CDR.cz - Vybráno z IT

Zkušenosti s ruskou zmrzlinou aneb mé první postřehy k ICS

Vzhledem k tomu, že se kvapem blíží uvedení Android 4.0 Ice Cream Sandwich pro Samsung Galaxy SII na americký trh, který odstartuje 11. června od operátora T-Mobile, napadlo mě, že bych udělal malé shrnutí toho, co ICS na SII nabízí, protože v našich končinách je upgrade k dispozici už téměř měsíc.
blog
ICS 4.0 Android

Záměrně se zde nebudu dopodrobna zmiňovat o oficiálním prohlášení, co všechno ICS dokáže, a to hned ze dvou důvodů. Prvním je fakt, že oficiální ICS ve verzi 4.0.3 na SII využívá dobře známou nástavbu Samsung TouchWiz a tudíž grafické prostředí ICS zde není v čisté podobě. A tím druhým důvodem je, že se chci zde dnes pokusit popsat problémy a podtrhnout výhody ICS, se kterými jsem se doposavad setkal. V komentářích budu rozhodně rád za doplnění.

Ze začátku bych upozornil, že vlastním přístroj zhruba rok starý (I9100XXLPS, číslo sestavení: IML74K.XWLP7), a tudíž některé problémy mohou být pouze na mé straně.

Screenshot_2012-06-07-18-17-41

Hned po nainstalování ICS na můj Samsung Galaxy SII přes aplikaci Kies mě nepříjemně překvapilo, že se nechtěla dokončit instalace některých dodatečných součástí "velké" instalace přímo v mobilu a bylo nutné přístroj několikrát restartovat (nebojte, zkoušel jsem mu dát i hodinku, ale zkrátka zamrzala instalace). Poté, co jsem si prošel touto horkou chvilkou a telefon se konečně zapnul, bylo již vše v pořádku. Chvíli jsem objevoval nový ICS, ale příchozí zpráva mě přinutila průzkum přerušit. Otevřu dialogové okno konverzace a chci odepsat. A zde přišel první problém, nezobrazovala se mi Swype klávesnice a přístroj najednou přestal reagovat. Po cca dvou minutách rozmrzl a vyskočilo chybové okno, že služba pro zprávy nečekaně spadla. Tento nešvar se děje, i když s výrazně menší četností, dodnes. Jediné řešení, které dokázalo telefon rozmrazit bylo manuálně přepnout klávesnici v horní liště (novinka v ICS) na "klasickou Samsung" a zpět na Swype.

Ale ať tu nemluvím jen o zprávách; občasné pády aplikací jako je vestavěný prohlížeč, facebook, fotoaparát a galerie jsou bohužel na denním pořádku. Je pravdou, že řešení je (krom zpráv) vždy rychlé, ale výrazně to snižuje okamžitou akceschopnost přístroje.

Screenshot_2012-06-07-18-16-17

Dále bych se rád zmínil o odemykání obličejem. Ze začátku jsem byl nadšený, že mě telefon poznává a hned se odemyká. Nicméně jsem zjistil, že i toto lákadlo má své mouchy, což v mém případě nakonec vedlo k vypnutí této funkce. Problém nastával při ostřejším slunečním svitu, kdy se vám kolem hlavy vytvořila jakási "koróna" a obličej byl černý, stejně tak při šeru nebo špatném umělém osvětlení nebo i při ostřejší chůzi. S odemčením jste také nemohli počítat těsně po probuzení (toto ale možná platí jen v mém případě :)). Na druhou stranu, při dobrých světelných podmínkách a v klidovém stavu, pracovalo rozeznávání perfektně.

Ale abych tu celou dobu nerozebíral jen nevýhody, musím se zmínit o nesporných výhodách ICS. Systém je celkově plynulejší, jakoby hedvábný, přechody mezi jednotlivými obrazovkami jsou pastvou pro oko. Je vidět, že je daleko více využíváno obou jader procesoru a citelně se podle mých propočtů změnila výdrž baterie, cca o 8 - 16 % k dobru, i když si poslední dobou všímám rychlejšího vybití, pokud stav klesne pod 14 % celkové kapacity baterie. (Tato domněnka by si zasloužila detailnější přeměření.)

Další "výhody" jsou doslova sympatické: teď mám na mysli vypínače Bluetooth a Wi-Fi v menu → Nastavení, možnost projíždět dokola přes všech sedm oken okolo domácí obrazovky, či lepšího rozpoznávání mluveného slova.

Screenshot_2012-06-07-18-08-00
vol. down + power button po dobu jedné vteřiny = screenshot

Třešničkou na dortu je možnost instalace aplikací určených speciálně pro ICS. Zde bych rád zmínil alespoň prohlížeč Chrome Beta, kterému se budu věnovat v některém z příštích článků. Celkově mě uchvátil Samsung nástavbou TouchWiz, která mi přijde nejlepší a nejpokrokovější z dosud vydaných.

Ač má ICS na Samsung Galaxy SII své mouchy, neměnil bych zpět. Plynulost, svižnost, výkon a výdrž baterie výrazně převyšují pár nedostatků. Psal jsem především o mých poznatcích a nešvarech, se kterými jsem se setkal osobně či u přátel. Jak jsem již zmínil výše, máte-li vlastní zkušenosti a postřehy k novému ICS, budu rád, když se s námi o ně v komentářích podělíte.

Diskuse k blogu Zkušenosti s ruskou zmrzlinou aneb mé první postřehy k ICS

Úterý, 12 Červen 2012 - 22:32 | David Mužík | Ano, to je sice pravda. Ovsem ja jsem narazel...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 16:23 | Tomáš Kárník | Mam operatora T-mobile, a SIM Toolkit mam jako...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 16:07 | Tomáš Kárník | Dochází tam k prodlevám, které celý proces...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 09:37 | Máček333 | Pak nechápu to vypnutí. Přeci jen, když to nejde...
Neděle, 10 Červen 2012 - 21:30 | mimi1vx | viděl jsem ICS na ZTE Blade a to má 600Mhz + 512...
Neděle, 10 Červen 2012 - 17:26 | David Mužík | Ja osobne pouzivam ICS na SGS II jiz pres dva...
Sobota, 9 Červen 2012 - 18:19 | TitanCze | Zkušenost je s testovací verzí ICS 4.0.3 na...
Sobota, 9 Červen 2012 - 12:14 | Tomáš Kárník | Samozřejmě to jde kombinovat s klasikou, dokonce...
Pátek, 8 Červen 2012 - 22:17 | Máček333 | Dotaz od perníkáře - to odemykání obličejem nelze...
Pátek, 8 Červen 2012 - 16:07 | DDR0 | Má někdo zkušenost s ICS na jednojádru 1Ghz s...

Zobrazit diskusi