CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Odpůrci videoher mají právo vinit hry z násilí. Můžeme si za to sami

"Kde jsme udělali chybu my?"
Nevím jak ostatní, ale největší chybou je, dle mého názoru, podcenění síly lidské demence.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Právě. Ta zjednodušená kritika totiž velmi mozkové aktivity taky nevyžaduje.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

"Člověk konečně přijde domů z práce, je za ním ranní kolona, odpolední buzerace, večerní kolona… a chce si jen sednout k přístroji a bavit se."

Vidíte a v tom zase vidím ve svých 30ti letech problém já... Lidé přijdou domu z práce a hned se navalí k nějaké bedně... co se věnovat rodině a nebo skutečnému životu? Hrál jsem hry v minulosti, opustil jsem to a je mi lépe. Je to závislost stejně jako drogy, kouření, sociální sítě (člověk si to nechce připustit a říká si že na tom nic není, nikomu tím neubližuju atd)... Člověk místo aby prožíval svůj život, tupě (ano souhlas že nejprodávanější jsou bezduché tituly ) zírá do nějaké bedny (TV, PC či jiná multimediální zařízení)
V dětství jsem si hrál s kladívkem, pilkou atd... a dnes na to mám ty nejhezčí vzpomínky. Nebojím se něco opravit, postavit atd... za to dnešní generace když jim řeknete "podej mi kombinačky" zůstanou zírat jak opaření a netuší co po nich chcete (stalo se mi to u kluků na praxi, kteří studovali technický obor!!). Netuší protože dnešní rodiče na ně nemají čas, nevěnují se jim, protože často už je to generace co právě po práci zírá do nějaké té bedničky... Pak můžeme chodit a nadávat že ty dnešní děti jsou takové a makové, ale můžeme si za to sami.
Věci mají sloužit člověku. Dnes je věk, kdy spíše člověk je v zajetí věcí a v podstatě slouží on jim, je na nich závislý... lidé mají absťák když zapomenou doma mobil, nejde FB, vypadne jim připojení. Když jim tyto věci pak nefungují tak najednou zjišťují že se nedokáží zabavit, že neví co by měli dělat.
Podle mě je to závislost, nejen hry ale i sociální sítě. Myslím, že zejména mladé generaci se to prakticky zcela vymklo z rukou... je to můj názor a můžete mě zmínusovat až za roh...

+1
-90
-1
Je komentář přínosný?

hezky řečeno, ale nemůžu souhlasit s jednou věcí a to,že rodiče, kteří se věnují nějaké formě zábavy (např. PC, TV, atd) , jsou zdrojem "nevychovaných" dětí.
Jistě je problém, když to někdo přehání (to neříkám), ale kolikrát je lepší když se člověk u něčeho odreaguje (např. hodinu tupým zíráním do bedny) a pak se věnuje rodině, než aby ještě podrážděný z práce musel něco s rodinou rovnou řešit (podráždění > křik > hádky...)

A hlavně váš názor, že děcka jsou "takové a makové" je pouze váš subjektivní názor. A můžu vám zaručit, že ve vašich dětských letech si něco podobného o vás mysleli tehdejší starší generace (určitě říkali "ta dnešní mládež..."). A možná se budete divit, ale až dnešní mládež doroste, tak si zase něco podobného budou oni myslet o budoucí mládeži. Je to koloběh života a nic s tím nenaděláme.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

"Netuší protože dnešní rodiče na ně nemají čas"
Bude to spis tim ze clovek dnes v praci travi vetsinu sveho casu, proste dela od nevidim do nevidim. Pak je rad ze prijde dom, zapne bednu a behem 15minut usne. A druhej den nanovo to stejny. To cim dnesni mlada generace trpi nejvic je ze jsou jejich rodice v zajeti prace a na rodinu pak neni cas. Zenska chce mit chlapa doma a aby vydelaval majlant, jenze tyto dve veci se vzajemne v 99% pripadu vylucuji.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

No, abychom jednou ty úspěchy staré dobré generace nesečetli. Válek: hodně, Planeta: směřující do záhuby, několika různými činiteli najednou, Úspěchy: všechno toto dokázala s kombinačkami a lepící páskou... ta nová generace bude mít co dělat to předčít.

A jako čí je vina, že rodiče nejsou celý den doma a že školství nižších stupňů pomalu připomíná převýchovný koncentrák - pak není divu, že mladina směřuje k úniku z reality. Obzvlášť člověk pod 18 nemá nárok na žádnou svobodu, soukromí, názory, nesmí pracovat(ale na rozdávání letáků skoro zdarma je společnosti dobrý) a nesmí ani volit. Pak najednou čekáte ze dne na den po 18tých narozeninách, že bude samostatně myslící a zručný.

Taky jestli je u Vás závislost, cokoli co člověk dělá rád a opakovaně, pak všechny dobré věci na světě jsou závislost (dýchání, pití, jídlo, rodina, přátelé, partneři, umění, řemeslo, věda).

+1
-70
-1
Je komentář přínosný?

Noa co teprve v praveku - to si decka hrala maximalne tak s mamutima kostma a jak byla panecku zdrava a vitalni!!! To dneska, to uz je jenom DOOOM a nic vic...
Moje holka, které jsou 4 roky,si hraje s kladivkem a hrebikama, stejne tak jako se diva na tabletu na nejake pisnicky, stejne tak jako si maluje, modeluje z modeliny, jezdi na kole, kope si s micem, hraje na schovávanou a milion dalších aktivit.
Jsou dny, kdy si cely den hraje s tabletem a jsou dny, kdy skoro vůbec.

Ja sam jse clovek kreativni v tom smeru, ze například jsem si koupil chatu, kde vlastnima rukama jsem si udelal kulnu, bazen a podobne, no na druhou stranu jsem schopny sedet cely den u nejake hry.
Hmm, tak a co ted?

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

"Nejdřív si ale uveďme věci na pravou míru. Videohry nevyvolávají v lidech násilí, jak už potvrdilo nespočet studií. " Po tejto vete som to prestal citat. Ludska psychika nie je matematicka veda, kde plati, ze 2+2=4. To ze to nijako neovplyvni 99 ludi neznamena, ze to neovplyvni aj toho steho. Samotne hry nemusia byt povodcom pachania nasilia, ale pokojne mozu byt jeho spustacom. Cloveka utvara jeho okolie, do ktoreho patria aj hry. Takze tvrdit, ze nasilie v ludoch nemozu hry vyvolat je velmi sporne, ak nie az hlupe.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale to byste pak nemohl číst ani řecké báje. Neomezujme se kvůli labilní menšině, pro kterou může být spouštěčem cokoli...
Pokud čtete "sociologický průzkum prokázal", vždycky si vložte to 99 %, a s klidem čtěte dál. Když čtete, že "acylpirin snižuje horečku", taky nepočítáte toho jednoho z miliardy, kterého to zabije.

+1
+90
-1
Je komentář přínosný?

Ja viem ako to funguje, len ma prave zarazila ta cast, kde autor s istotou boha tvrdi "Videohry nevyvolávají v lidech násilí". Stacilo by napisat, napr. "vo vseobecnosti videohry...", a uz by som s tym nemal najmensi problem. Ale takto to znie ako, ze je to 100% pravda a ze neexistuje, aby hra sposobila, ze niekomu rupne v hlave.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Říká se tomu implicitní kontext. Máloco na světě je 100% a tak je rozumné toto předpokládat při komunikaci. Pokud bychom se všichni vyjadřovali neustále formálně a s plným kontextem, nikdy bychom se nedočkali konce věty.
To, že někomu rupne v hlavě je většinou způsobeno tím, že má hlavu už od začátku nakřáplou nebo se například dostal do dluhové pasti. Možná ho můžou hry inspirovat v tom jakým způsobem něco provede, ale nedovedu si představit jakým mechanizmem, pokud nemají nějaký ideologický podtext (a přiznejme si, hry dnes nejsou tak hluboké, aby ho měly) by někoho motivovaly se rozhodnout vůbec něco špatného provést. To je přesně cílem té studie. Hry nezvyšují agresivitu -> tedy nezvyšují motivaci k rozhodnutí nebo impulsu něco špatného provést. Pardon, chtěl jsem říci samozřejmně "všeobecně".

+1
-52
-1
Je komentář přínosný?

Naopak jsou statistiky korelující nástup videoher s úbytkem násilných trestných činů.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, TO si dokážu představit.
a) když sedíte u počítače, nemáte čas páchat násilnou trestnou činnost :)
b) mnoho her vyžaduje přesné míření ve stresu, takže vlastně trénuje schopnost nejednat zkratkovitě a v panice.

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

Prečo si také množstvo ľudí pri takýchto "vedeckých" vyjadreniach hneď myslí, že výskum je počítaný jednoduchou matematikou na účtovníckej kalkulačke stredoškolským matematikom? Je to neskutočne naivné a vypovedá to o určitej obmedzenosti (neznalosti niečoho viac ako len súčtu). Na toto sa viac hodí pravdepodobnosť a štatistika.

Ak sa budete snažiť rozdeľovať ľudí striktne do chlievikov tak to bude ťažká matematika a tú psychológovia nemajú radi. Stratí sa tam potom samotný význam štúdie.

Najlepšie je, že ľudia ako vy majú na psychológiu taký názor, že depku diagnostikovať vieme, aj liečiť. Ale nato aby hovorila aký sme, ako sa vyvíjame, ako fungujeme, to už nie, to už je každý iný.

+1
-53
-1
Je komentář přínosný?

Vid moj prispevok vyssie.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Lehce demagogický článek, hned v titulku "Můžeme si za to sami" , o pár odstavců dále se dozvíme, že my jsme průmysl, který videohry produkuje. Korunu článku nasazuje závěr, ve kterém autor konstatuje, že "My s tím pravděpodobně nic neuděláme."

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Lenže ono to je pravda, aj keď smutná, ale je. Tých zopár ľudí, čo si uvedomí, že je tu problém, na zmenu nestačí. Je to ten istý dôvod, ako ten, prečo kopa ľudí pozerá reality šou.

Ono je to dokonca tak, že nie že zmena nie je možná, ale je dokonca nežiaduca. Tí ľudia, ktorým to vyhovuje, zmenu proste nechcú.

+1
+85
-1
Je komentář přínosný?

Jack FX chtěl asi naznačit, že ten článek nemá moc velkou reálnou informační hodnotu ;)

+1
+82
-1
Je komentář přínosný?

Veď je to blog, resp. nie strohá správa/informácia, ale polemika. Mimochodom neviem čo s tým stále ľudia všade na IT portáloch majú, ale zdá sa mi ako by ich obsah konzumovali roboti. Preboha nemáte toho dosť pri tom programovaní, prehrabávaní sa tabuľkami a strohými faktami?

+1
-52
-1
Je komentář přínosný?

Staci jeden pohled do logu webserveru a zjistis, ze vetsinu ctenaru libovolneho webu skutecne tvori roboti :-)

+1
+78
-1
Je komentář přínosný?

Co mně na článku nejvíce vadí je to, že se tváří, jako by mluvil za nás za všechny, přičemž 99% z nás (tzn. buď čtenářů cdr nebo hráčů videoher) nemá s výrobou a marketingem videoher nic společného.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Já skoro hry kde se nezabíjí nehraji (zabiji se i v Super Mariovi) Ale mam dojem ze od te doby co hraji nasilne hry, kde o krev a chybejici koncetiny atd. neni nouze, jsem klidnejsi a lepe zvladam vztek.

Prijde mi celkove pro vsechny lepsi kdyz souseda rozstrilim rotacnim kulometem v Unreal Tournamentu nez kdyz ho bacim lopatou do hlavy na zahrade.

Nazev blogu se mi take moc nelibi, samozdrejme ze maji pravo rikat kraviny, on jim to nekdo bere?

+1
-110
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, já jsem asi vyměkl a taky je to reálnějším grafickým zobrazením u her, ale poslední dobou mě kdysi tak oblíbené střílečky svou zbytečnou brutalitou začínají děsit. Málo je násilí ve světě? Co film či záběr ze zpráv, furt někdo někoho vraždí, mučí, nenávidí, všude potoky krve, a ještě se to cpe v nových vymakaných herních enginech do her na naše full HD monitory. Kde se k tomu samozřejmě dostanou i děcka ve vývinu a co to s nima má pak dělat...
I ta Lara 2013 byla celou hru tak zkrvavená, že se na ni nedalo dívat (nebo obléct). V tomto směru ve hře nevyžaduji krvavou realitu za každou cenu, chci se pobavit, zabít čas, když je venku hnusně, ne na sebe nechat působit brutalitu za každou cenu. Nedávno jsem zkusil Wolfenstein The New Order, v úseku jakési pokusné mučírny jsem to musel vypnout, neb se mi udělalo zle, stejně jako vojákům spolubojovníkům... Některé hry jsou zdá se jen pro otrlé sledovače hororů, mezi které se určitě neřadím..
Koukám se blíží doba, kdy budu muset hry pověsit na hřebík :-)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Registroval jsem se jen proto,abych reagoval na tenhle...článek. Je pravdou, že NĚKTERÉ typy her jsou fakt brutální (viz postal, evil within, dead island..) a jsou odrazem některých trendů v herním průmyslu například orientace hodně brandů na zombie kill atd. Ale pak jsou tady kousky, který to dostatečně vyvažujou a i hlupákovi musí být jasný, že třeba takovej Minecraft rozvíjí schopnosti v oblasti kreativity atd. Minecraft prostě je lego 21.století ať se to někomu líbí nebo ne. Co třeba taková série Lego (HOBIT, Marvels, Batman) - to je vidět taky na každym kroku a když to s malym hrajem na playstationu nepřijde mi,že by to bylo brutální. Když už nehráč - moje žena - řekne, že to je super a je to perfektní odreagování tak na tom asi něco bude. Já osobně hraju (je mi 30 a hraju od cca 10let) pro odreagování, pro zábavu a nemyslim si, že by to na mě zanechalo nějaký následky. Prostě je nová doba, děti nahrávaj lets playe, který sleduje víc lidí než kdejakej pořad v televizi (což je jedině dobře, lepší než sledovat superstary nebo podobný srance), děti staví v minecraftu a sdílej zážitky a rozhodně to neni o tom, že na ně rodiče nemaj čas - prostě je taková doba. Makám 10-11 hodin denně a do toho stíhám hrát a ještě se starat o rodinu, takže to fakt neni o čase, ale o prioritách.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Demagogický článek, spíš blábol o ničem.

+1
+49
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.