CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k 3D tiskárny vypouštějí karcinogenní a další látky poškozující zdraví

Články o malých částicích v ovzduší při 3d tisku tu byly už před několika lety, co nového objevili v té georgii? Z čeho přesně se jim uvolňuje ten formaldehyd?
v původním článku totiž řeší jen množství a velikost částic u PLA ABS a PA a o nějakém formaldehydu jsem tam nenašel ani slovo...
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02786826.2017.1342029

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

navíc bych to neviděl jako zásadní problém ve světle toho že nano částice plastů se dnes nalézají prakticky všude v potravním řetězci (voda, ryby, zvěř, zelenina...).

Je dobré to vědět a nemít to u nosu.... já ji mám v garáži a tam se jen kouknu jak se tiskne první vrstva a pak až když je hotovo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PLA je polymerizovaná kyselina mléčná - C3H6O3. Je klidně možné, že se to při zahřívání může rozkládat na 3(CH2O), což je formaldehyd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovéhle malichernosti „zkoumají", ale co leze z výfuků automobilů zejména v idiotské EU, to raději ignorují. Typické zápaďácké pokrytectví - na tohle západ chcípne pokud se neprobudí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne že im nevadí, že takmer každý úradník má pod nosom laserovú tlačiareň z ktorých vystreľujú milióny čiastočiek karcinogénneho toneru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Laserovka by správně měla být kousek mimo, v manuálech bývá upozornění ale je to kvůli produkci ozónu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to Mirda Červíček , přesně ! tyhel studie jsou zadavané zámněrně někým kdo má zajem omezit něco a pak to přebrat je pro "sebe"
a jak říkaš jim vadí kždá blbina ale to co leze z výfuku aut třeba při regeneraci DPF ! to už nikoho nezajimé hlavně že nesmyslně snižíme počet sazi ! už mně nebaví pořát dokola psat co všechno za toxické a karcinogení latky leze z výfuku při regeneraci DPF ! každý si to muže ověřit sam ! stačí lapaci pruchozí filtra dát na výfuk nehodit rageneraci DPF a pak na filtru nechat udělat rozbor a nebude se stačít divit co všechno tam je a v jakém množství !

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.