CDR.cz - Vybráno z IT

Američané v roce 2023 spotřebovali více než 100 bilionů megabajtů dat

Zdroj: Shuttestock

V roce 2023 dosáhla spotřeba bezdrátových dat v USA rekordních hodnot, když uživatelé využili přes 100 bilionů megabajtů. Tento nárůst, který představuje 36% zvýšení oproti předchozímu roku, je důkazem rostoucí závislosti na bezdrátových sítích.

Zatímco počet bezdrátových připojení vzrostl na 558 milionů, tedy o 6 %, tradiční způsoby komunikace, jako jsou telefonní hovory a textové zprávy, zůstaly stabilní nebo dokonce poklesly. Američané strávili telefonováním o 100 miliard minut méně než v roce 2022, zatímco počet odeslaných textových zpráv zůstal podobný. Tento pokles lze přičíst rozšíření modernějších technologií a nových aplikací bezdrátové komunikace.

Moderní technologie pohání nárůst

Zajímavým aspektem tohoto růstu je vliv pokročilých technologií. Rychle se rozvíjející oblasti jako drony, vesmírné mise, samořídící vozidla a přesné zemědělství (precision agriculture) sehrály klíčovou roli ve zvyšování poptávky po bezdrátových datech. Tyto inovace vyžadují rychlé a spolehlivé připojení, což vyžaduje neustálé zlepšování a rozšiřování bezdrátové infrastruktury.

Drony například nacházejí využití v mnoha průmyslových odvětvích, od doručování zásilek přes monitoring infrastruktury až po záchranné operace. Tyto bezpilotní stroje jsou často závislé na bezdrátové komunikaci pro ovládání a přenos dat v reálném čase. Podobně samořídící vozidla využívají obrovské množství dat pro navigaci, bezpečnost a komunikaci s okolními systémy.

Technologie spojené s vesmírnými misemi, ať už jde o vysílání dat ze satelitů nebo komunikaci s meziplanetárními sondami, se také staly klíčovými hráči v nárůstu poptávky po bezdrátových datech. Tyto technologie jsou stále náročnější na rychlost připojení a objem přenášených dat, což přispívá k rekordní spotřebě.

Výzvy v oblasti bezdrátového spektra

Navzdory rekordnímu růstu bezdrátového provozu stojí USA před výzvou, jak efektivně alokovat dostatečné spektrum pro stále rostoucí objem dat. Generální ředitelka Cellular Telecommunications and Internet Association (CTIA) Meredith Attwell Baker varuje, že k zajištění dalšího růstu a inovací musí mít bezdrátový průmysl přístup k dostatečnému množství spektra. To je nezbytné nejen pro podporu rychlejšího internetu a lepšího pokrytí, ale i pro udržení konkurenceschopnosti Spojených států na globálním technologickém trhu.

V reakci na tento problém Bílý dům v listopadu 2023 představil Národní strategii spektra. Cílem této strategie je optimalizovat využití spektra, zlepšit jeho správu a umožnit efektivnější přístup k tomuto klíčovému zdroji. Vláda se snaží najít rovnováhu mezi potřebami veřejného sektoru a komerčními zájmy, přičemž prioritou je udržet americké inovace v oblasti telekomunikací na špičce světového dění.

Zdroj: Shutterstock

Co to znamená pro budoucnost?

Rostoucí závislost na bezdrátové komunikaci a datech pravděpodobně povede k dalšímu rozvoji technologií, které umožní rychlejší přenos informací a větší flexibilitu pro uživatele. Inovace v oblasti sítí, jako je rozvoj 5G a budoucí 6G technologie, budou klíčové pro zvládnutí narůstajících nároků na připojení.

Jedním z možných scénářů je i rozšíření internetu věcí (IoT) do širších oblastí, kde se více zařízení bude připojovat k síti, čímž se zvýší požadavky na kapacitu dat. Tato zařízení zahrnují nejen smartphony a tablety, ale i chytré domácí spotřebiče, zdravotnická zařízení a průmyslové stroje.

Zároveň se očekává, že v oblastech jako autonomní doprava, zdravotnictví a zemědělství budou bezdrátová data hrát stále důležitější roli. Tyto sektory budou klást vysoké nároky na bezpečné, rychlé a stabilní připojení, které bude muset být k dispozici prakticky kdekoliv.

Vzhledem k těmto trendům je pravděpodobné, že spotřeba bezdrátových dat bude v USA nadále růst a technologické pokroky budou i nadále pohánět potřebu spolehlivého a rozšířeného přístupu k datovým službám. Výzvou bude zajistit, aby infrastruktura a spektrum byly dostatečně připravené na budoucí potřeby, což bude zásadní pro udržení technologického pokroku a ekonomické konkurenceschopnosti USA.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Američané v roce 2023 spotřebovali více než 100 bilionů megabajtů dat

Pátek, 13 Září 2024 - 08:35 | miro | tak zase si uvedom, že tento výplod je určený pre...
Čtvrtek, 12 Září 2024 - 15:49 | marder | Bezpecne, rychle a stabilni pripojeni. To zni...
Čtvrtek, 12 Září 2024 - 15:45 | marder | Az se data spotrebuji vsechny, tak nastane konec...
Čtvrtek, 12 Září 2024 - 12:45 | DRK | Hele ony se fakt dají data spotřebovat??
Čtvrtek, 12 Září 2024 - 06:25 | molnart | Skoda ze neexistuju nejake vyssie jednotky ako...

Zobrazit diskusi