CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Americká armáda chce malé mobilní jaderné reaktory. Přepraví je obří letoun C-17

Tyhle pokusy tu byli i drive. No nedopadlo to nejlepe. https://www.youtube.com/watch?v=IYle_eI5j78

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To byla ale trochu jiná doba a přístup - pokusný reaktor kde si může obsluha vytahovat ručně tyče jak chce a ten se stane nadkritickým po vytažení jediné kvůli své konstrukci. A dost možná také sebevražda stylem "vy půjdete se mnou." Přestože ta nehoda stála život 3 lidi, kdoví kolik řidičů s naftou ročně zemře při přepadech - bude to asi o pěkných pár duší víc. Tohle se zakopá do země a na 10 let je hotovo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Než jim to nějakej ručníkář vyhodí do luftu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kolikpak ručníkářů se odpálilo v amerických základnách za posledních 10 let? Ostatně i kdyby se nějak dostal dovnitř, předpokládám že to bude standardně zakopané v zemi pod pár metry hlíny za pancéřovými dveřmi a konstrukční principy těchto zařízení jsou spíše v kategorii "bunkr" než klasické kontejnery takže ručníkáři se můžou kolem odpalovat po tuctech aniž to bude mít vliv na funkčnost a zároveň se příjemně vyčistí místní extremistické kruhy :-). Těch maximálně pár kilo C4 s hřebíky co tam může takový sebevrah teoreticky pronést nic neudělá, s jejich vzděláním navíc zamíří spíš k nejbližší skupince vojáků, ne k zamaskovaným pancéřovým dveřím.

To už spíš cílený zásah nějakou moderní raketou (tedy kategorie Kalibr nebo íránský/čínský ekvivalent, ne ty létající vodovodní trubky co střílí teroristi z Hamásu) je důvod k zamyšlení ale na ten 1-10 MW výkonu tam zase tak moc paliva nebude aby z toho byl Černobyl. Určitě vedle bude stát i AA baterie tak to nebude zase tak snadný cíl ani pokročilými prostředky.

A když se dnes plánují konflikty opět i s jadernými zbraněmi, tak tohle je opravdu jen kapička v moři možného a kdo cíleně zaútočí na tohle, bude muset počítat s tím, že mu tu radiaci začnou USA vracet, tedy udělal by to jen úplný šílenec. Doba, kdy se v rámci "boje za ekologii" při konfliktu obrazně řečeno rovnaly i křidélka broukům sfouklým blízkým výbuchem z květinky na zem na místo přidělenými úředníky, je pryč.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dostane se dovnitř celkem snadno, třeba jako minule ten magor co zastřelil našeho vojáka a tvářil se jako voják místní spřátelené armády... Do bukru se to musí nejprve dostat a i pak je bunkr na dve věci pokud to exploduje.
Co se dnes plánuje je šumafuk svého času se plánovali i masivní stavební práce s využitím menších náloží ale naštěstí nikdo nebyl takový magor aby to realizoval..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, Sovětský svaz i USA si to vyzkoušeli, tzv. mírové využití jaderných náloží... https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_Explosions_for_the_National_Economy Výsledky obvykle předčily očekávání - obrovské znečištění radiací a přímý ekonomický přínos hoodně diskutabilní nebo žádný.

Reaktor je sám o sobě dost masivní kus železa a když není aktivní, nebo nový bez paliva, je sám o sobě celkem bezpečný. To budou všechno jednorázovky jako na ponorkách, kdy je nálož paliva napočítaná na celou životnost a po jejím skončení se to odváží v celku na přepracování. V té krátké době kdy to vyndají z krytu a nakládají do letadla by bylo kritické reaktor poškodit ale to se řeší řekněme technicko-organizačními opatřeními, když se převáží jaderné palivo u nás taky se to nikde nevytrubuje a jsou připraveni ostří hoši pro řešení potíží.

Kretének s 1 samopalem a 10 náboji co na střelnici prezentuje úroveň své středověké kultury se ani náhodou nedostane mimo oblasti, které tam má povolené navštívit. To že bohužel zasáhl našeho vojáka protože měl špatný den a tohle je tam běžný způsob jak se odreagovat určitě není nebezpečí pro takovouto generační stanici, tam se nikdo takový nedostane a už vůbec ne "snadno."

Nepředstavuj si pojem "základna" jako nějakou rezavým plotem oplocenou oblast s místním strejcem u závory, kde se může v podstatě kdokoliv toulat kam chce a přinést si co chce, spíš je to pevnost s bránami a betonovými hradbami i mezi jednotlivými částmi. A ty hradby neprorazí ani náklaďák s pár tunami výbušnin jak ukazují příklady z Iráku. Kam se jako osoba dostaneš záleží čistě na tom kam máš vstupku, lidí co můžou do všech částí je minimum, zejména to platí u místních bubáků. Ty případy kdy se jim něco povede v základně jsou opravdu vzácné a velice pečlivě se pak vyšetřuje jak k tomu došlo aby se ta díra v bezpečnosti rychle zalepila.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.