CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Tekutý kov dalším materiálem pro 3D tiskárny: zbraně, elektrické obvody?

Galium, indium. To uz niesme daleko od jednoduchych polovodicov...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Boze...jste se ucili u Blesku, nebo co jako?:-((
To je sileny, bulvar jak vysitej. Jestli ten clanek někdo mysli vazne, potom prosim priste nez naco takového někdo napise, necht se ZAMYSLI a zjisti si informace.
Ona totiž takova plastova zbran NEBYLA vytistena na 3D tiskarne, pouze nejake jeji CASTI, "bohužel" zrovna ne ty, které delaji zbran zbrani(pomerne logicky).
A TO SAME mame i u jakéhokoliv jineho materialu. Autor clanku ma nejspis pocit, ze každý jouda muze doma vzit kus zeleza a vyrobit si zbran. Ne, tak to vazne nefunguje. Například na vyrobu hlavni, coz je nejkritictejsi část zbrane, se pouziva specialne upravovany kov,napriklad kovanim, ci jinak upravovany, a to si clovek skutecne jen tak nevytiskne, nehlede na pomerne kriticke hodnoty slozeni materialu, které musí byt zachovano, a skutecne z zadneho galia ci india ani jinych podobných prvku se hlaven zbrane udelat neda. (Pokud ma byt funkcni, samozrejme)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nerad to říkám ale tentokrát musím souhlasit s lojzou suchánkem. bulvár hadra.
1. 3D Tisk kovových materiálů je samozřejmě možný již dávno, například SLS metoda (prášek spékáte laserem), nebo motoda navařování plasmou (něco jako když celý díl uděláte ze svaru).
Jsou děsně drahé a je tam vždy potřeba tepelné zpracování a povrchová úprava, ale existují už dlouho.
2. Na co je mi "tekutý kov" za pokojové teploty?? Ještě z takovových "běžných" materiálů jako je galium a indium...
3. 3D Tisk kovu má jeden podstatný problém a to je smrštění kovu při ztuhnutí. V každém kovu který roztavíte a po kouskách necháte tuhnout bude zbytkové napětí jako blázen prostě s klasickými technikami 3D tisku na to zapomeňte a to co se tu prezentuje je tekutá slitina vytlačovaná z injekční jehly podle mě naprosto k ničemu.

Jinak čistě z plastu ta zbraň vytisknout nejde, i když by to přežila hlaveň tak potřebujete něco jako úderník a tu patronu měkým termoplastem prostě neodpálíte...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zbraň nemusí mít ani jednu součástku z kovu. Ovšem také nemůže být kompletně plastová. Místo kovu se totiž použije (tedy vlastně už používá) keramika...

Mimo jiné onen tekutý kov asi nebude tekutý za pokojové teploty. To by se předmět nedal ani vytisknout, protože by se rovnou roztékal. Souhlasím ovšem s tím, že problémy spojené roztažností kovů při různých teplotách je velmi omezují pro metodu tisku, nicméně zcela nevylučují. Bude-li s těmito vlastnostmi dopředu počítat, pak nevidím problém...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom že by zbraň musela obsahovat nějaký kov jsem nic nepsal...

A co se týká tekutosti, tak co je na tom videu tak rozhodně vypadá, dokonce to nasávají zpět do jehly.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Me by se libilo tisknout si napriklad tistaky. Bez nutnosti delat sablony, macet to v kyseline, omyvat a lakovat...Proste si to vytisknout a hotovo.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak nemusis to tisknout, mužeš si je vyfrézovat a to jde i na 3d tiskárně, pokud si k ní pořídíš malé vřeteno s frézičkou...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejde - mechanická tuhost konstrukce 3D tiskárny je totálně na prd, v mnohých případech nestačí ani na vrtání plošných spojů a to má k frézování sakra daleko. Obráceně to je snazší, z portálové frézy se 3D tiskárna udělat dá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale jde, spousta lidí to provozuje, omrkni třeba youtube. A co se týká tuhost, tak to záleží na tobě jak tuhé si to vyrobíš...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Však taky píšu v mnohých případech, nepíšu vždycky.

Ale z principu platí, že na 3D tisk netřeba velká tuhost mechaniky. Vím, čemu mnoho lidí říká fréza a taky mám praktickou zkušenost, že to pak mnohdy stačí sotva na domácí žužlání měkkého dřeva malým nástrojem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No my se tu ale bavíme o frézování drážek do 17 čí 35um tenké vrstvičky mědi, případně vrtání dírek do 1mm průměr...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A co se týká té tuhosti, co není na 3d tisk potřeba, tak to taky není tak docela pravda. Přecijen ta hlava něco váží a stůl taky a mají nějakou setrvačnost. Pokud mám mizernou tuhost, docela se to projeví i na přesnosti a kvalitě tisku...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Možná se budeš divit, ale fréza právě tomu malému nástroji. Stroj se jmenuje frézka. Nicméně, je fakt, že mnoho lidí říká spoustu věcí špatně a je jim to jedno :-)
Každopádně pojem "velká" je relativní. I pro 3D tisk je potřeba dostatečná tuhost, byť ne tak "velká", jako pro obrábění kovů. Zase nesmí být tak "malá", aby se to celé kývalo podle pojezdu hlavy, že.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Terminologie mne opravdu netrápí, rozumíme si. (i když sám nesnáším některá zvěrstva jako "levná cena", "LED dioda", "páječka versus pájka" ...)

Tuhost stroje ... nejprve jsem chtěl vysvětlovat, ale víš co? Zkus si to v praxi sám. Pak uvidíš, že "stroj se nekýve" fakt ani omylem nestačí, dostaneš se do fáze "stroj se nehne, když zatlačím určitou silou na nástroj/vřeteno/portál ...", budeš řešit vůli na vedení, v ložiscích, na posuvových šroubech, pak se přiblížíš fázi "stroj nevibruje, když určitou rychlostí bere třísku velikou ... z materiálu ...", jinak řez není hladký, jinak hrozí poškození nástroje ... Budeš-li zručný amatér začátečník, třeba ti půjde obrábět hliník, mosaz a jiné měkké kovy (a lamináty, jako cuprextit). Až získáš zkušenost a koupíš dražší komponenty, možná si troufneš i na měkčí ocel s nějakou snesitelnou přesností.

Nic z toho se na chatrných stavebnicích typu Reprap prostě řešit nedá (ty končí u "nekýve se ve větru a možná i při pohybu"), pokud to od počátku není stavěno alespoň jako vrtačka na plošné spoje, kde už nějaká tuhost nutná je, byť minimální a pouze v jedné ose (svislé).

A když budu chtít být šťoura, tak připomenu, že existují i takové 3D tiskárny, které promítají monochromatický obraz UV světlem do tekutého materiálu, který UV světlem polymeruje. Lze to postavit amatérsky, provoz je prý dražší, ale výsledky jsou o řád přesnější, než s matlátek, která vytlačují plast tryskou ve stylu Reprap. Na frézku pochopitelně nepředělatelné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi uniká souvislost s komentáři výše...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na to, co psal peca_007, nikoli na to ostatní.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Kecy kecy kecy ... bulvární sračky.

Ze slitiny india a galia se možná tak dají vyrobit spoje pro elektroniku, kovový díl nahrazující ocel ani omylem.

Krom toho existuje nepřeberně způsobů, jak vyrobit zbraň primitivnějšími a levnějšími metodami s lepšími výsledky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba rozpoutat vášnivou diskuzi o nebezpečnosti lepící pásky tajtrlíci?

http://www.youtube.com/watch?v=3gio6k9KycM

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

neviem, co je toto za trend, davat nadpisy ala blesk. ako pise x ludi predomnou a bude pisat y ludi po mne, zbran sa so sucasnou technologiou vytlacit na tlaciarni neda, ani dat nebude. na 3d tlaciarni si mozete tlacit napriklad klucenky (super, ze teraz uz aj plosne spoje). ak chcete vyrobit nieco kvalitne, musi to prejst istymi procesmi ako kalenie, tlakove spracovanie a pod.
neznizujte prosim uroven tohto informacneho portalu. dakujem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Autore, odkud jsi přiletěl, z Marsu? Tak v tom případku doporučuji použít google a vyhledat si třeba následující jednoduché dotazy "3d printing titanium" nebo "3d printing aluminium". To jsou totiž taky kovy a těma se tiskne už nějaký ten pátek.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,

předně děkuji za diskusi. Klíčová byla zpráva o nové "tekuté kovové" náplni, tj. slitině galia a india. Pokud to v některé části článku vyznělo jinak, omlouvám se.

Šlo i o to vyvolat zamyšlení, jak by se vývoj mohl ubírat. Nikoliv dogmaticky něco tvrdit, to v žádném případě. Zde si dovolím osobní názor - pokud je něco nyní nemožné, přeci nikde není napsáno, že v budoucnu se to nestane realitou? :-) Příkladů z historie najdeme spousty, viz bratři Wrightové aj.

PB

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze pak is to precte nejaky debil z vlady/snemovny a rozhodne se pro jistotu 3D tiskarny komplet zakazat, kdyz jsou tak nebezpecne.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.