CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Amazon zavedl tří denní odmlku v recenzích na nového Pána prstenů

Já to viděl, skoro by se k tomu hodilo: "…takový řídký… jako protažený… jako máslo namazané na příliš velký krajíc chleba."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je styl z hry o trůny to teď uvidíš ve více seriálech vleklé, táhlé vyprávění s nečekanými zvraty, problém je, že hra o trůny byla stále napínavá od 1. serie a furt se tam něco dělo a o ty postavy ses nějak zajímal, tady je ti zatím celkem jedno, kdo co dělá, dost podobné to mám s rod draka, ale uvidímě po 1. serii takový the boys nebo witcher chytli od 1. dílu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, postavy jsou prostě nesympatické*. Kromě toho třeba v GoT byla celá řada dějových linií, které se pravidelně střídaly a v každé bylo něco diametrálně odlišného. V rodu draka se pořád motají tři postavy a už ve třetím díle to začíná být dost nuda. Po prvním dílu to prostě hrozně zpomalilo.
Pána prstenů radši nezkouším, černošský elfy bych už fakt nedal.

*možná protože bílej chlap musí být zásadně:
- zjevně hajzl
- beta, aby náhdou nezastínil nějakou podceňovanou ženskou
- gay

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si napsal moc hezky. Ten chleba je bohužel posypaný sklem hezky se leskne ale jíst se to nedá. Woke bych ještě pozřel kdyby měla paní durinová plnovous bylo by to téměř dokonalé. Ale jinak casting kostýmy a scénář režie to prostě nedosahuje kvalit dvacet let starého filmu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně vstupenkou do kina, Čiháku prosím tě už to ukonči. To se fakt nedá. Takový panoptikum stupidity...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém se seriálem Rings of Power není, že „některým uživatelům se nelíbí zastoupení herců či prostředí ve kterém se děj odehrává“. Problém je základní nesoulad s předlohou a bizarně napsané postavy/dialogy. Pro mě osobně je největší problém v samotné hlavní hrdince Galadriel (pro její seriálové vyobrazení se vžil termín GAYladriel: „je stejně dobrá jako muž“, namísto „je to hned po Sauronovi nejmocnější bytost ve Středozemi, a navíc se silnými ženskými rysy“).

Tolkienova Galadriel je „nedokonalá“. Je to jeden z mála stále ještě žijících elfů, kteří před tisíciletími připluli z Valinoru (zemi Valar = bohů). Tehdy Morgoth (nejmocnější z Valar, „arciďábel“, jehož jedním ze služebníků byl Sauron) ukradl elfům drahokamy Silmarilly. Část elfů se i přes nesouhlas bohů zapřísáhla, že Silmarilly dobude zpět, a kdokoliv kdy jim v tom bude chtít zabránit, bude jejich nepřítel. Opustili Valinor na ukradených lodích, a pozabíjeli při tom jejich majitele, kteří jim chtěli v odjezdu zabránit. Galadriel odjela s nimi, ale nebojovala. Dokonce ani nebyla jednou z těch, kteří se zapřísahali Silmarilly vrátit (a to už tehdy byla jedním z nejmocnějších elfů). Toužila po moci. Toužila vládnout. To byl jed, který Morgoth v elfech zasel: přesvědčit je, že jsou ve Valinoru pouze otroky.

Odmítnutí vládnoucího prstenu, když nabídku od Froda dostala, byla ta největší zkouška, které mohla čelit. Galadrielina obrovská moc a ambicióznost se znovu střetla s morálkou, a to nadosah jejích tužeb – stačí natáhnout ruku. Byl to ten největší důkaz o tom, že Galadriel je nejenom nejmocnější postavou hned po Sauronovi, ale také postavou, která není dokonalá, a která prošla obrovskou proměnou. Galadriel nikdy nebyla svatoušek. Pokud by jím byla bylo by její odmítnutí Prstenu nevýznamné, a neukazovalo ústřední motiv Tolkienových knih: co dělá vítězství větší, jsou neúspěchy a útrapy k jeho dosažení.

Seriálová Gayladriel je bojovník bez bázně a hany. Je to mělký obraz „feministické moderní ženy“, která se ve všem vyrovná mužům.

Myslím, že jsem na českém internetu nenašel jediný článek, který by se snažil vysvětlit bouři kolem Rings of Power jinak než rasismem. Tohle signalizování vlastní morální ctnosti tím, že budu aktivně vystupovat proti jakémukoliv (byť i jen domnělému) rasismu je ve své podstatě narcisismem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže kdo zná lore až tak do detailů... lidi jedou na pocit. V první řadě máte pocit z nevhodného placementu černochů skrz všechny rasy Středozemě. Proč hobiti nemůžou být trochu cigoši? Vždyť je tak i Tolkien popisoval. K elfům by se spíš hodil Asiat než negr. Známé postavy nesouzní se svými staršími já. V Jacksonových filmech máte pocit že je to místy lepší než to co vyprodukovala vaše fantazie. Tady máte celou dobu pocit že je něco špatně.
Osobně po druhém dílu u kterého jsem dvakrát usnul končím se sledováním a počkám si až to bude celé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, všem díky za info. Zatímco bez problémů spolknu černého detektiva, bezdomovce nebo i soudce v USA, dokonce s troškou sebezapření zvládnu i zamilovaný pár bělošky s černoškou, černého elfa bych asi šel vyblít. Zajímavé je, že tvůrci těch šesti filmů se tomu dokázali vyhnout - černého Sama Křepelku bych nemohl taky.

Po přečtení zdejších komentářů se na to ani nezkusím podívat, čistě z estetických důvodů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musím taky přidat. Kdybych si vymazal všechno co vím o LOTR, nikdy nehrál DnD ani hru založenou na nich, nikdy nečetl knížky a zapoměl že na Tolkienových knížkách je z velké části založeno veškeré fantasy se kterým jsem přišel za život do kontaktu...byl by Rings of Power celkem hezký fantasy seriál, plný ploché fem-ženy (scéna na raftu) která je ve všem lepší než muž, stůj co stůj se snaží pomstít(cheap as fuck) a chová se jako děcko. Trochu nechápu, přijde mi že nesmrtelní elfové mají nějakou poruchu učení a tedy zatím co člověk potřebuje na jakési "zmoudření" řekněme 30-60 let, elf potřebuje 1000-2500 let aby se dostal na stejnou úroveň? Paradoxně mě třeba trpasličí princezna sice nas*ala, ale v seriálu mi nakonec "zatím" nijak nevadila. Černý elf...ach černý elf... V zásadě se po dvou dílech určitě podívám na další...jako kulisa "s dobrou grafikou" to bude fajn. :) Víc trpaslíků!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.