CDR.cz - Vybráno z IT

Fenomén phablety: Jaký smysl mají telefony s větší úhlopříčkou?

Telefonů s větší než normální úhlopříčkou tzv. phabletů za poslední rok přibylo jako hub po dešti. Většina velkých výrobců mobilních zařízení si velikost phabletů zvolila i jako výchozí měrnou jednotku pro své aktuální vlajkové lodě.
blog
Alcatel Smartphone

Zkrátka a dobře se nás snaží přesvědčit, že pět až šest palců úhlopříčky je další milník v rozvoji mobilních telefonů. Tedy když už ovládání dotykem, tak na pořádné ploše. Co je skryto ale za skutečným zvětšováním telefonů? 

Mezi novináři jeden čas koloval oblíbený vtípek, že phablety byly primárně telefony především pro čínské a korejské zákazníky, kteří se s ním kontra se svým tělem cítili zkrátka lépe. Tento “žertík” dokládá i fakt, že právě asijské země byly první, kde se telefony představovaly a obratem uváděly do prodeje. (Jak nám ale všem sklaplo ve chvíli, kdy najednou expandovaly i k nám do Evropy, respektive do celého světa. A celkem se jim v prodejích daří dobře.) 

Alcatel Onetouch Hero

Jak se říká, na každém šprochu je pravdy trochu - možná, že i na tomto úsměvném přirovnání něco reálného bude. Za sebe se domnívám, že samotná kultura země byla jen podpůrným odrazovým můstkem, nikoliv jedním z hlavních důvodů pro výrobu. Je to cesta rozvoje.

Je nutné brát v potaz geografii: za prvé v asijských zemí sídlí většina dnešních předních výrobců mobilní techniky a za druhé jsou to právě asijské země, kde se dá za relativně menší náklady na masivní základně potenciálních zákazníků nejrychleji zjistit, zdali je daný produkt připraven na světový trh = finančně se zajistit pro expanzi. A pokud do karet hrají i nějaké lokálně-kulturní dispozice, jedině dobře.

Velký muž, velké srdce

Není jistě náhodou, že právě phablety začaly přinášet i silnější hardwarové specifikace. Narostla velikost paměti, výkon a počet jader procesoru, a nejednou není ani problém považovat Dual SIM za něco nadstandardního. Zkrátka vyšší síla musí být znát i na fyzických rozměrech, miniaturizace už není to hlavní gró. Ono ruku na srdce, v lecčems jsme už na hranici našich aktuálních možností a znalostí (oficiálně).  

Odklon od menších rozměrů umožňuje výrobcům sáhnout po výkonnějších komponentách, aniž by museli řešit, jak to do těch čtyř palečků dostanou. Především i diskutabilní kapacita baterie se díky tomu může více pochlapit, i když to ve výsledku bohužel zas taková hitparáda není. S větší velikostí narůstá samozřejmě i výkon a tím pádem i spotřeba, která větší baterii prostě vyžaduje. Naproti tomu se tak alespoň můžeme setkávat s čím dál častějším osazením bezdrátového nabíjení, které by se mohlo i v příštím roce dostat také více do tabletů, jak se před pár dny nechal slyšet americký výrobce Freescale.

Samotné phablety tak vytvořily nový prodejní artikl, kompromis mezi mobilním telefonem a tabletem. Výkony těchto zařízeních jsou velmi zajímavé, dle výsledků benchmarkového Antutu se dnešní nejvýkonnější phablet Meizu MX4 pohybuje za hranicí 48 tisíc bodů, následován Samsung Galaxy Note 4 s velmi podobným ohodnocením.

Osobně se přiznám, že je pro mě jako uživatele pět palců zkrátka hodně. Jak jsem si nakonec před dvěma lety zvykl přeskočit z 3,3 palce (Sony Xperia Ray) na 4,7 palce (Samsung Galaxy S3) a posléze na 4,5 palce (Nokia Lumia 925), půlroční testování telefonů Asus Zenfone 5 a Energy Sistem Phone Pro Qi s pětipalcovou úhlopříčkou mě přesvědčilo, že nejsem ta správná cílovka a vrátil jsem se ke kompromisním 4 palcům (aktuálně iPhone 5s), které mi pro telefon sedí asi úplně nejlépe. 

Smartphone Phablets

Právě výše zmíněný Energy Sistem Phone Pro Qi byl telefonem, který se mi teď hodí perfektně jako ukázkový model toho, co lze do telefonu s pěti palci úhlopříčky displeje za cca 7,5 tisíce korun dostat. Telefon v základu nabízí osmijádrový procesor ARM Cortex A7 s taktem 1,7 GHz (GPU MALI-450), 2 GB RAM a 32GB vnitřní paměť, FullHD displej a podporu Qi pro bezdrátové nabíjení. Škoda absence LTE a menší kapacity baterie 2300 mAh. Výkonnostně se tento telefon zařadí do zlatého středu, v Antutu nám nasbíral přesně 31897 bodů, což je hranice telefonů jako HTC One či LG G3.

Asus Zenfone 5 A Energy Sistem Phone Pro Qi BackAsus Zenfone 5 A Energy Sistem Phone Pro QiEnergy Sistem Phone Pro Qi

Naproti tomu můj druhý testovaný model - Asus Zenfone 5, který zaútočil s cenou o 2,5 tísíce níže než Energy Sistem Phone, nabízí v základu HD displej, dvoujádrový Intel Atom Z2560 s taktem 1,6 GHz, 2 GB RAM a 8GB vnitřní paměť rozšířitelnou pomocí microSD. Chybí mu podpora bezdrátového nabíjení, LTE a i NFC, je stejně ale jako Energy Sistem Phone dvousimkový. Ve výkonnostním srovnání pak tento pětipalcový macek dává zajímavě číselný výsledek: 23233 bodů.

Přišlo mi zajímavé, že společně se Zenfonem 5 uvedl na trh Asus i menší variantu Zenfone 4, která  s úhlopříčkou 4,5 palce nabízí rozlišení na IPS displeji 854x480, stejný intelácký procesor ovšem s taktem “jen” 1,2 GHz, 1 GB RAM a 8GB vnitřní paměť s možným rozšířením o paměťovou kartu. V testech Antutu se pak bavíme o číselném výsledku nesoucí 18552 bodů.

Zajímavý na tom je především fakt, že telefony s normální úhlopříčkou (tedy do pěti palců) se dostávají do pozice odlehčených verzí phabletů (zkrátka sekundární modely), případně dostávají reklamní nálepku mini, i když jejich fyzické zpracování odpovídá ve zpětném ohlédnutí leckdy smartphonům, které byly dříve samy vlajkovými loděmi. 

Ano, oba phablety (Zenfone 5 a Energy Sistem Phone Pro Qi) jednoznačně představují v rámci své cenové a rozměrové skupiny zajímavou volbu. Pro uživatele, kteří rádi sledují videa na telefonu a prohlížejí si internetové stránky, které nenabízejí mobilní verzi, jsou větší displeje přeci jen asi zajímavější volbou. Navíc možnost nastavení většího písma bude přeci jen také na větším displeji nejen vypadat, ale prezentovat informace o něco lépe.

Když něco chcete prosadit, musíte o potřebě přesvědčit nejdříve druhé

Suma sumárum: myslím si, že hlavním důvodem, proč se zákazníci pomalu učí dívat po větších telefonech je hlavně jejich masivnější rozmach (tlak výrobců), zajímavější cena ve srovnání s uplynulými roky a disponibilita většího výkonu než u těch menších “mini” zařízení. 

Phablety umožňují výrobcům dostávat rychleji na trh hardwarové novinky, kterým bude cesta k větší miniaturizaci (trochu protichůdná slova, ale je to tak) chvíli trvat. Upřímně jsem měl obavy, zdali se tento trend nezvrhne docela a mobilní telefony s normální úhlopříčkou přeskočí kvůli omezenému výkonu na druhou kolej. S velkou radostí jsem proto uvítal zprávu od Jirky o Applu, že nové připravované vlajkové lodě pro příští rok počítají i s kompaktnějšími rozměry telefonů. Věřím, že se časem přidají i další výrobci a velké telefony tak nevytlačí “ty malé”. 

Phablety jsou pro mě osobně průkopnická zařízení - referenční modely nových mobilních hardwarových komponent. Projekty jako Ubuntu Touch OS a tomu podobné jej budou potřebovat moře, navíc zrovna zde by větší mobilní telefon mohl najít své nové uplatnění - forma vstupního rozhraní, nejen tedy jako zdroj možného výkonu a daného softwaru.

Jak vnímáte phablety vy? Dáváte přednost kompaktním rozměrům, nebo jste našli zalíbení ve velkém displeji ve své kapse?

Poděkování

Za poskytnutí zařízení děkujeme společnosti Asus
Asus logo
Asus Zenfone 4 a 5
Asus Zenfone 5 a Zenfone 4


Reklama
phablet se srdcem na pravém místě
Cena: 7 790 CZK*

Energy Sistem Phone Pro Qi Adv


* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview v českých eshopech

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Fenomén phablety: Jaký smysl mají telefony s větší úhlopříčkou?

Čtvrtek, 14 Květen 2020 - 06:17 | allenryan | Ja, stejne jako WIFT, pouzivam Galaxy Note 2,...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 13:34 | Oggy | Sice píšu se zpožděním, ale nedalo mi to. Z tvého...
Pondělí, 9 Únor 2015 - 17:54 | lto | Jednou takovou , na 1A jsem zakoupil pred necelym...
Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 17:19 | DDR0 | psát sms za jízdy?! To snad ne. A proto to na...
Úterý, 16 Prosinec 2014 - 16:18 | JVc | aha konzumni spotrebitel, ono je dulezitejsi jak...
Úterý, 16 Prosinec 2014 - 15:43 | Mila Pila | Zdá se mi to, nebo jsi v komentáři tentokrát...
Pondělí, 15 Prosinec 2014 - 23:06 | jakub novak | to jo, ale byla to hnusna bila krabice a basta :)
Pondělí, 15 Prosinec 2014 - 19:32 | JVc | "Pripomina mi to dobu, kdy tvrde vladly...
Pondělí, 15 Prosinec 2014 - 15:57 | Destructor | Pro všechny kteří minimálně telefonují ale naopak...
Pondělí, 15 Prosinec 2014 - 10:27 | Jakub Hustín | Na ebay jsem ted kupoval nabíječku 2A (EU) za...

Zobrazit diskusi