CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Komentář: Telefony Nokia nejsou mrtvé. Vrátí se, jenže jinak. Co nás čeká?

ja tuto firmu fakt nechapem
nech vyhadzu komplet cely managment lebo sa budu furt tocit dokola a dokola v tych istych srac....

btw takto to vypada ked mate v top managment ludi ktory na to totalne seru a beru si len svoje $$, sedia v 5 dozornych radach a urobia cokolvek pre svoje odmeny.

vo vlastne produkty neveria a uz vobec nepouzivaju.
Ked v tom top managment sedeli fini tak to malo aspon jasny smer ale ked to zmenili za medzinarocnu vsehochut tak to s NOKIA-u slo do p....

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Nokia nastoupila do Androidu hned, tak to stále mohla být vedoucí značka mezi výrobci mobilů. Vedle toho si mohli bastlit MeeGO, jako alternativní platformu, i když Nokia nikdy neuměla vybudovat vlastní ekosystém, což bylo vinou spíše neschopného managementu a přebujelé byrokracie.

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

v tej dobe bol Android vo verzii 0.5 ked sa robili tie rozhodnutia co dalej
a menit co pol roka smer je dost tazke pre taku velku firmu

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

To je hodne blba vymluva. Nebo nam tu chces snad namluvit, ze pro rozhodnuti na prechod Androidu nebyl cas, ale na prechod na mnohem mladsi, prakticky nerozsireny a nehotovy WP7 se nahle cas zmenit smer nasel? Jediny duvod, proc se nevybral Android je ten, ze si tam dosadili kukacku z MS. Zadny jiny duvod za tim nehledej.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

ked sa rozhodovali tak MS bola jedna z alternativ a vtedy v predstavenstve ani vo vedeni Nokie nikto z MS nesedel. Vybrali MS preto, lebo sa chceli odlisit a aj lebo sa obavali, ze v pripade Androidu budu prevalcovani lacnymi cinskymi vyrobcami co by sa bolo aj stalo...

+1
-49
-1
Je komentář přínosný?

Jenže právě to Nokia dělala, měnila směr co půl roku, aby nakonec zvolila ten nejhorší možný, závislost na Microsoftu.
Nové high-end mobily od Nokia měli být s OS Maemo 5, respektive 6, aby se následně řešila reinkarnace zastaralého Symbianu, pak restart plánů s Maemo jako kooperace s Intelem na systému MeeGO a stále jen zdržování a odklady. Pak rozhodnutí ve zahodit a věnovat se naprosto minoritnímu OS bez vybudovaného ekosystému, navíc vlastněnému jinou firmou, místo zahájení mobilů s Androidem bylo šílenství a jak už dnes víme, také sebevražda.

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, proč by výroba ve FoxConu měla znamenat, že se značka předala čínským výrobcům? To jako iPhone, iPad a jiné iÚchylnosti vlastně neprodává Apple, ale Číňani, když jim to taky vyrábí FoxCon?

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je převeliký. Apple si sám dělá vývoj procesorů, OS, prodej a podporu. A taky jejich slavný design. Do číny jen doručí podklady pro výrobu a kdykoli si můžou usmyslet t výrobu přestěhovat jinam.

Nokia N1 byla do poslední šroubku vyvinutá v číně a čínská firma zajišťuje distribuci a podporu. Nokia dodala jen jméno a nějaké aplikace navíc. Kdyby se s Foxxconem rozhádali, Foxxcon může ten samý výrobek prodávat dál pod jiným jménem a Nokia s tím neudělá nic.

+1
-49
-1
Je komentář přínosný?

Případ "Steve Ballmer" je právě o omylech v dlouhodobých plánech MS. Takže článek se hned od začátku šeredně plete.

+1
-51
-1
Je komentář přínosný?

Kde je napsane, ze znacka NOKIA bude od 2016 volna? Kdyz doslo k odkupu, tak mam pocit, ze primo na CDR byl odkaz primo na tiskovou zpravu microsoftu a tam bylo zcela jasne receno, ze si na 10 let exkluzivne licencoval znacku NOKIA u mobilnich el. zarizeni .... nejak se mi nechce verit, ze by jim to prodali zpatky. Proto zadna nokia s androidem jeste v pristich 8-9 letech jiste nebude:)
To, ze nokia jako firma vyrabejici BTSky, si navrhla nejaky tablet s hovnodroidem, ktery mu MOZNA (!) nekdy vyrobi nejaky cinan, rozhodne neznamena, ze to bude nokia nebo ze to ponese nejake logo pripominajici nokiu.
Abych to shrnul, nokia (jako jadro firmy) opet sazi na spatneho kone (sazka na WP se jim asi moc nevyplatila, ikdyz mozna jen nechteli prodavat druhorady brak a spadnout do sedivky typu samsung, kdo vi) ..... pod naprosto neznamou znackou vyrobi naprosto tuctovy tablet na, jiz dnes, zkomirajici platforme bez valne budoucnosti (ano mam na mysli android tablety, jejichz prodeje se uz od lonska propadly, stale propadaji a v pristim roce to bude pro android jeste horsi .... zvlast pak, kdyz odhady ANALniku byly takove, ze rok co rok bude rust poptavka o stovky procent:o) ..... pocitam, ze pristi rok bude na trhu androidich tabletu jeste velmi veselo, spousta firem na tomhle zkomirajicim businessu vyrostla (vetsinou cinskych), co budou delat dal? (no, asi zas sit adidos mikiny:) A jeste jedno je celkem zajimave, vsimate si, ze cim dal vic (prakticky uz prevazujou nove uvedene) jsou windows-kompatibilni tablety? Baytrail, aspon 1GB ram (spis 2), pod 16GB uz uloziste taky nejde, HW navigacni tlacitka uz se taky snazi vytesnit (uz prakticky nejsou), zacinaji se objevovat dokovaci stanice u windows tabletu, kde jejich android ekvivalent ma uplne stejne sasi (viz transformery) ..... proste vsechno pro to, aby mohli ze dne na den prelepit nalepku na krabici a nahravat jiny FW.

A byvala nokia? ...... ta uvede naprosto tuctovy androidi tablet pod znackou "<dosadte nezname jmeno>", ktery si nekdo koupi leda omylem ...... vedeni nokie zjevne microsoft nekoupil a nechal ho nokii jako "bonus":o)))

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Nelicencoval si MS spíš značku Lumia?

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

oboje. Lumia naveky, Nokia pre blbe fony na 10 rokov a pre smartfony do konca 2015.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj?

+1
-50
-1
Je komentář přínosný?

Jestli něco "nezáměrně způsobilo" aktuální stav Nokie, tak to byla změna, kterou odstartoval Apple. Ten přišel s dotykovou koncepcí smartphonu (která se ukázala být nejlepší), vyváženou restriktivním ekosystémem ke stříhání ovcí. Díky prvenství, designu a marketingu to začalo nehorázně vydělávat.

Google do Androidu převzal to o čem si myslel, že lidé budou chtít. Okopíroval dotykáč od Applu a spojil to s uživatelsky příznivými vlastnostmi, které stojí i za rozšířením Windows. Proto také Android ležel Jobsovi v žaludku.

Nokia mohla udělat to samé. Jen by místo Linuxu použila jádro Symbianu a plácla na něj nové ovládání. Místo toho pořád hledala nějakou vlastní cestu, která už možná ani nalézt nešla. Později ji od nejhoršího snad mohl zachránit Android nebo MeeGo. Nakonec skončila u dalších "inovátorů z nutnosti", kteří ovšem na rozdíl od ní, mají na mobilní experimenty dost peněz a nejsou na nich závislí.

Z pohledu generála po bitvě se zdá, že přístup Googlu nebyl geniální, ale spíš dostatečně rozumný. Měli by si z něj vzít příklad vývojáři Linuxu. Ti se motají v kruhu snah někam posunout svůj port Unixu, tvoří stovky neúspěšných desktopových variací a přitom opodál ční do oblak nepřekonaný velikán Windows XP :-)

Stačila by jediná distribuce, solidně kopírující tento systém. Kdyby byla dotažená do konce a napsalo se o ní pár článků, minimálně by se zopakoval nástup Firefoxu. Linuxáci jistě řeknou, že Linux v adresáři "Linux", s písmeny disků, konzolí DOSu, layoutem XP a decentralizovanými portable instalacemi softwaru by byl pěkná prasárna a zbytečnost. Jenže i oni občas chtějí ovladače a komerční software. Se zachováním kompatibility by to měli.

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Nehovoříš v tom posledním odstavci o něčem, co se původně jmenovalo Lindows? ;)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Podle toho co jsem si o distribuci Lindows našel, se o takový přístup nesnažila. Chtěla sice konkurovat Windows, ale nezdá se mi, že by šla v jejich napodobování o mnoho dále než běžné distribuce doporučované začátečníkům. Na rozdíl od Windows obsahovala v základu spoustu softwaru. V nabídce ho měla rozdělený do kategorií (MS ví proč to tak nedělá). Další software se instaloval z CNR, což byl zřejmě jakýsi repozitář, navíc placený.

edit: Pokud narážíš na to, že se tam defaultně pracovalo pod rootem, tak to skutečně odpovídá. Ale vzhledem k tomu, že jde o jednu vlastnost z velmi mnoha dalších, tak bych na původním závěru nic neměnil.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.