CDR.cz - Vybráno z IT

3D tisk pro každého, levné tiskárny XYZPrinting mile překvapí (CeBIT preview)

nepřehlédněte
Xyz Printing Cdr Cebit Tiskarna 10
Vrstvu po vrstvě může vzniknout cokoliv si jen dovedete představit. Je jedno, zda se jedná o Eiffelovu věž či pohyblivý mechanismus. Výrobce XYZPrinting se s novými rozhodl přinést technologii 3D tisku každému. Poradí si i s jemným pryskyřicovým tiskem!

Mezinárodní technologický veletrh CeBIT se nezadržitelně blíží - proběhne od 16. do 20. března 2015 - a jeho představitelé slibují silný rok. Mezinárodní spolupráce s partnerskou zemí, kterou je nyní Čína, se projevila v dalším rozvoji veletrhu a dalšímu zvětšování. Vedle tradičních velkých společností, jako je Microsoft, Samsung či Huawei, se na letošním veletrhu objeví kolem 600 vystavovatelů z celého světa.

Jedním z nich je i společnost XYZPrinting, která je zajímavým hráčem na trhu s 3D tiskárnami. Výrobce se snaží tlačit ceny svých zařízení co nejníže při zachování zajímavých parametrů. Na první pohled neurazí ani zpracování a plug and play rozhraní pro snadné užívání umožňuje uživateli snadné uvedení do chodu a okamžitý tisk.

Xyz Printing Cdr Cebit Tiskarna 11

Na akci CeBIT Press Preview v Německu (28.1.2015) jsme měli možnost pohlédnout na dvojici nových modelů vyčnívajících především nízkou cenou detailněji.

Da Vinci jr. - 3D tiskárna v ceně chytrého telefonu

První představovaný model sází na standardní PLA materiál. Jedná se o plast dodávaný v kotoučích, z nichž je odmotáván a jeho tavením a postupným vrstvením vzniká výsledný 3D model.

Xyz Printing Cdr Cebit Tiskarna 9Xyz Printing Cdr Cebit Tiskarna 6

Milým překvapením vzhledem k ceně je kromě parametrů i design. Jak jsme zmínili v úvodu, zařízení je připraveno k okamžitému zapojení a užívání. Design by se dal přirovnat ke klasické tiskárně, není se čeho bát. Plasty jsou kvalitní a na první pohled je zpracování kvalitní.

Tiskárna se pochlubí rozměry 42 x 38 x 43 cm a váhou 12 kg. Plocha tisku je následně 15 x 15 x 15 cm, což sice není mnoho, ale nic nebrání případnému rozdělení projektu na více částí. Nechybí možnost tisku přímo z SD karty či kontrola stavu tiskového materiálu. Pro ovládání jsou připravena tlačítka a přehledný displej. Samozřejmostí je software pro "plátkování" objektů a převod do formátu s nímž si tiskárna rozumí.

Xyz Printing Cdr Cebit Tiskarna 22Xyz Printing Cdr Cebit Tiskarna 3

Podobný model ocení především ti, kteří chtějí začít s 3D tiskem levně a objevit jeho možnosti. Vhodná je tiskárna i pro základní prototypování. Případné zájemce přijde na jaře tohoto roku na 399 euro (kolem 12 000 Kč s DPH).

XYZPrinting Nobel 1.0 - Jemný tisk díky Stereolitografii, jak technologie SLA funguje?

Zajímavým modelem je Nobel 1.0. 3D tiskárna pojmenovaná podle známého vynálezce dynamitu nesází na standardní technologii postavenou na tavení plastové struny a postupné nanášení vrstev. Využívána je speciální chemikálie na bázi pryskyřice, která je doplňována v kapalné formě, viz fotografie.

Xyz Printing Cdr Cebit Tiskarna 13Xyz Printing Cdr Cebit Tiskarna 4

Obrovskou výhodou této tiskárny je vysoká detailnost vyrobených modelů. Na druhou stranu je problémem především to, že použitý materiál na chemické bázi je poněkud toxický. Nejen z tohoto důvodu probíhá tisk pod poklopem a speciálně muselo být vyřešeno i doplňování tiskového materiálu, který si tiskárna doplňuje sama.

Xyz Printing Cdr Cebit Tiskarna 19Xyz Printing Cdr Cebit Tiskarna 14

Vana, do které je nutné jej v dostatečném množství nalévat, má integrované čidlo v podobě „plováku“ (podobně jako v nádrži auta), podle něhož pozná, zda má dostatečnou hladinu pryskyřice. Tu si v případě potřeby automaticky doplní z připojené nádržky.

Materiál je dodáván v nádobkách, přičemž kilogram materiálu vyjde na nějakých 100 euro (kolem 2 800 Kč). Tiskové náklady jsou tedy o poznání vyšší oproti PLA. Na druhou stranu stojí výsledky za to.

  • Rozměry tiskárny: 28,2 x 33,7 x 60,5 cm
  • Váha: 9,1 kg
  • 5" dotykový panel
  • Konektivita: USB 2.0 , WiFi
  • Tisknutelná oblast: 12,8 x 12,8 x 20 cm
  • Rozlišení tisku: X/Y : 300 mikrometrů, Z: 25 mikrometrů

Tisk funguje na principu krystalizace pryskyřice UV paprskem. Tekutá chemikálie zkrátka po osvícení rychle a pevně tuhne. Tím je dosahováno jemnosti rozlišení až 0,025 mm. Na druhou stranu přibývá nutnost následného očištění vytvořeného objektu speciálním roztokem, aby se zbavil nečistot (při krystalizaci dochází k tvorbě krystalů i lehce okolo).

Xyz Printing Cdr Cebit Tiskarna 17Xyz Printing Cdr Cebit Tiskarna 16

Na první pohled jsme se mohli přesvědčit o detailnosti výstupu, jak ostatně ukazují obrázky. Modely z SLA tiskárny jsou nesrovnatelně detailnější a jemnější. To se na druhou stranu projevilo na ceně, která u tohoto modelu pohybuje kolem 1 499 dolarů (kolem 40 000 Kč).

V dohledné době bychom měli dostat detailnější informace o produktech XYZPrinting a pokud se vše povede, dostane se k nám tiskárna i na testování do redakce, kde bychom jí podrobili detailnějšímu testu.

Tagy: 
Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 3D tisk pro každého, levné tiskárny XYZPrinting mile překvapí (CeBIT preview)

Sobota, 31 Leden 2015 - 19:17 | Kedar Míša | 1)ale furt to není rozlišení. A ani o přesnosti...
Sobota, 31 Leden 2015 - 15:51 | DRK | 1. V ose z máš rozlišení dané šířkou vrstvy (a...
Pátek, 30 Leden 2015 - 20:57 | Kedar Míša | 1. Tiskarna ma vysku vrstvy 0.1 az 0.3mm, sirka...
Pátek, 30 Leden 2015 - 12:08 | BTJ | Ta druha ma 0.3mm rozliseni ne? Pokud je ta prvni...

Zobrazit diskusi