit Rubikovu kostku. Různé metody mají různé úrovně obtížnosti - některé jsou vhodné pro tzv. „Speedcubery“, jiné zase pro úplné začátečníky a další pro ty, co ji chtějí složit třeba se zavázanýma očima. Jaký je však ten nejjednodušší způsob, podle kterého kostku složí i úplný začátečník?

Seznamte se s principem Rubikovy kostky 

Pokud jste Rubikovu kostku ještě nikdy nedrželi v ruce, nejdříve si s ní chvíli pohrajte a zkuste, jak daleko se dokážete dostat bez jakékoliv pomoci. Většina lidí s trochou času dokáže vyřešit alespoň jednu barvu. 

Mimochodem, následující návod je určen pro vyřešení kostky 3x3x3, Rubikova kostka však existuje v mnoha velikostech - od malých kostek 2x2 až po složité kostky 13x13. Postup pro větší kostky ale v zásadě vychází z pochopení složení kostky 3x3, takže vám pomůže v budoucnu i s pochopením skládání větších kostek.

Pár věcí, kterých si všimnout: 

  • Pevné středové čtverce - bez ohledu na to, jaký druh rotace provedete, středové díly vždy zůstanou ve stejné poloze; určují tedy barvu každé strany
  • Množství řešení - existuje tolik možných konfigurací (přes 43 kvintilionů), že by nebylo možné kostku vyřešit náhodným otáčením
  • Strategie - je obtížné nezasahovat do již vyřešených částí kostky, je potřeba si ji rozdělit na vrstvy a v každém kroku využívat algoritmy, které neporuší již hotové části

Terminologie

Návod na složení Rubikovy kostky pracuje s množstvím zkratek, které byste si měli osvojit ještě před tím, než se pustíte do práce:

  • U (UP) – otočení horní strany po směru hodinových ručiček,
  • D (DOWN) – otočení spodní strany po směru hodinových ručiček
  • R (RIGHT) – otočení pravé strany po směru hodinových ručiček
  • L (LEFT) – otočení levé strany po směru hodinových ručiček
  • F (FRONT) – otočení přední strany po směru hodinových ručiček
  • B (BACK) – otočení zadní strany po směru hodinových ručiček.

K otáčení proti směru hodinových ručiček se používají stejné zkratky zakončené znakem ' (U', R', L' atd.).

1. Bílý kříž 

Při skládání Rubikovy kostky se standardně začíná bílou barvou. Nejprve je zapotřebí poskládat bílý kříž a věnovat přitom pozornost barvě bočních středových dílů.

Zkuste kostku do této fáze dostat bez návodu, abyste se s kostkou seznámili a zjistili, jak daleko se zvládnete dostat bez pomoci. Tento krok je totiž poměrně intuitivní, jelikož zde ještě nejsou žádné vyřešené části, na které je třeba si dávat pozor. Pravidlo je jediné: bílé okraje musí být vyřešeny podle barvy středových dílů, jak je znázorněno níže.

 

2. Bílé okraje 

Ve druhé fázi je zapotřebí uspořádat bílé rohové dílky tak, abychom dokončili první stranu kostky. Pakliže jste vytrvalí a zvládli jste poskládat bílý kříž bez návodu, můžete si troufnout i na tuto. 

Pokud máte potíže s řešením bílých rohů, zde je jednoduchý trik, který můžete vždy použít - stačí si zapamatovat krátký algoritmus a opakovat jej, dokud není dílek vyřešen: R’ D’ R D.

Přesuňte daný roh pod místo, kam patří, a opakujte algoritmus výše, dokud bílý roh nezapadne na své místo ve správné orientaci. Na konci tohoto kroku by vaše kostka měla vypadat takto:

 

3. Druhá vrstva 

Do této chvíle byl postup docela přímočarý, ale odteď už se algoritmům nevyhnete. Na dokončenou bílou plochu již můžete zapomenout, takže otočte kostku vzhůru nohama, abyste se zaměřili na nevyřešenou stranu.

V tomto kroku dokončujete první dvě vrstvy a musíte k tomu použít dva symetrické algoritmy - pravý a levý. Pokud vaše kostka nemá žádný díl v horní vrstvě zarovnaný jako na obrázcích níže, otočte horní část, dokud se jeden z okrajových dílů neshoduje s jedním z obrázků níže. Poté postupujte podle odpovídajícího algoritmu pro tuto orientaci. 

Levý algoritmus: 

Pravý algoritmus:

Na konci tohoto kroku by vaše kostka měla mít vyřešenou střední vrstvu a neporušenou bílou plochu na spodní straně.

 

4. Žlutý kříž 

Nyní můžeme začít řešit poslední vrstvu vytvořením žlutého kříže na horní straně kostky. Nedělejte si starosti, pokud se boční barvy neshodují s bočními středy, protože v dalším kroku je pošleme na jejich konečné pozice.

V tomto okamžiku byste měli mít na vrcholu krychle jeden ze čtyř žlutých vzorců. Pomocí níže uvedeného algoritmu a jeho opakováním pak dosáhnete požadovaného kříže.

Tečka - pakliže máte na vrchní straně pouze žlutou středovou tečku, celý algoritmus musíte opakovat třikrát. Ujistěte se, že jste po první fázi přeorientovali kostku ve svých rukou, protože tvar „L“ bude obrácený.

Tvar „L“ - jste dva algoritmy daleko od cíle. Ujistěte se, že žluté okraje jsou umístěny na levé a zadní pozici, jak je znázorněno na obrázku.

Čára - proveďte algoritmus jednou a držte čáru vodorovně.

Kříž - máte hotovo, můžete se vrhnout na další krok.

 

5. Žluté okraje 

Po vytvoření žlutého kříže na vršku kostky musíte umístit žluté okrajové dílky na jejich konečná místa, aby odpovídaly barvám postranních středových dílků. Posuňte přední a levý žlutý okraj pomocí následujícího algoritmu:

 

Můžete se dostat do situace, kdy budete muset tento algoritmus použít více než jednou. V takovém případě algoritmus proveďte jednou a poté otočte kostkou vodorovně o 180 stupňů, abyste se ujistili, že ve druhém kole měníte správné dílky.

6. Žluté okraje na svém místě

Jste velmi blízko k dokončení řešení Rubikovy kostky. V tuto chvíli zůstaly nevyřešené pouze žluté rohy, které doladíte ve dvou krocích. Nejprve je musíme přemístit a v dalším a posledním kroku je zorientujete.

Najděte dílek, který je již na správném místě, přesuňte jej do pravého předního horního rohu a poté použijte následující algoritmus pro přesunutí (cyklování) tří špatných dílků vyznačených na obrázku.

Znázornění před/po:

7. Dokončení Rubikovy kostky

Všechny dílky jsou na svých správných místech, nyní stačí jen orientovat žluté rohy, což se ukázalo jako nejvíce matoucí krok.

Držte kostku v ruce s nevyřešeným rohem v pravém horním rohu a poté dvakrát nebo čtyřikrát proveďte níže uvedený algoritmus, dokud nebude daný dílek dobře orientován:

Nejdříve se bude zdát, že se celá kostka rozhodila, ale nemusíte mít strach. Poté otočte pouze horní vrstvu, abyste přesunuli další nevyřešený žlutý dílek do předního pravého horního rohu krychle a proveďte stejné R’ D’ R D znovu, dokud tento konkrétní díl nebude na svém místě. Dávejte pozor, abyste neposunuli dvě spodní vrstvy mezi algoritmy a nikdy neotáčeli celou kostkou!

Tento krok opakujte pro zbylé nezapadající žluté rohy a máte hotovo.

Diskuse ke článku Jak složit Rubikovu kostku? Návod pro začátečníky

Úterý, 14 Červen 2022 - 11:59 | CyberAngel | To jsme přesně dělali jako děti. Tak jsem si řekl...
Úterý, 14 Červen 2022 - 11:16 | hajčus | Je... :)
Úterý, 14 Červen 2022 - 11:15 | hajčus | Stačí vydloubnout jednu rohovou kostičku, kostku...
Úterý, 14 Červen 2022 - 07:33 | Kert | Okurková sezóna.
Úterý, 14 Červen 2022 - 07:29 | Bonfire | Pěkný, díky za osvěžující téma :) musím si to...
Pondělí, 13 Červen 2022 - 20:02 | brk | A není to nuda? Mi to taky trvalo asi 15 let, než...
Pondělí, 13 Červen 2022 - 19:39 | Gath G | Ano, tomu se říká "myslet čtyřrozměrně...
Pondělí, 13 Červen 2022 - 15:59 | Gaunter | Túto klasiku som dával pod 1,15 minúty, ale taká...
Pondělí, 13 Červen 2022 - 15:38 | Pepaja | Já si kdysi dávno vymyslel vlastní postup. Tedy...
Pondělí, 13 Červen 2022 - 15:05 | Hirogen | A není jednodušší ji rozebrat a sestavit? :-)

Zobrazit diskusi