CDR.cz - Vybráno z IT

Komentář: Telefony Nokia nejsou mrtvé. Vrátí se, jenže jinak. Co nás čeká?

Král je mrtev, ať žije král. I kdy jako Fénix z popela nevstane, přeci jen se vrátí. Řeč bude dnes o Nokii zítřka.
blog
Winp China

Když jsem si začátkem tohoto týdne založil do administrace CDRka shrnující článek posledních novinek okolo finské Nokie, tak jsem popravdě netušil, jaký to bude nakonec ve výsledku „vejvar“. Přiznám se, že jsem nepatřil mezi skeptiky, pro které doslova přeskok Nokie na microsoftí platformu znamenal pomalé konečné řešení firmy ze země tisíců ostrovů a jezer. Tomuto kroku jsem pravda také úplně nerozuměl, i když mi Lumie nakonec po čase přišly jako docela fajn zařízení a 925ka se na čas stala i spolehlivým společníkem. To sem ale nepatří, tu pravou souvislost jsem měl (já a zbytek polemizujícího světa) pochopit záhy.

Společnosti takových gigantických rozměrů jako Microsoft či Nokie (v rámci kontextu úmyslně vybírám právě tyto dvě) nikdy nedělají unáhlená rozhodnutí, které nezahrnují vize na několik let dopředu. To, že samotný brand Nokie poslouží jako start-up balíček pro řadu zahraničních výrobců asi nikoho z nás nenapadlo, každopádně Golfský proud mimo významných teplotních změn musel přivát do finského managementu potápějící se mobilní divize i tento ďábelský nápad.

Když Nokie před lety se svým dotykově-nedotykovým Symbianem (a proprietárním systémem v low-end divizích) zaspala expanzivní nástup Androidu, doslova jednorázový hokus pokus s MeeGo raději nepočítejme, bylo už velmi pozdě na hrdinství. Trh začali silně najednou držet výrobci, kteří se do té doby soustředili na úplně jiný druh elektroniky, a Nokia se ani za zvuku kantele nedokázala postavit znovu sama na nohy.

Se zajímavou myšlenkou dočasné záchrany a kooperace přišel Microsoft, který nakonec v roce 2013 celou mobilní divizi na základě zajímavé vzestupné poptávky po telefonech a svému budoucímu rozvoji odkoupil. Jak se ukázalo z posledních zpráv, odkup se nevztahoval na značku Nokia jako takovou. O tu vlastně nikdy nešlo. Pro Microsoft to byla jen dočasná nálepka, mít v lepší start ve světě zákazníků. Přeci jen prosadit nový operační systém od nuly vyžaduje větší zapojenost než v případě aplikace, programu atd.

Microsoft Lumia Phones

Microsoft ve zkratce udělal pro sebe to, co celou dobu například předvádí se svým Surface. Lumia (zpočátku) a Surface nebyly - ruku na srdce - v podstatě nic jiného, než převlečená forma referenčního zařízení, které mají za úkol ukázat ostatní, jaký to software umí Microsoft udělat a jaké by k tomu mělo být odpovídající zařízení. A právě v tom to je. Microsoft je softwarová firma, společnost existující na licencích a programátorských kódech, nikoliv na hardwaru. Ze zkušeností z minulosti se Microsoft rozhodl využít příležitosti a místo hledání a přesvědčování partnerů – jako v případě Surface, který měl precizně odprezentovat, že v dotyku bude budoucnost (parafráze myšlenkové vize Microsoftu) – využil a uvedl prostřednictvím Nokia zařízení svůj vlastní systém, zatímco celý svět šílel z konkurenčních platforem.

V podstatě i Microsoft Band není nic jiného než další referenční zařízení, které má za úkol představit výrobcům potenciál, kompatibilitu a široké možnosti nové softwarové platformy. Že na této myšlence něco bude, dokládá i fakt, že jak Surface tak Microsoft Band neustále trpí krátce po uvedení svou rychlou nedostupností. Někdo ji označuje za umělou, já si dovolím ji označit za účelovou. Protože jak nejjednodušeji ukázat prstíčkem na poptávku na trhu a zároveň nabídnout elegantně a nenuceně ostatním výrobcům toho využít v jejich prospěch, když nutný základ – software od Microsoftu - je připraven. Stačí si ho jen licencovat…

Nokia China

Ale zpátky k Nokii. Jak jsme ostatně koncem října informovali, nové Nokia Lumia už vlastně Nokia nebudou. Samotný brand splnil svůj účel, Lumia již bude žít autonomně pod redmonským gigantem dál a Nokie se svou značkou se může směle vrhnout do dalších bojů. A jak dokládají informace z tohoto týdne, skutečně se tak stane. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016 se rozváží poslední uzle svázaných finských rukou a značka Nokia v rámci mobilních zařízení bude „volně“ k dispozici (v rámci samozřejmě licencování) třetím stranám. S ohledem na velkou benevolentnost licenčního programu se tak můžeme děsit/těšit na pestrá zařízení různých (jistě převážně čínských) OEM partnerů, ale i třeba dalších výrobců, kterým stále silný brand Nokie pomůže se prosadit (proto ten terminus technicus startapus v úvodu článku). Samozřejmostí bude také osazení systémem Android.

Ano, tím Androidem, kterému se Nokia tolik vyhýbala a který v podstatě způsobil nezáměrně aktuální stav společnosti. Ne, měli bychom hrát fair-play. Za každým rozhodnutím jsou lidé, ne nějaké softwarové systémy. Nokie se zkrátka dostala tam, kam asi měla a co pro ni bylo ekonomicky a existenčně v rámci možností nejlepší. Stala se a stále je pomocným silným nástrojem propagace. A to jí zatím nikdo nevezme. Jen koncový zákazník v tom bude mít asi značný guláš a zažije nejedno nemilé překvapení. A jak to celé nakonec skončí? No, to uvidíme sami.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Komentář: Telefony Nokia nejsou mrtvé. Vrátí se, jenže jinak. Co nás čeká?

Sobota, 6 Prosinec 2014 - 00:26 | eotri | Ne. Podle toho co jsem si o distribuci Lindows...
Čtvrtek, 4 Prosinec 2014 - 13:48 | WIFT | Nehovoříš v tom posledním odstavci o něčem, co se...
Středa, 26 Listopad 2014 - 10:11 | Jaroslav Houdek | Rozdíl je převeliký. Apple si sám dělá vývoj...
Pondělí, 24 Listopad 2014 - 18:35 | eotri | Jestli něco "nezáměrně způsobilo"...
Pátek, 21 Listopad 2014 - 19:15 | BTJ | Zdroj?
Pátek, 21 Listopad 2014 - 18:29 | romco | oboje. Lumia naveky, Nokia pre blbe fony na 10...
Pátek, 21 Listopad 2014 - 18:24 | romco | ked sa rozhodovali tak MS bola jedna z alternativ...
Pátek, 21 Listopad 2014 - 17:30 | Pety | Nelicencoval si MS spíš značku Lumia?
Pátek, 21 Listopad 2014 - 17:23 | BTJ | Kde je napsane, ze znacka NOKIA bude od 2016...
Pátek, 21 Listopad 2014 - 16:13 | neo taa | Případ "Steve Ballmer" je právě o...

Zobrazit diskusi