CDR.cz - Vybráno z IT

Americká armáda chce malé mobilní jaderné reaktory. Přepraví je obří letoun C-17

Americká armáda se musí do budoucna vypořádat se stále vzrůstajícími nároky na elektrickou energii. To by měly vyřešit malé mobilní jaderné reaktory, které eliminují problémy s dopravou paliva pro generátory.

Americká armáda chce v blízké budoucnosti vyřešit logistické problémy s dopravou paliva pro naftové generátory, které vyrábějí elektrickou energii pro americké základny nacházející se v bojové zóně. Takovouto základnu zásobují palivem vojenské cisternové konvoje, které musí mnohdy dojet do základny přes válečnou zónu, což se většinou neobejde beze ztrát na životech.

Řešením je tyto základny vybavit malými mobilními jadernými reaktory, které budou moci vyrábět elektrickou energií pro americké základny několik let bez výměny paliva. A o to se nyní snaží Úřad pro strategické schopnosti SCO (Strategic Capabilities Office), který hodlá pro americkou armádu pořídit malé jaderné reaktory, u kterých bude hrát prim mobilita.

Požadavky na tyto reaktory jsou přitom váha do 40 tun, přičemž reaktor musí být schopen přepravy strategickým transportním letounem C-17 Globemaster, menší lodí nebo kamiónem s návěsem. Půjde o reaktor o výkonu v rozmezí 1 až 10 MW, který by měl být schopen vyrábět elektrickou energii pro americkou základnu tři roky bez výměny paliva.

V budoucnosti budou nepochybně růst nároky na spotřebu elektrické energie amerických základen. Porostou nároky na senzorové a komunikační vybavení základen, na energetické zbraně chránící základnu (laserová děla, railguny, prostředky pro vedení elektronického boje) a dále ve vzdálenější budoucnosti zavádění různých elektrických a hybridních obrněných vozidel a robotických bojových prostředků.

SCO plánuje v první fázi během jednoho roku sledovat až tři projekty malých mobilních jaderných reaktorů. Ve druhé fázi pak vybere jednoho vítěze, který představí armádě funkční prototyp reaktoru.

Několik projektů, které splňují požadavky SCO už přitom běží. Je to např. reaktor MegaPower o výkonu nejméně jeden MW, který by byl schopen americkou základnu zásobovat elektřinou po dobu 10 let.

Dalším projektem je např. Holos reaktor o výkonu 3 až 13 MW a provozní životnosti 60 let.

Armádě jde ale především o bezpečnost provozu a nemělo by se stát, že lehce dojde při útoku na základnu k tak velkému poškození reaktoru, že celá základna pak bude zamořena radiací.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Americká armáda chce malé mobilní jaderné reaktory. Přepraví je obří letoun C-17

Úterý, 5 Únor 2019 - 12:31 | Czech Human | Mno, Sovětský svaz i USA si to vyzkoušeli, tzv....
Úterý, 5 Únor 2019 - 11:54 | DRK | Dostane se dovnitř celkem snadno, třeba jako...
Úterý, 5 Únor 2019 - 11:04 | Czech Human | Kolikpak ručníkářů se odpálilo v amerických...
Úterý, 5 Únor 2019 - 09:38 | DRK | Než jim to nějakej ručníkář vyhodí do luftu?
Pondělí, 4 Únor 2019 - 12:15 | Czech Human | To byla ale trochu jiná doba a přístup - pokusný...
Neděle, 3 Únor 2019 - 16:54 | Vojtech Nekvapil | Tyhle pokusy tu byli i drive. No nedopadlo to...

Zobrazit diskusi