CDR.cz - Vybráno z IT

Netradiční řešení: Acer má dock s grafickou kartou připojenou přes USB-C

Acer Graphics Dock
Pamatujete na doby, kdy výrobci vyvíjeli externí krabičky, které v sobě skrývaly plnohodnotnou grafickou kartu? Acer se nyní rozhodl pro podobný krok a chce majitelům tabletů a notebooků nabídnout lepší grafický výkon. Připojovat se novinka bude pomocí USB-C.

Acer v lednu představil světu model Switch 12 S. Jedná se o 12,5" 2v1 tablet, poháněný procesorem Intel Core M5 Skylake s jemným displejem o rozlišení až 3840 x 2160 obrazových bodů. 

Na veletrhu CeBIT, který právě probíhá v Německu, výrobce v tichosti ukázal ještě jednu perličku nazvanou Acer Graphic Dock. Na krabičce se nachází trojice tradičních USB 3.0 konektorů, audio výstup, USB Type-C konektor a to je na první pohled vše. Uvnitř se však nachází grafický čip NVIDIA GeForce GTX 940M s aktivním chlazením. 

Acer Graphics

Po připojení do Switch 12 S přes USB C, nebo Thunderbolt 3 nabídne Graphic Dock dostatek výkonu pro náročnější úkony a hraní her. Skrze USB-C dochází nejen k přenosu dat, ale i napájení tabletu. Jedná se tak o zajímavé řešení pro ty, kteří chtějí doma hrát či potřebují více výkonu pro grafické aplikace. V případě potřeby zapojí dock a výkon je okamžitě k dispozici.

Acer Graphics Dock není první

Ačkoliv použitá NVIDIA GeForce GTX 940M není žádný extra výkoný kousek, jedná se o zajímavý pohled na problém s nedostatkem grafického výkonu. Již dříve výrobci zkoušeli podobná externí řešení připojitelná přes ExpressCard či Thunderbolt, ale žádné se příliš neuchytilo. Za zmínku stojí třeba box Graphics Amplifier od Dellu, nebo projekt ATI Lasso. Na rozdíl od Aceru chtěla tato řešení nabídnout mnohem vyšší výkon vhodný pro hraní.

Externi Box Amplifier

Amplifier měl podobu boxu s vlastním zdrojem, porty a plnohodnotnou grafickou kartou. Trošku jiná káva...

Zabijákem zařízení se zdá znovu být vysoká cena, která je předběžně odhadována na necelých 8 000 Kč. 

Porovnáváme: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Netradiční řešení: Acer má dock s grafickou kartou připojenou přes USB-C

Úterý, 15 Březen 2016 - 23:11 | Xspy | No 8000 Kč bych u nás klidně za smysluplné...
Úterý, 15 Březen 2016 - 23:02 | Xspy | Dle Živě tam byla Nvidia Geforce GTX 960M .......
Úterý, 15 Březen 2016 - 22:15 | Tomáš Bohuněk | GT 940M je tak pomalá, že jí ten overhead víc...
Úterý, 15 Březen 2016 - 17:28 | HKMaly | Jo cena ... a ja bych si naivne myslel, ze...

Zobrazit diskusi