CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Fenomén phablety: Jaký smysl mají telefony s větší úhlopříčkou?

No, já jsem přešel ze 4" na 5,3" (Lenovo S860) pár týdnů zpět a nepostřehl jsem žádné funční problémy - kalhoty jsem neměnil, palce neprodlužoval, v zásadě žádná větší změna. Zařízení celkem odbourává potřebu tabletu, který jsem považoval (pro soukromé účely) za zbytečný už před změnou, ale pracovně se s nimi potýkám. Je fakt, že ovládání už je nutně obouruční, ale zase na druhou stranu takové ty jednoručně prováděné operace jako přijetí hovoru nebo přepnutí na hlasitý odposlech jednoručně jdou.

Kolem dokola bych řekl, že se na tom líp čte a nepřináší to nějaké větší problémy, takže aniž bych upadal do nějaké extáze jsem v poloze, kdy nemám nějakou zásadní odpověď na otázku "proč ne?"

Paradoxně největším problémem je pro mě velikost baterie, protože standardní nabíječkou se to nabíjí přes 8 hodin. Naštěstí v Lenovu přibalili 2A nabíječku, ale mám takovou jen jednu.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Na ebay jsem ted kupoval nabíječku 2A (EU) za 20kč :)

+1
+46
-1
Je komentář přínosný?

Jednou takovou , na 1A jsem zakoupil pred necelym rokem. Vydrzela asi tyden. Pak mi poslali druhou, 3/4 roka jsem s ni nabijel, nez mne napadlo s tim nabijem telefon, kterej bral tech 1A. 2x zkus hadat, co se s ni stalo :) A to nestala 20Kc, ale asi 150. Tak hodne stesti a viru, ze neodejde i zarizeni, ktere bude "nabijet".

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ja, stejne jako WIFT, pouzivam Galaxy Note 2, presel jsem z iPhonu 4s. Celkem spokojeny, ale na vylet do Cech jsem si koupil Alcatel OneTouch Star. Preci jen sem chtel byt venku v shortkach vice nalehko. Velikost displaye mi hlavne vyhovuje pri serfovani na netu a pri navigaci v aute. Note 2 mam uz rok a 3/4 a zanedlouho budu moc upgradovat, ale zustanu u note 2 a snizim si tim mesicni pausal.

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Fakt nekdo presel z iphonu na android? Tos dostal zadarmo v praci a iphone se ti rozbil ne?:o)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Je mi jasné, že to je trolling, nicméně IMHO jsou dnes všechny platformy dost rovnocenné a opisují od sebe jak Horáček s Pažouzem (což nepovažuji za chybu) - Here už je zadarmo i na androidu, modifikační centrum na widlích a ios atd. Ted už jediné, čím se to opravdu liší, je v tom, co který výrobce uživatelům zakáže.

+1
-73
-1
Je komentář přínosný?

Podle me se jeste lisi stabilitou a celkovou vyladenosti/nalestenosti... tady bych si troufl tvrdit ze iOS a Windows Phone zapasi o prvni pricku a android je druhy, nicmene porad velice pouzitelny a v nekterych jinych, vice specifickych, oblastech i lepsi.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Tak jednak sem dostal Note 2 za £60 pri obnove dvoulete smlouvy (za tyden uz byla za 30 a za mesic zadara kua, sem mohl pockat)... iPhone jsem prodal na ebay behem 5ti minut od publishnuti listingu do Italie za £250. A chtel jsem v te dobe pri studiu vetsi display a aktivni digitizer pro oznacovani pasazi v PDFkach a na rychle poznamky. Nelituji a nechavam si note 2. Ted je muj novy 'holy grail' baytrail win 8.1 tablet za £59 :–) Ja vim, ze si proti Androidu totalne nenavistny, ale neni to tak strasne jak sis to za ty roky vsugeroval :-)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se mi to, nebo jsi v komentáři tentokrát zapomněl zmínit svůj dotykový Latitude? :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zvetsovani uhlopricky je logicke a v poradku. Telefonovani se stava u telefonu "podruznou" funkci. Primarne se z toho stava zarizeni pro konzumaci obsahu kde driv byly tablety, protoze ten telefon je proste univerzalnejsi. Kdyz uz je treba, zavolat z toho jde taky. Nicmene slouzi to uz davno necemu jinemu. Proc pouzivat web, socialni site, fotky, videa na miniaturni obrazovce, kdyz za stejnou cenu muzu mit vetsi? A ze se to pri telefonovani blbe drzi? A? Kolik hodin mesicne dnes lidi provolaji a kolik casu telefon pouzivaji jako zarizeni pro zabavu?
Samozrejme zobecnuji, je spousta lidi co velkou uhlopricku nepotrebuje, co nema ani datove pripojeni, pouzivaji "hloupy" telefon.. ale to neni podstatne, hlavni smer trhu je vcelku jasny..

+1
-55
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze mesicne protelefonuju tak 100 hodin, nektere mesice i mozna 200. Oproti tomu k zabave pouzivam telefon asi tak 1 hodinu mesicne v prumeru (když sedim na zachode, zahraju si karty :-))
Jak uz jsem psal u jiného clanku - vůbec nemam potrebu se prezentovat na nejakych sociálních sitich, když se chci podivat na film, jdu na nej do kina a když potrebuju s nekym mluvit, tak mu proste zavolam. Knihy ctu v papirove podobe a nehodlam v zivote cist jedinou knihu na mobilu. Precetl jsem par, fakt par knizek na PC a proste papir je papir.
Takze pro me za me at si ma telefon uhlopricku jakou chce, me to nejak nezajima. Me vice zajimaji věci jako HW klavesnice, například kvůli psani sms v okamziku, když ridim auto - na tech dotykových telefonech je to zcela nerealna věc, pokud teda nechci jit s rizikem az za hranu. Na HW klavesnici pisu téměř po hmatu a skoro na to nekoukam, ovšem sehnat nejakej rozumnej telefon s QWERTY HW klavesnici není zadna slava :-(

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Po HW klavesnicich je slusna poptavka, jenze temer zadna nabidka.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se v zasade vylucuje. Kde je poptavka, tam se vytvori nabidka. Ty telefony se prestaly vyrabet z jedineho duvodu - prestal o ne byt zajem. Par lidi co by si je koupilo se nade, ale neni jich dost pro zahajen komercne uspesne vyroby.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Nabidka se sama nevytvori. Tu musi vytvorit nekdo, kdo ma bohatstvi nebo moc o tom rozhodnout. A temhle lidem je to tezce nekde. Oni vi, ze prodavat se bude pouze to, co oni milostive pusti do vyroby. Franta z JZD si doma v garazi telefony s QWERTY delat nezacne, nebot je to technologicky narocne a drahe.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Klidne si zij v bludu o nejakem vyznamnem zajmu qwerty klavesnic u telefonu. Ono Franta z JZD ho jiste delat nezacne, ale spousta cinskych firem by (videt tam potencial zisku) po tom skocila. Jenze ta poptavka proste neni. Nemusi se ti to libit, nemusis s tim souhlasit, ale proste je to fakt...
Nebo mam pro tebe super tip na zbohatnuti: Kickstarter, nabidni vyrobu qwerty telefonu a ty hordy zajemcu ti utrhnou ruce. Zadat nasledne vyrobu nekde v cinske fabrice uz je hracka...

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Jen se zeptam - to ma byt jen takove to klasicke urazlive rypnuti/plivnuti a jses tedy jen obycejny debil, a nebo to myslis vazne, a jses tedy obycejny hlupak?

To jako mas pocit, ze na kickstarter jde prijit s tim, ze "ja budu vyrábět QWERTY telefon a vy mi na to dejte peníze" a to je vse? Obavam se, ze nejprve by bylo potřeba mit nejaky zaklad, například vedet, jak to ma vypadat, jak to bude zapojene a podobne. Mas dojem, ze každý druhy clovek co tu chodi nemá problém s tim naprojektovat mobilni telefon? Fakt?

Jinak samozrejme pravdu mají castecne všichni:
Trh s mobilama dneska dost urcuji sami vyrobci, kteří se snazi zakaznikum vnutit jejich pojeti a doufaji, ze se to chytne. Trebas u takového Applu se to chytlo, jinde se to nechytlo. Nevidim na tom nic divného, deje se to bezne i v jinych oblastech.
Na druhou stranu porad ještě existuje nejaka ta zpetna vazba a vyrobci nakonec naskocej na vlnu toho, co je uspesne. Telefony s HW klavesnici se samozrejme delaji, ale rozhodne ne v takove mire, jako jiné. Je jasne, ze kdyby po tom byla extremni poptávka, tak se to bude delat ve velkem.
Zde se zacarovanym kruhem vratim k tomu, ze vyrobci si proste sve zakazniky vychovavaji tim smerem, který se jim hodi. A dneska se jim hodi směr "s telefonem se az tak netelefonuje, to je vedlejsi...Telefon je tu na socialni site, na foceni, na nataceni videi, na malovani, a také hlavne na to, aby to byl modni doplněk, musí to hezky vypadat....". A tento směr protlacuji.
Vsadim se, ze kdyby Apple prisel s tim, ze "HW klavesnice je to, co potrebujete, nemůžete se bez toho obejit", tak do roka ma 90% telefonu HW klavesnice...

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

S tim Applem mas bohuzel pravdu, uz hodne dlouho si preju, aby telefon s QWERTY udelal, to by potom byl vyber. Ale zase by ostrouhali priznivci placek. Rad bych videl nejakou vyrovnanou nabidku pro vsechny, ne odezdikezdismus.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

jj, neco na tom bude. Ja osobne bych si klidne koupil mobil s 5ti palcovym eink displayem. (nikoliv jako pridavny, ale jako hlavni). Vsak hry nehraju, GPS mi s pomalym refreshem taky staci a cteni na internetu taky. A jako vedlejsi efekt tu bude mnohem delsi vydrz baterie.. Jenomze nic takoveho na trhu neexistuje..

+1
+48
-1
Je komentář přínosný?

To by byla taky zajimava moznost. Jenze dneska vsichni furt vyrabeji plusminus to same, zadna snaha o inovaci, rozdeleni vyrobku dle pozadavku zakazniku, atd. Pripomina mi to dobu, kdy tvrde vladly desktopove PC. Proste pocitac byla krabice pod stolem. Dneska muzete mit desktop, notebook, tablet, smartphone...

+1
-87
-1
Je komentář přínosný?

"Pripomina mi to dobu, kdy tvrde vladly desktopove PC. Proste pocitac byla krabice pod stolem."
mozna spatne prirovnani, protoze prave do te krabice pod stolem jsem si mohl dat co jsem potreboval i tehda, pokud to ovsem nebyl zapeceteny uzavreny Apple iCosi.

+1
-61
-1
Je komentář přínosný?

to jo, ale byla to hnusna bila krabice a basta :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

aha konzumni spotrebitel, ono je dulezitejsi jak to vypada nez co to umi. tak to potom jo

+1
-64
-1
Je komentář přínosný?

Cinske firmy stejne jako ostatni vyrobci jen plusminus kopiruji to, co dela Apple, na nejake samostatne mysleni proste nemaji.
Na Kickstarteru se tezko vyberou miliardy, kolik rozjedi vyroby (a podpora) mobilu patrne stoji. A mimochodem - ja v tom nevidim zpusob zbohatnuti, ale moznosti zakaznika si vybrat

+1
-67
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano, vsak to pisu, samozrejme ze to neznamena, ze tyhle pozadavky maji vsichni. Jsou i taci, kteri maji telefon hlavne na telefonovani. Ale vyrobci to musi brat tak, ze je to uz mensina. HW klavesnice se mi libila taky, byl jsem na ni zvyknuty dlouho (Handspring Treo 90, Palm Treo 650, HTC Touch Pro2, BB 9700) ale priznam se, ze uz bych ji nechtel, ta virtualni mi staci, nezabira misto, zarizeni je diky tomu mensi, lehci, neni tolik mist kam zaleze bordel...
(psat sms pri rizeni? to bych snad nahlas ani nerikal)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ono se na HW klavesnici obecne pise asi 10000x lepe (me teda urcite). Při rizeni je to kriticke, tam nic mimo HW klavesnice nejde (idealni na psani sms při rizeni byly stare telefony, kde se psalo pomoci 10 tlačítek, kde to slo v podstate z 99% "po hmatu" a clovek se na ten telefon nemusel divat vůbec), ale i jinak se mi pise mnohem lepe. Ja když uz pisu smsku, obvykle ma klidne 500-600 znaku, a tam uz je dost znat i rychlost (pisu dost se smajlikama, takze na virtualni klavesnici to obvykle znamena prepinat mezi sadama a to uz je vůbec zdrzovacka).
Btw svého casu jsem na tom telefonu pouzival i ICQ a opet - HW klavesnice v tu chvili je velka vyhoda.

Ale jinak chápu, ze mraky lidi mají telefon na všechno, mimo telefonovani. Holt je dneska takova doba, nemá cenu se tim nejak zabývat, ona je to ted par let moda, za par let bude moda něco uplne jiného....Ostatne ty, kterym je dneska 20-30 a NUTNE potrebuji tuhlecty socialni site a podobne, temza 20 let bude 40-50 a budou mit zase uplne jiné zivotni priority :-))

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

psát sms za jízdy?! To snad ne. A proto to na našich silnicích dopadá tak tragicky. Spousta chytráků se tak zabývá telefonem že nevidí přibržďující auto, vybíhající zvíře či změnu sjízdnosti vozovky.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

I kdybych mel volat pul minuty mesicne a nekdo me s tim mel videt, tak se propadnu hanbou a nekoupim to!!! A jaka konzumace obsahu? Konzumace webu s mizernym prohlizecem je uplne stejna jak na 4.5, tak na 5.5 ........ pochopil jsem, ze minimum je aspon 7" a plnohodnotny prohlizec webu ..... to same na video, 5.5" je nouzovka, kde je uplne jedno, jestli mas 4" telefon ... neni to nic vic nez po vsech smerech kompromisni zarizeni .... da se na nem delat temer vsechno, ale vsechno mizerne ... bud si koupim tabletPC, na kterem budu moct delat vsechno, ale proste si z nej nezavolam a kdyz tak velmi uboze ..... nebo si koupim telefon a budu to pouzivat jako smartphone pro obcasne vsechno s relativne slusnou kvalitou a navic se to vejde do kapsy ..... a nebo si koupim oboje a budu to pouzivat tak jak se to pouzivat ma .... a jako fallback mam telefon vzdy a muzu tim padem delat vsechno ......
Stejne jak phablety (OMG, to je priserne slovo) nenahradi telefony nebo tablety, stejne tak nenahradi tablety notebooky a PC atd .... phablet je metrosexualni picovina ....

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych to videl jednoduse. Proste se prestaly vyrabet mobilni telefony a to co dneska kupujeme je ve skutecnosti zarizeni pro mobilni pristup k internetu. A mimochodem umi i telefonovat a psat SMS, byt nijak pohodlne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tak zase bych to nevidel az tak cerne (a to ze sam kritizuji kudy chodim). Ono i "nechytre" telefony za par stovek se stále vyrabeji. Myslim, ze nas problém je v tom, ze chceme něco mezi. Nechceme telefon, který nebude umet vůbec nic - preci jen 1x za uhersky rok se hodi na tom pustit mail, mapu ci něco podobného, na druhou stranu nechceme nejaky hypersmart "telefon", který umi internet a fotky a videa a malovani a ja nevim co všechno, ale telefonuje se z toho nepohodlne.
Ja mam HTC TouchPro 2 a bohužel uz je to starecek, ještě k tomu mi s nim male decko uz párkrát trisklo o zem, takze uz nefunguje fotak (který nepotrebuju, no 1x za mesic bych ho potreboval)...Obavam se, kdy to odejde uplne. Priznam se, ze tohle je PRESNE telefon pro me, Když někdo vyrobi něco podobnyho, tak to koupim :-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ty nechytre telefony jsou v realu desny hnuj. Napriklad obsahuji jen nechutne a nepouzitelne melodie, neustale cpou cloveku radio, atd. Proboha i stara 3310 byla lepsi.

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Se závěrem asi komplet nesouhlasím. Pořádně použitelný smartphone je pro mě nad pět palců. A myslím, že pro většinu, které je kupují, to bude zrovna tak, ne tlak výrobců nebo kdesi cosi.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Dočetl jsem to až po větu, kde autor zmiňuje, že aktuálně používá iPhone 5s. Potom jsem to zavřel.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A co je spatneho na iPhonu 5s? Pan je asi extremista...

+1
-67
-1
Je komentář přínosný?

Asi ano.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mám to podobně jako autor - začínal jsem na Xperii Ray, po dvou letech jsem ji vyměnil za Xiaomi Redmi 1S - na Ray se mi líbila velikost, telefon jsem schoval kamkoliv. ale jako protiváhu jsem se musel símřit s horší ergonomií, třebas psaní na malé klávesnici bylo docela zajímavé. pak jsem si osahal 4,7" telefon a řekl jsem si, že to nebude taková hrůza. komfort ovládání se zlepšil, ale na druhé straně zas musím řešit nerudovskou otázku "kam s ním". nicméně k menšímu telefonu bych se nevrátil. těch 4,7" je pro mě ideální, jak na ovládání, tak na používání - mapy, navigace v autě... ale větší telefon bych asi nechtěl, byť mám relativně dlouhé prsty. u 4,7" asi delší dobu zůstanu.

+1
-69
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem tu kdysi v nějaké diskuzi napsal, že mi vyhovují velké LCD, protože hůře vidím a mám velké ruce, tak jsem byl označen za trola, protože dle názoru většiny "vycmrdlých cucáků" , nikdo rozumný nepotřebuje velký LCD. Nevím proč některým jedincům dělá problém pochopit, že každý má jiné potřeby. Někomu prostě stačí starý telefon s 1.8" LCD protože ho mají hlavně na telefonování, mě třeba vyhovuje velký LCD (nevadil by mi ani 7" LCD) protože telefonuji minimálně, a používám ho jako pocket PC.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Už téměř rok vyhlížím mobilní telefon ASUS Zenfone 5, který se k nám dostal se značným zpožděním. Chtěl bych se tedy zeptat, jaký máte dojem z používání toho telefonu. :-)
Děkuji mnohokrát. ;-)

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si, ze na tema "phabletu" je nesmyslne spekulovat, je celkem jasne, ze je to jen "modni" zalezitost, kdy se to snazi vecpat par pitomcum za nesmyslne penize. Platilo, plati a VZDY platit bude, ze phablet je mizerny telefon a jeste horsi tablet!
A protoze obrazek vyda za tisic slov .......
http://sharing.wptv.com/sharewcpo//photo/2013/01/14/_Phablets__may_be_th...
http://www.techarena.co.ke/wp-content/uploads/2014/04/samsung-mega.jpg

Podobneho cloveka jsem potkal v patek, uz druheho za rok ... JAKO SORRY, ALE TOHLE JE PROSTE U-BO-HOST !!! Je to jeste vetsi traparna nez BT handsfree do ucha .... zajimalo by me, kde chodi na ty zpravy, ze je to dnesni trend a dobre se to prodava? Troufnu si tvrdit, ze se to vubec neprodava, proto tyhle medialni masaze na zvyseni HYPU tohoto nesmyslu .... to je jak samsung tvrdil, ze prodava v USA vic tabletu nez apple (nez vyslo najevo, ze jich prodal 10k kusu).
Nejvic vtipne je to v kontrastu s "telefony na volani", ktere maji o nekolik radu kvalitnejsi telefonovani, vydrz, ovladani a konci na miniaturnich rozmerech .... treba mam tu nokiu 101, ktera jiste neni z nejmensich, ale je to proste telefon ... jeste byla moda miniaturizace, za chvili budou lofasove volat s notebookem u hlavy ....... proste se to neprodava, JA TOMU NEVERIM!

Jinak nepsalo se tu uz tak pred pul rokem, ze ubuntu touch se rusi?

EDIT: lol, tak ted ctu, ze ten jediny ubuntu touch tablet se odklada diky nevyladenemu systemu (duh!) ... a i tak pry bude distribuovan s lagroidem a ubuntu si budou moct lidi preflashnout (pokud to zvladnou) ..... cili prelozeno do cestiny: pocet potencialnich uzivatelu nula (nebo tak neco) .....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Sice píšu se zpožděním, ale nedalo mi to. Z tvého přispěvku mi vyplýva jediné, jsi arogantní blb. Když ti velký displej nevyhovuje, fajn, tvoje věc. Klidně si volej z Nokie 3310. Já s tím nemám problém. Tak proč máš, do prdele, problém ty s tím, že někomu vyhovuje větší displej? Já se přiznám, používal jsem nějakou dobu 2 šestipalcové telefony. Po výměně za Sony s 5.2 palcovým displejem (z jiných důvodů než velikost displeje) mám jediný problém, a to si zvyknout na menší displej. Na 6ti palci jsem si www stránky nemusel zvětšovat, na 5.2 palci už pro komfortní čtení musím.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Copak jenom Phablety...
Osobně aktualně používám Razr M a velikostně je na samé hranici snesitelnosti.Měl jsem původní G a v ruce i Moto X a prostě dnešní trend zvětšování mně připadá příšerný.Viz nové G a X...Z relativně velikostně rozumného G udělala nová generace další 5 palcovou placku.Proboha proč? Osobně bych mnohem raději nějakou Defy 2 než plácačku na mouchy:) A toto se netýká jenom Motoroly...Dnes i střední třída musí mít 4.5 palců,nejraději alepoň 5.Bože.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam Nokii 1320 a ta ma 6 palcovej display. A spokojenost. Mensi displej uz nikdy nechci. Dobre se na tom telefonuje ale hlavne se na tom dobre cte. Tablet vubec nepouzivam. Tohle je idealni kombinace obeho.

+1
+47
-1
Je komentář přínosný?

Když budu chtít sklidit kopu uhlí s vašima lopatama, pak Vám pošlu MMS. Jo?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Pro všechny kteří minimálně telefonují ale naopak o to víc na něm různá data konzumují či vytváří, jsou velká pádla super, včetně mě.
Navíc mám i "chytré" hodinky, tedy opravdu nemusím tahat telefon v kapse, ale mám ho většinou hozený v tašce, či báglu a o všem vím když se podívám na ruku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja, stejne jako WIFT, pouzivam Galaxy Note 2, presel jsem z iPhonu 4s. Celkem spokojeny, ale na vylet do Cech jsem si koupil Alcatel OneTouch Star. Preci jen sem chtel byt venku v shortkach vice nalehko. 8 ball pool https://8ball-pool.io online

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.