CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k 3D tisk pro každého, levné tiskárny XYZPrinting mile překvapí (CeBIT preview)

Ta druha ma 0.3mm rozliseni ne? Pokud je ta prvni horsi, tak ta ma jake rozliseni? Jako 0.3mm neni nic moc ani pro celkem spatnou 3D tiskarnu ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Tiskarna ma vysku vrstvy 0.1 az 0.3mm, sirka vrstvy je dvojnasobek vysky. Toto neni rozliseni, u fdm pojem rozliseni neexistuje uz jen z principu

2. Tiskarna ma vysku 0,025mm a minimalni sirku 0,3mm - tam uz to muzes brat jao rozliseni, nebot to je tekutina, takze to ve vysledku dela male tupky. Ten model bude vypadat hodne slusne, pro peknost tisku je dulezitejsi vyska nez sirka.

+1
-50
-1
Je komentář přínosný?

1. V ose z máš rozlišení dané šířkou vrstvy (a jelikož to bývá nejhorší hodnota tak se často používá jako parametr). V osách xy se dá použít velikost kroku odvozená od řemenových převodů a minimální hodnoty kroku na motorech/řadičích. Například já mám na motoru 3200 mikrokroků/ot na řemeničce 14 zubu a jeden zub na řemeni je 2,5mm. Na jednu otočku to dává 35mm a jeden mikrokrok je 35/3200 +- 0,01mm ...

2. Tiskárna co vytvrzuje světlem celou vrstvu naráz funguje tak, že zespodu je projektor, který promítá obraz, který má určité rozlišení, do kapaliny. Tady se dá "rozlišení" určit z velkosti plochy a rozlišení projektoru. Příklad 1280*1024 na plochu 10*8cm +- 0,08mm čili 80um. Na výšku se pak dají nastavit kroku v desítkách um (každá vrstva se vytvrzuje v řádu vteřin), díky tomu a taky vlivem "vyhlazení" a méně výraznému ozáření i sousední oblasti vypadá tisk lépe. A jelikož jednotlivé ozařované plochy mohou být o velikosti 1 pixelu (0,08*0,08mm, na rozdíl od housenky tlusté několik desetin a dlouhé taky minimálně +- milimetr) jde tisknout i daleko jemnější detaily (taky není problém s přerušení toku materiálu)..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1)ale furt to není rozlišení. A ani o přesnosti to nic nevypovídá :-) kvůli tomu jsem to uvedl na pravou míru

2)ono těch technologii s těmi kapaliny je několik, ale konkrétně u SLA se nepoužívá žádný projekotor (upřímně neznám technologii s projektorem, tím neříkám, že taková neexistuje), ale laser s naváděním a ten aby byl v rozumné cenové relaci, tak pravděpodobně bude mít 0,3mm, nebo hodnotu hodně podobnou této hodnotě :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.