CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k AdBlockerům končí pohoda na YouTube: Google zavádí opatření a dává ultimátum

Já jej používám opravdu hodně a bez funkčního adblocku je to peklo. To poznávám hlavně v případě, kdy si přehrávám videa přes TV.
No, možná nastává čas si platit premium.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V dnesnej dobe je Adblocker proste MUST-HAVE pre udrzanie psychickeho zdravia.

Kedysi sme nadavali na reklamu v televizii. Ta bola kazdych 30-45 min a bola vysielana ako jeden blok. Clovek si mohol odist na WC alebo do kuchyne zobrat nejake jedlo, alebo prepnut na iny kanal. A po reklame mal zase nejaky cas pokoj a mohol sledovat film.
Keby reklama v telke bola dnes ako reklama na webe, tak by to vyzeralo tak, ze kazde 3-5 min by sa prehrala nejaka 30 sek reklama. Cloveku by sa ani neoplatilo vstat a ist prec alebo prepnut, reklamu by si pozrel, ale bolo by to tak rusive, ze by si rozmyslel, ci vobec bude pozerat taky kanal.

Reklama na webe sa po case stala az neunosne otravna a rusiva, takze bez Adblockeru sa proste neda zit. Este staticka reklama bez zvuku po okrajoch stranky je viac-menej akceptovatelna. Toto ale webom nestaci. Musia pchat reklamu do obsahu clanku, delit kratke clanky na viac stranok aby sa zobrazilo viac reklamy. Pustat video reklamu so zvukom, ktory cloveka vytrhne zo stolicky. Topom je vyskakujuca/overlay video reklama cez stranku a pod.
Tiez video reklama pred sledovanim hlavneho videa. Idete si pozret mozno 1 minutove video
a pred nim si musite pozret 2x 30 sekundove reklamy. Ak si citate viac clankov z jedneho webu tak sa reklama castokrat opakuje t.j. musite si pozret zase tu istu 30 sekundovu reklamu na to iste auto. Zvacsa to stopnem hned na zaciatku a nepozeram ani video, ktore som chcel vidiet.
Pozerate 3 minutove video na youtube a pocas neho vas 3x prerusi reklama. Youtube kedysi mal (mozno aj teraz ma, neviem) staticku reklamu v mini okne na spodku videa co nebolo az tak rusive, ale otravovanie video reklamou kazdych par minut je uz neunosne.

Dalsim vrcholom je napr. sme.sk, ktore aj po zaplateni predplatneho blokuje citatelov s Adblockerom.

Proste tychto reklamnych podnetov na weboch je uz strasne vela a su neskutocne rusive. Preto je Adblocker uplny zaklad pre zdrave browsenie po webe. Zvacsa ked web blokuje pristup so zapnutym Adblockerom, tak z neho odidem, nedavam si ho do vynimiek.

Ak chcu weby zarabat na reklame, tak by sa mali vratit k unosnej a nerusivej forme reklamy.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

to mas za to, ze citas konspiracne weby ako smeti ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Některé věci už jsou natáčeny s tím, že tam budou vkládané raklamy.
Seriály, talk-show, dokumenty, sportovní přenosy, ...
Před reklamním blokem dotanete 15-30s avízo typu "dále uvidíte"
Po reklamním bloku "co se stalo" a pro velký úspěch zopakované "dále uvidíte".

V konečném důsledku se 20min obsahu natáhne i přes 1,5 hodiny.

Sranda je, když si pak nějaký takový dokument pořídíte na DVD. Reklamy tam už naštěstí nejsou, ale ty bloky "dále uvidíte", "co se stalo" a zopakováné "dale uvidíte" tam pořád straší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Každých 5 minut 30 sekund reklama?
No to je realita sledování YouTube na televizi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak uvidíme kam se to posune, před pár týdny umřel youtube-vanced, už jedu na nevpipe. zablokují adblok ten buď něco vymyslí nebo to udělá někdo jiný. Odhadnu jak to bude pokračovat - adblokNG reklamu zobrazí ale zneviditelní ji. Takže to bude pro youtube ještě horší protože bude muset solit majiteli videa a reklamu nikdo neuvidí.....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je reklama krátká, tak se to dá přežít. Ale často tam jsou reklamy dvě, dlouhé, a nejdou přeskočit. Proto jsem si zajímavá videa z youtube začal stahovat do počítače. Prohlížet je na youtube je na osypky.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Adblock používám a když bude Google chtít, tak ho klidně vypnu. Ale většinu blokování mám nastaveno přes hosts, kde "vypnout" znamená smazat z hosts a restartovat PC. To nevypnu, ale kdyby nemělo fungovat youtube, tak vypnu youtube. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

/etc/hosts
nebo v případě více počítačů na síti ... rovnou na routeru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"V případě YouTube již počet uživatelů s AdBlock dosáhl takové míry, že se rozhodlo vedení YouTube proti tomuto trendu bojovat."
Hurá!! Že by omezením reklam do neobtěžující míry aby lidé adblock nepotřebovali? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žili sme pre YouTube, budeme aj po ňom. Ako sa hovorí, každý je nahraditeľný.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Není tam nic, co bych opravdu musel vidět. Takže v případě nutnosti můžu YT prostě vyhodit oblíbených a kašlat na něj.
Možná kouknu na TikTok?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na TikToku není vůbec nic co by kdokoliv musel vidět. Čest výjimkám typu badatelů úpadku úrovně lidského vědomí a sběračům materiálů pro argumentaci k odstranění minimálně jednoho "sapiens" z druhového pojmenování člověka.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info. Takže z toho bude pornhub. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani tam se např. jak vyvařit prahy u auta nebo jak sestavit Vorona nedozvíš. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svým způsobem jsem asi i rad. Na YT trávím víc času, než považuji za rozumné. Nelíbí se mi reklamní business Google, takže pravidelně zahazuji cookie, blokuji trackery, snažím se mu to maximálně komplikovat. To je neslučitelné s YT premium, kde bych musel být trvale přihlášený do Google, takže víc reklamy mě patrně nemine a to mě od YT spolehlivě odradí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky to půjde nějak obejít. A když budou moc prudit, začnou ztrácet lidi. Existují weby, které jsem kvůli přílišnému prudění stran adblocku prostě vyřadil z repertoáru, až tak to je jednoduchý (jestli pak přestali prudit méně, se už nedozvím, protože nemám důvod se vracet). S YouTubem to asi bude složitější, ale ne nemožné.
Takhle jsem fakticky před dvaceti lety vyřadil z repertoáru televizi a tím se ten koncept média jako takového stal pro mě mrtvým. Televize mi už dvacet let nechybí. Že se tím nedozvím o spoustě lidí tvořících kvalitní obsah? No, to není můj problém. To je jejich problém.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Máme to naprosto stejně, s webama s reklamou, s youtube i s televizí. +1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se dá dobře AdBlock detekovat, možná teď ano.
Ale mě už roky nějaké weby psaly, ať si na nich AdBlock vypnu a přitom ho vůbec nepoužívám.
Já odjakživa používám blokování skriptů, protože nechci aby si o mě získávali informace špionážní weby typu facebook, gemius atd.
A rozhodně to neukončím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dříve byla jedna reklama před videem a pak nerušené koukání, pak je začali dávat i mezi a těď je to nějak časově pravidelně i několik dvojreklam mezi videem. To je nekoukatelné. Dělají si to sami. Je to jak s výběrem daní a Lafferova křivka. Jakmile to začnete přehánět - platí to i u vás cdr.cz, tak Vám přestanou být ochotni na to koukat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Njn. Začali klesat výnosy z online reklamy, tak se zvětšilo množství reklamy. A začalo se blokovat. Takže zase klesali zisky. A začal souboj mezi blokovači a reklamou. Na telefonu jsem například používal aplikaci Vanced. Výbornou náhradu Youtube aplikace, která má i přehrávání na pozadí v placené části. Google misto toho aby se poučilo a zlepšilo uživatelskou zkušenost, tak zažalovalo autory a Vanced je historii kvůli chybějící podpoře aktuálního kodeku.Takže teď používám o něco horší alternativu NewPipe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Youtube prostě začalo dávat tolik reklam, že už i ti trpělivější je přestávaj snášet. Použití adblocků není příčina ale symptom.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Normálně jsem používal YouTube přes jejich aplikaci a reklamy bral jako jako standard a způsob platby těm pár zajímavým kanálům, na které koukám. Bohužel pak YT nasadilo reklamový boom, a bez nadsázky opravdu některá videa byla 5 minut videa a reklama, většinou více než jedna. To začalo být opravdu nesnesitelné. Takže jsem YT začal přehrávat přes Brave, který má blokátor vestavěný.

A ano, přemýšlel jsem i nad předplatném, jenže si nemyslím, že YT používám natolik, abych z něj udělal pravidelný výdaj. A hlavně na zmíněné lidi, kteří tvoří pro mne zajímavý obsah (většinou renovace starých počítačů), tak mají jiné cesty, jak jim přispět na činnost (Patreon, merch atp.). A tam vím, že většina či všechen příspěvek půjde opravdu jim.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Půlka kanálů co sleduju je stejně demonetizovaná, takže peníze z neviděných reklam utíkají maximálně Googlu. Tvůrce videa to často ví a odměny dostává jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny komentáře, které jsem si k tomuto článku přečetl řeší jednu věc a to jak se zdarma zbavit reklam. Mně také vadili reklamy na YouTube, hlavně se stupňováním jejich frekvence a délky, kdy člověk už ztrácel kontext původního videa. Přišel jsem s jiným řešením než reklamu blokovat - předplatným. Těch pár korun měsíčně mi stojí za to, že v televizi na mobilu popřípadě notebooku tu reklamu nevidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně ono stačí se podívat, kde stojí Premium opravdu jen pár korun, zapnout VPN, zaplatit si Premium a je vymalováno. A jelikož má Google pro každou zemi jiný ceník, dá se takto získat Premium ve verzi Family doslova za 50-60 korun měsíčně pro celou rodinu. Kdy ta VPN je potřeba jen u první koupi Premia. Dál už pak člověk reklamu neuvidí.
Sám jsem ji blokoval a po pravdě, dokud jsem nepustil Youtube na mobilu, tak jsem ani nevěděl, že na Youtube nějaká je :) Takže pro mne bylo premium především cesta, jak mít Youtube na mobilu bez reklamy, následně i na televizích doma a díky tomu ho má bez reklamy celá rodina. Přidal jsem jejich účty do Family a je vymalováno.
Na mobilech to štve hlavně proto, že chcete se na něco koukat, obětujete tomu svá mobilní data a pak vám je začne každou chvíli žrát reklama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.